Home » Cultură » Test de cultură generală. Câte litere are alfabetul?

Test de cultură generală. Câte litere are alfabetul?

Publicat: 18.01.2023

Îl folosim zi de zi pentru a citi și scrie, dar câți oameni știu câte litere are alfabetul limbii române? Și ce este alfabetul, până la urmă?

Alfabetul este un set de simboluri sau caractere care reprezintă în scris sunetele unei limbi. Literele sunt împărțite în două categorii: vocale și consoane.

Se crede că primul alfabet a fost cel nord-semitic, care a apărut în regiunea de est a Mediteranei între anii 1700 și 1500 î.Hr. Alfabetele care au apărut în următorii 500 de ani le-au inclus pe cel canaanit și pe cel aramaic, din care au descins alfabetele moderne ebraic și arab; alfabetul grecul (strămoșul alfabetului latin) este considerat a fi primul alfabet adevărat deoarece include atât consoane, cât și vocale.

Savanții au încercat să stabilească o corespondență exactă între fiecare sunet și simbolul său în alfabete noi, cum ar fi Alfabetul Fonetic Internațional, potrivit Britannica.

Câte litere are alfabetul limbii române?

Răspunsul la întrebarea „Câte litere are alfabetul?” este: 31 (în limba română; alfabetele altor limbi pot avea mai multe sau mai puține litere). Literele alfabetului limbii române sunt: a, ă, â, b, c, d, e, f, g, h, i, î, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, ș, t, ț, u, v, w, x, y și z.

Cuvântul „alfabet” provine din primele două litere ale alfabetului grecesc: alfa și beta. Cuvântul a fost folosit pentru prima dată în forma sa latină, alphabetum, de către Tertulian în secolele II-III d.Hr. și de Sfântul Ieronim. Grecii clasici foloseau de obicei pluralul lui „to gramma” („litera”); forma ulterioară alphabētos a fost probabil adoptată sub influența latină.

Știați că…?

Alfabetul englez (Modern English Alphabet) are doar 26 de litere: 23 din engleza veche și 3 adăugate mai târziu.

23 de litere din alfabetul englez actual (A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T V X Y Z) fac parte dintre cele 29 de litere ale alfabetului englez original, înregistrate în anul 1011 de către călugărul Byrhtferð. Din vechiul alfabetul englez au fost eliminate următoarele 6 litere: & ⁊ Ƿ Þ Ð Æ.

Până în 1835, alfabetul englez era format din 27 de litere: imediat după „Z”, a 27-a literă a alfabetului era ampersand (&), potrivit Worldometers.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce trebuie să știm despre Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi

Cum a ajuns Creangă scriitor după ce a fost răspopit şi nevasta l-a părăsit pentru un călugăr

Aldous Huxley, unul dintre cei mai proeminenți intelectuali ai secolului XX

Ernest Hemingway, scriitorul american laureat al Premiilor Pulitzer și Nobel pentru Literatură

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase