Home » Cultură » Test de cultură generală. Care este moneda națională a Chinei?

Test de cultură generală. Care este moneda națională a Chinei?

Publicat: 29.11.2022

Renminbi, (în chineză: ,,banii poporului”), numit și yuan, este unitatea monetară a Chinei. Un renminbi (yuan) se împarte în 100 fen sau 10 jiao.

Banca Populară a Chinei are autoritatea exclusivă de a emite monedă. Bancnotele sunt emise în cupiuri cuprinse între 1 fen și 100 de renminbi.

Aversul unor bancnote conține imagini ale unor lideri comuniști, precum Mao Zedong, liderul revoluției comuniste din China, a cărui imagine apare pe mai multe bancnote.

Bancnotele cu valoare nominală mai mică conțin adesea imagini ale unor persoane îmbrăcate în ținute tradiționale, scrie Britannica.

Reversul majorității monedelor, ale căror valori nominale variază de la 1 fen la 1 renminbi, conține imagini ale unor clădiri istorice și ale diverselor peisaje ale țării. Renminbi a devenit denumirea oficială a monedei în 1969.

Banca Populară a Chinei are autoritatea exclusivă de a emite monedă

Pe măsură ce China a devenit unul dintre centrele financiare și comerciale ale lumii la începutul secolului XXI, renminbi a devenit o monedă globală. Ca o recunoaștere a statutului ridicat al renminbi, în noiembrie 2015, Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că renminbi va deveni una dintre monedele sale de rezervă.

Astfel, se va alătura dolarului american, euro, lirei sterline britanice și yenului japonez ca una dintre monedele cu drepturi speciale de tragere ale FMI, utilizate pentru împrumuturi interguvernamentale. Schimbarea statutului renminbi a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2016.

China nu a avut o monedă națională stabilită oficial până în 1933 și, prin urmare, comerțul extern se desfășura în valute străine, iar cel intern în uncii sau taeli de argint.

China a devenit unul dintre centrele financiare ale lumii în secolul XXI

Tael-ul era rareori bătut sub formă de monedă, ci servea mai degrabă ca unitate de cont standard; tranzacțiile efective erau încheiate cu lingouri de argint, cu bancnote sau cecuri exprimate în taeli sau cu monede de argint, în special cu dolari spanioli sau mexicani care au intrat în China în cantități mari în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Din cele mai vechi timpuri, banii folosiți de oamenii de rând în tranzacțiile mărunte erau banii cash, o monedă de bronz a cărei valoare era egală cu o miime din tael.

Cu toate acestea, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, comerțul cu amănuntul a început să se desfășoare cu dolari de argint mexicani și, mai târziu, chinezi, monede de argint fracționare și piese de cupru.

În cele din urmă, în 1933, guvernul naționalist al Chinei a abolit oficial tael-ul, înlocuindu-l cu noul dolar chinezesc standard, sau yuan, care rămâne unitatea de bază a monedei chineze.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O monedă bizantină rară ar putea arăta o explozie de supernovă din 1054 e.n.

40% din investitorii în Bitcoin au pierdut bani. Va continua să scadă criptomoneda?

Monedă virtuală românească, lansată pe o platformă internațională de exchange

O monedă veche de 2.000 de ani s-a vândut cu 4,2 milioane de dolari. Ce o face atât de valoroasă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase