Home » Cultură » Test de cultură generală. Ce instrument are 47 de corzi?

Test de cultură generală. Ce instrument are 47 de corzi?

Test de cultură generală. Ce instrument are 47 de corzi?
Foto: @LSE Library/Unsplash
Publicat: 09.12.2022

Cel mai probabil ați auzit de acest instrument muzical din basme și știți că are foarte multe corzi; 47, mai exact. Dar ce instrument are 47 de corzi?

Ce instrument are 47 de corzi? După cum cu siguranță v-ați dat seama, este vorba despre harpă.

Harpa este un instrument muzical cu mai multe corzi, care are un rezonator (sau placă de sunet) care vibrează odată cu mișcarea acestora, producând sunetul notelor.

Există mai multe feluri diferite de harpe: există harpe încadrate, harpe deschise și harpe populare, pentru a numi doar câteva.

Coardele pot fi făcute din mătase, intestine (făcute din intestinele subțiri ale oilor), nailon sau sârmă. Coardele unei harpe se întind perpendicular pe rezonator. Fiecare coardă redă o notă; corzile mai lungi redau note mai joase, iar cele mai scurte redau note mai înalte. Harpa poate cuprinde peste șase octave, potrivit Study.com.

Ce instrument are 47 de corzi și când a fost inventat?

Harpele au fost folosite la scară largă în Mediterana antică și Orientul Mijlociu începând cu aproximativ anul 3000 î.e.n. Harpe asemănătoare cu arcurile de vânătoare au fost găsite pe picturile murale din mormintele egiptene antice.

De-a lungul anilor, harpa a trecut prin mai multe modificări, una fiind adăugarea stâlpului, cândva în Evul Mediu. Stâlpul (sau coloana) acționează ca o grindă de susținere, ceea ce le-a permis producătorilor de harpe să folosească materiale mai puternice pentru coarde, cum ar fi cuprul și alama. Aceste materiale mai dure au oferit un ton mai puternic și mai lung.

Harpa modernă

Începând cu anul 1770 d.Hr., pedalele au apărut pe harpe. Pedalele sunt adăpostite în rezonator, iar atunci când sunt apăsate, se conectează la cârlige care ascut sunetul unei note.

Odată cu renașterea muzicii populare de la începutul secolului al XX-lea, harpa cu cadru celtic a fost reînviată într-o formă ușor diferită. S-au folosit corzi din intestin sau din nailon în loc de metal. Pe gât, există pârghii care pot fi folosite pentru a ascuți notele individuale pentru a permite redarea muzicii în anumite game. Aceste harpe au, în general, nu mai mult de 36 de corzi.

Vă recomandăm să citiți și:

Ziua în care s-a născut psihologul care avea să revoluţioneze felul în care gândim

Vizionarea artei online poate îmbunătăți starea de bine

Cu toate că a fost umbrit de asociatul său, el este omul care a realizat prima fotografie din lume

Fără acest om, cărţile nu ar fi existat. Mecanismul inventat de el a rămas neschimbat timp de patru secole – VIDEO

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase