Home » Cultură » Jack Ma, o poveste care inspiră. A intrat la facultate abia după a treia încercare

Jack Ma, o poveste care inspiră. A intrat la facultate abia după a treia încercare

Publicat: 09.02.2023

Fost profesor de engleză, Jack Ma (10 septembrie 1964) a co-fondat Alibaba Group în 1999, aceasta fiind în momentul de față una dintre cele mai mari afaceri de comerț electronic din lume.

Dacă la început compania, pe care a înființat-o cu 60.000 de dolari (bani împrumutați de la prieteni), avea 18 angajați, în prezent afacerea numără un personal de peste 250.000 de oameni.

Fostul miliardar a demisionat din funcția de președinte executiv al Alibaba în anul 2019 și acum intenționează să renunțe la controlul fintech Ant Group. Cunoscut anterior drept Ant Financial, Ant group este o companie afiliată conglomeratului chinez Alibaba Group.

Dar Alibaba Group nu a fost prima afacere pe care Jack Ma a demarat-o.

Alibaba nu a fost prima afacere a lui Jack Ma

După terminarea studiilor în engleză la Hangzhou Normal University with English, în 1994, Ma a înființat prima sa companie numită Haibo Translation Agency, firmă de traduceri. În acea perioadă, a încercat să se înscrie în repetate rânduri la Harvard Business School, însă a fost respins de fiecare data.

În 1995, după o călătorie pe care a efectuat-o în Statele Unite ale Americii, și care a fost revelatoare pentru el, atunci descoperind tainele și puterea Internetului cu ajutorul unui prieten, Jack Ma a fost surprins să afle că motoarele de căutare nu ofereau niciun rezultat pentru brandurile de bere din China și, de asemenea, nicio informație despre țara sa natală, China.

Astfel, întors acasă, Ma s-a ambiționat să pună la punct această „eroare” prin crearea China Pages, un amblu registru online al companiilor interesate de export. Aceasta a fost prima afacere online din China. Patru ani mai târziu, lansa Alibaba Group, cel mai mare retailer online din China.

Una dintre cele mai valoroase companii din Asia

În 2003 a lansat site-ul Taobao, o afacere online C2C (consumer-to-consumer, model care se referă la consumatori care vând direct altor consumatori. Un exemplu din acest domeniu cu un succes răsunător fiind sistemul eBay).

Imediat după lansarea sa pe piață, Alibaba Group a devenit una dintre cele mai importante și mai valoroase companii din Asia. În octombrie 1999, compania atrăsese o finanţare de 5 milioane de dolari de la banca americană Goldman Sachs şi 20 de milioane de dolari de la SoftBank, o companie japoneză de telecomunicații.

În septembrie 2019, la împlinirea celor 55 de ani ai săi, Jack Ma a demisionat din conducerea grupului Alibaba lăsându-l în locul său pe Daniel Zhang (50 de ani), fost director tehnologic, fost CEO Taobao și președinte al Tmall, în prezent CEO al companiei Alibaba. Cu toate astea, Jack Ma și-a redus acțiunile la Alibaba, de la 6.4% la 4.8% încasând aproape 9,6 miliarde de dolari.

Unul dintre cei mai bogați oameni din China

Ma este unul dintre cei mai bogați oameni din China și chiar din lume (conform unui top al celor mai bogați oameni din lume realizat de forbes.com, Ma se află pe locul 67), cu o avere estimată, în ianuarie 2018, la 50.5 miliarde de dolari. În timpul pandemiei, Fundațiile Jack Ma și Alibaba au donat milioane de măști și alte accesorii și provizii medicale în SUA, Europa și Africa.

Jack Ma s-a născut pe 10 septembrie 1964, în orașul Hangzhou, aflat în apropierea Shanghaiului. Provenit dintr-o familie de artiști, Jack Ma nu era prea talentat la științele exacte, astfel că a reușit să intre la facultate abia din a treia încercare, în 1988 absolvind Institutul Profesorilor din Hangzhou. Imediat după facultate, a urmat o perioadă în care Ma nu reușea să-și găsească un loc de muncă stabil. După ce a fost respins de câteva ori la interviurile pentru postul de manager KFC, Jack Ma s-a angajat ca profesor de engleză la Institutul de Inginerie Electrică Hangzhou, pe un salariu de 12 dolari pe lună.

Jack Ma a încercat să se angajeze la KFC, dar l-au refuzat

Miliardarul a declarat că a fost respins la mai multe interviuri de angajare, inclusiv pentru un post de manager în cadrul lanţului de restaurante KFC.

Într-un interviu acordat Bloomberg TV, Jack Ma declara că după plecarea de la Alibaba Group, s-a dedicat tot mai mult acțiunilor filantropice cu scop educativ coordonate de Fundația Jack Ma pe care a înființat-o în 2014.

„Sunt multe lucruri pe care le pot învăța de la Bill Gates. Nu voi putea fi niciodată la fel de bogat ca el, dar există un lucru pe care pot să îl fac mai bine și anume să mă retrag mai devreme. (…) Cred că la un moment dat, mă voi întoarce la catedră. Și ar fi ceva ce cred că aș putea face mult mai bine decât să fiu CEO la Alibaba”. Jack Ma Foundation, înființată în decembrie 2014, este dedicată îmbunătățirii sistemului educațional chinez, în special în zonele rurale. Printre acțiunile caritabile coordonate de Jack Ma Foundation se numără și cea din 2017, când miliardarul a acordat o finanțare de 45 de milioane de dolari unui program de pregătire a cadrelor didactice pe o perioadă de 10 ani.

În momentul de față, conform informațiilor din presa internațională, Jack Ma și familia s-ar afla în Japonia, la Tokio, acolo unde s-au refugiat de când regimul de la Beijing a manifestat o atitudine critică la adresa firmelor tehnologice chineze (inclusiv la adresa Alibaba Group) și a celor mai puternici și bogați oameni de afaceri chinezi.

Surse:

https://www.business-standard.com/about/who-is-jack-ma#collapse

https://www.bloomberg.com/news/videos/2021-06-09/jack-ma-s-sudden-fall-from-grace-video

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-08/jack-ma-talks-about-his-plans-after-retiring-from-alibaba

https://www.theguardian.com/business/2022/nov/29/alibaba-founder-jack-ma-hiding-out-in-tokyo-reports-say

Vă mai recomandăm să citiți și:

Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume

Cel mai mare avion din lume tocmai a doborât un nou record

Cel mai vechi și adânc lac din lume este casa unui pește canibal

„Groapa dumnezeiască” sau „Gaura cerului”, cea mai adâncă dolină din China

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase