Home » Istorie » Un băț cu rune latine și nordice, găsit la Oslo. Rugăciunea descifrată de cercetători

Un băț cu rune latine și nordice, găsit la Oslo. Rugăciunea descifrată de cercetători

Un băț cu rune latine și nordice, găsit la Oslo. Rugăciunea descifrată de cercetători
Foto: Jani Causevic/ NIKU
Publicat: 13.01.2022

Excavarea Parcului Medieval din Oslo, acolo unde a fost descoperită și o figurină a unui șoim, a scos la iveală încă două artefacte rare: un os mare inscripționat cu rune nordice și un băț cu rune în limba norvegiană pe o parte și latină pe cealaltă.

Osul provine de la un mamifer domestic mare (probabil o vacă sau un cal) și este probabil o coastă. Este sculptat pe o parte cu 13 rune vizibile. Cealaltă parte este, de asemenea, sculptată cu rune, dar sunt uzate și greu de citit. Nu a fost încă datat cu radiocarbon. Oasele cu rune similare datează între anii 1100 și 1350.

Bățul cu rune este plat și este însemnat pe ambele părți și pe o margine. Acesta este rupt la ambele capete, deci probabil că lipsește o parte din text. Granulația și deteriorarea lemnului fac ca runele care au supraviețuit să fie dificil de interpretat.

Ce scrie pe bățul cu renele descoperit la Oslo?

Textul lizibil al ambelor piese a fost interpretat de runologul Kristel Zilmer, de la Muzeul de Istorie Culturală, Universitatea din Oslo.

Pe os scrie „basmarþærbæin”, care ar putea fi un nume sau o poreclă. Ar putea fi, de asemenea, o auto-referință, deoarece „bæin” înseamnă os în scandinavă veche, așa că cuvântul poate descrie obiectul, la fel ca runele găsite pe un pieptăn din Danemarca, pe care scria „pieptăn”.

Bățul cu rune conține atât o rugăciune, cât și un nume personal, conform The History Blog.

Un băț cu rune pe care e scrisă o rugăciune

„Pe una dintre fețe există două cuvinte latine: manus și Domine sau Domini”, își începe explicația runologul.

„Manus înseamnă mână, iar Dominus înseamnă domn sau Dumnezeu. Cuvintele se găsesc într-o rugăciune latină cunoscută: „In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum”, adică „În mâinile Tale, Doamne, încredințez duhul meu”. Aceste cuvinte au fost spuse, conform tradiției, de Iisus atunci când a fost crucificat”, a continuat acesta,

„Partea mai scurtă a bățului poate fi o continuare a rugăciunii. Prima rună este dificil de reperat fără microscop. Poate fi citită în mai multe feluri”, spune Kristel Zilmer.

„Este posibil să scrie „este adevărat”. Dacă da, atunci rugăciunea este asemănătoare cu cea găsită în biserica de lemn din Urnes: „Pune mâna ta sacră, Doamne, deasupra spiritului lui Brynjolvs. Acest lucru să fie adevărat”, explică Zilmer.

O combinație de latină și scandinavă

„Numele feminin Bryngjerd este, de asemenea, inscripționat”, a mai adăugat acesta.

După numele ei este o secțiune deteriorată care pare să includă verbul latin „fela”, care înseamnă atât a ascunde, cât și a se preda. Ultima interpretare ar putea sugera că Bryngjerd și-a încredințat viața în slujba lui Dumnezeu.

Combinația de latină și scandinavă de pe acest băț cu rune este un exemplu bun al complexității grafiei runice chiar și în rândul populației generale. Capacitatea de a scrie în latină nu era doar apanajul clerului din Norvegia medievală.

Bățul a fost găsit într-un strat de deșeuri, în timp ce osul se afla în capătul sudic al sitului, una dintre cele mai vechi secțiuni. Datele sunt greu de fixat din contextul arheologic, dar descoperiri similare, stilul de sculptură și utilizarea anumitor caractere indică o dată între anii 1100 și 1350.

Vă recomandăm să citiți și:

Un vas din bronz de la începutul Beijingului dezvăluie informații importante

Alfabetul latin. Cum a apărut cel mai folosit sistem de scriere din lume?

O statuetă de argint de o jumătate de metru a fost găsită în Polonia

Cea mai veche pictură rupestră, descoperită într-o peșteră nemaivăzută până acum de oamenii din Occident

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase