Home » Cultură » „Groapa dumnezeiască” sau „Gaura cerului”, cea mai adâncă dolină din China

„Groapa dumnezeiască” sau „Gaura cerului”, cea mai adâncă dolină din China

„Groapa dumnezeiască” sau „Gaura cerului”, cea mai adâncă dolină din China
Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 08.02.2023

Descoperită pentru prima oară de specialiști în anul 1994, cea mai adâncă dolină din lume poate fi văzută în China, ținutul Fengjie (municipalitatea Chongqing). Structura a fost denumită Xiaozhai Tiankeng („Groapa dumnezeiască Xiaozhai”) și măsoară aproape 537 de metri diametru și între 511 și 662 metri adâncime.

Pereții acestei doline (depresiune în formă de pâlnie, formată prin dizolvarea unor roci) sunt aproape complet verticali, iar volumul acestui monument geologic este enorm: aproape 120.000 milioane de metri cubi de piatră.

În timpul ploilor torențiale, uneori poate fi observată chiar și o cascadă prin orificiile acelor pereți abrupți. Structura este dublă, ceea ce înseamnă că este formată din două „boluri” distincte, care o divide în două strate. Fiecare „bol” măsoară peste 300 de metri adâncime.

O peșteră dumnezeiască, formată sub dolină

Peștera Difeng, peste care se află dolina, a fost formată de un râu subteran puternic. Acest râu poate fi văzut în prezent în adâncimea acestei gropi, în care ajunge apă curată prin sistemele interioare ale peșterii. Apa curgătoare se întinde pe aproximativ 8,5 kilometri, de la defileul din subteran al fisurilor Tianjing, înainte de a ajunge la lumina zilei la roca verticală a râului Migong. Ulterior, apa din subteran formează o cascadă abruptă de 46 de metri înălțime.

Sursa foto: Domeniu Public

Există 1.285 de specii de plante cunoscute în adâncimile din dolina Xiaozhai, fiind astfel creat un ecosistem propriu, unic și înfloritor. De exemplu, Ginkgo biloba, o specie rară de copac, poate fi găsit în interiorul gropii, la fel și unele animale rare, precum leopardul înnorat, dintre care se estimează că trăiesc în sălbăticie mai puțin de 10.000 de exemplare.

Cea mai adâncă dolină este și cea mai tânără

Dolina, care se află într-o zonă carstică, este formată din calcar triasic, identificat în blocuri groase pure. Oamenii de știință consideră că aceasta a fost formată gradual, pe parcursul ultimilor 128.000 de ani, ceea ce o încadrează ca fiind cea mai nouă, în comparație cu celelalte doline din zonă. De fapt, China este casa mai multor astfel de doline, denumite cu termenul general „tiankeng”. Cuvântul înseamnă „groapă dumnezeiască” sau „gaura cerului” în limba chineză și se referă la un grup particular de structuri geologice.

Pentru a primi denumirea de tiankeng, o dolină trebuie să aibă cel puțin 100 de metri adâncime și 100 metri diametru, dar și un râu care să curgă la bază. Toate gropile etichetate cu „tiankeng” sunt formate din piatră carbonatată, cu excepția a două structuri venezuelene, care sunt din gresie. Acestea au fost formate printr-un proces carstic. Condițiile necesare pentru formarea unei tiankeng sunt foarte specifice, lucru care face ca întregul proces să fie destul de rar. Piatra trebuie să se afle deasupra nivelului mării, să fie groasă și fără straturi sau impurități. În paralel, mai e nevoie de ploi torențiale pentru a crea structurile, iar ulterior ajută la nașterea râurilor subterane, potrivit IFL Science.

Chiar dacă termenul tiankeng se referă la orice dolină care întrunește aceste criterii, din cele 75 identificate până acum, 50 din cele mai mari se află în China. De aceea, termenul din limba chineză a devenit comun pentru astfel de structuri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce adăpostește camera secretă din Muntele Rushmore?

Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?

Ce ascunde activitatea magnetică a stelelor? Cel mai amplu studiu de până acum a aflat răspunsul

Ce ascunde scurgerea de la chiuvetă? Poate fi un adevărat pericol pentru sănătate!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase