Home » Cultură » Nimeni nu știe cum să scrie cu stiloul de aur al lui Marin Preda. Fiul scriitorului: „Numai el putea”

Nimeni nu știe cum să scrie cu stiloul de aur al lui Marin Preda. Fiul scriitorului: „Numai el putea”

Alexandru Preda a adus stiloul de aur al tatălui său la podcastul ALTCEVA. Sursa foto: Captură Podcast Altceva cu Adrian Artene
Publicat: 10.10.2022

Alexandru Preda, fiul cel mic al lui Marin Preda, a vorbit despre ritualurile de scris ale marelui scriitor, fiind invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.

„Scria noaptea, până dimineața, și toți cei de la Mogoșoaia, pentru că în ultima perioadă a vieții acolo scria, principalele cărți Cel mai iubit dintre pământeni, Viața ca o pradă, Delirul, acolo au fost scrise, și cei de la masă de jos, era foarte bine gândită casa de creație de la Mogoșoaia”, a povestit Alexandru Preda, invitat la podcastul ALTCEVA.

„Sus erau camere, la primul etaj, la parter era un restaurant mai modest, dar unde se avea grijă întotdeauna să aibă locatarii, și erau foarte mulți. Și toți știau că atunci când Preda își cumpără două sticle de apă minerală e seara în care scrie și nu aveai voie să te duci să-i bați la ușă sau să-l întrebi ceva”, a adăugat fiul cel mic al scriitorului.

„Nimeni nu știe să scrie cu stiloul ăsta”

„Scria spre dimineață, îmbrăcat într-un halat de care îmi aduc aminte, într-un halat de mătase roșu cu un stilou de aur pe care și l-a cumpărat de la Paris, care are o poveste interesantă. Nimeni nu știe să scrie cu stiloul ăsta. Eu am încercat, l-am curățat, i-am pus cerneală, am încercat să scriu cu el, n-am reușit, nu scoate niciun rând pentru că nu știu să îl țin și să îi înclin penița ca să poată să scrie. E tocit într-un colț, nu știu cum îl ținea, cum scria, cert e că numai el putea”, a mai spus Alexandru Preda.

Fiul cel mic al scriitorului a adăugat că stiloul de aur este unul dintre cele mai importante obiecte pe care îl păstrează de la tatăl său.

„Cel mai iubit dintre pământeni”, o critică adusă regimului comunist

Marin Preda a fost unul dintre cei mai importanți romancieri români din perioada postbelică, membru al Partidului Comunist Român, însă conștient de consecințele comunismului asupra literaturii. Deși nu a criticat niciodată în mod public regimul, în ultimul deceniu al vieții sale a căutat să se desprindă de ideologia de partid.

Ultimul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni”, a fost văzut ca o critică adusă regimului comunist, fiind retras din librării și bibliotecile publice și universitare după doar câteva săptămâni de la apariție. În același an, la data de 16 mai 1980, Marin Preda a fost găsit mort în vila scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. Avea 57 de ani.

Interviul integral cu fiul lui Marin Preda poate fi urmărit AICI:

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alexandru Preda, fiul scriitorului Marin Preda, este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene

„Cel mai iubit dintre pământeni”, ultimul roman al lui Marin Preda, şi moartea suspectă a scriitorului – 100 de ani în 100 de momente

1948: Anul în care debutează ca scriitor Marin Preda. 32 de ani mai târziu apare romanul care i-a adus moartea – 100 de ani în 100 de momente

Emil Cioran, filosoful ce trebuie citit în momente de disperare și melancolie

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase