Home » Cultură » Cain, primul copil născut pe Pământ și întruchiparea răului

Cain, primul copil născut pe Pământ și întruchiparea răului

Publicat: 27.02.2023
Cain, primul copil născut pe Pământ și întruchiparea răului
Scenă eroică, secolul XIX, Cain și Abel, pictor: Joseph-Desire Court. Sursa foto: Profimedia

Conform Bibliei, primul om creat de Dumnezeu pe Pământ a fost Adam. După care, din coasta lui Adam, Dumnezeu a creat-o și pe Eva. Cei doi „au căzut în păcat” și Eva a adus pe lume mai mulți copii, printre care și pe Cain și Abel.

1. După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain şi a zis: „Am dobândit om de la Dumnezeu”. 2. Apoi a mai născut pe Abel, fratele lui Cain. Abel a fost păstor de oi, iar Cain lucrător de pământ. 3. Dar după un timp, Cain a adus jertfă lui Dumnezeu din roadele pământului. 4. Şi a adus şi Abel din cele întâi-născute ale oilor sale şi din grăsimea lor. Şi a căutat Domnul spre Abel şi spre darurile lui, 5. Iar spre Cain şi spre darurile lui n-a căutat. Şi s-a întristat Cain tare şi faţa lui era posomorâtă. 6. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: „Pentru ce te-ai întristat şi pentru ce s-a posomorât fata ta? 7. Atunci când faci bine, oare nu-ţi este faţa senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la uşă şi caută să te târască, dar tu biruieşte-l!” (Facerea 4; 1-7)

Cain, în Biblie (Biblia ebraică sau Vechiul Testament), este menționat ca fiind primul fiu născut al lui Adam și al Evei. El și-a ucis fratele, pe Abel (Geneza 4:1–16). De ce s-a întâmplat asta? Cain, care este descris în Biblie ca fiind agricultor și primul fiu al lui Adam și al Evei, s-a înfuriat peste măsură atunci când Dumnezeu a acceptat darul fratelui său, un păstor, în detrimentul darului pe care i-l oferise el. Darurile lui Cain pentru Dumnezeu erau roadele pământului, iar darurile lui Abel, primele odrasle ale oilor din turma sa și grăsimea lor. Negru de supărare, gelos și împins de invidie că Dumnezeu a preferat darurile lui Abel, Cain și-a ucis fratele mai mic. În fața lui Dumnezeu, Cain nu a recunoscut fapta sa, la fel ca și în cazul părinților lui, Adam și Eva, care l-au mințit pe Dumnezeu că nu ar fi mușcat din măr, așa cum Le-a cerut El să nu o facă.  Dar Domnul s-a mâniat, l-a alungat și l-a condamnat pe Cain a fi „un rătăcitor și un veșnic fugar pe pământ”. Totuși, pentru a-l proteja de rău voitori, Dumnezeu i-a dat un semn pentru protecție promițându-i că, dacă va fi ucis, va fi răzbunat de șapte ori.

Jertfele aduse de cei doi frați lui Dumnezeu au fost Recapitulând, până acum, am fost privite astfel, de-a lungul timpului, în scrierile și notele pe marginea textului biblic. În vreme ce Abel vine la Dumnezeu cu „cele întâi născute ale oilor sale şi grăsimea lor” (4:4) – o jertfă din ceea ce avea el mai bun, Cain îi oferă daruri obișnuite, de aici și ideea că Dumnezeu primește bine ceea ce omul îi oferă cu iubire, cu inima deschisă și cu recunoștință, din bunurile, lucrurile sale cele mai de preț și nu cele comune ori care îi prisosesc. cu recunoștință şi iubire.

Domnul a zis lui Cain: „Unde este fratele tău Abel?” El a răspuns: „Nu ştiu. Sunt eu păzitorul fratelui meu?” Şi Dumnezeu a zis: „Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă din pământ la Mine. Acum, blestemat eşti tu, izgonit din ogorul acesta, care şi-a deschis gura ca să primească din mâna ta sângele fratelui tău! Atunci când vei lucra pământul, să nu-ţi mai dea bogăţia lui. Pribeag şi fugar să fii pe pământ.” Cain a zis Domnului: „Pedeapsa mea e prea mare ca s-o pot suferi. Iată că Tu mă izgoneşti azi de pe faţa pământului; eu va trebui să mă ascund de Faţa Ta şi să fiu pribeag şi fugar pe pământ, şi oricine mă va găsi mă va omorî.” Domnul i-a zis: „Nicidecum, ci, dacă va omorî cineva pe Cain, Cain să fie răzbunat de şapte ori.” Şi Domnul a hotărât un semn pentru Cain, ca oricine îl va găsi să nu-l omoare. Apoi, Cain a ieşit din Faţa Domnului şi a locuit în ţara Nod, la răsărit de Eden.

În lucrarea sa „Despre Cain și Abel”, Sfântul Chiril al Alexandriei (375 – 444), menționează șapte păcate pe care Cain le-ar fi avut, moartea fratelui său fiind unul dintre acestea. Primul păcat a lui Cain, conform scrierilor lui Chiril, a fost că nu a deosebit în chip drept și nici nu a oferit lui Dumnezeu cele mai bune roade. Al doilea, aflând de păcatul său, Cain nu s-a întors spre pocăință și nu a îndreptat greșeala prin săvârșirea faptelor bune, ci s-a aprins de mânie şi s-a înfuriat de preţuirea dată aproapelui, pe care trebuie să caute să-l imite, nu să-l socotească duşman şi să-l privească cu ochi nedrepţi. Al treilea păcat, care e ca un adaos la uciderea sălbatică, este pisma neîmpăcată. Al patrulea, invitaţia: „să ieşim la câmp”, care e dovada vicleniei şi a înşelării. Al cincilea e crima uciderii nelegiuite. S-ar putea socoti că al şaselea păcat al lui, minţirea lui Dumnezeu. Al şaptelea, socotinţa că poate scăpa fără voia lui Dumnezeu de pedeapsă, putând fi eliberat fără voie de viaţa în trup (Sf. Chiril al Alexandriei, „Despre Cain şi Abel” 2, în: Scrieri. Partea a doua. Glafire, trad. D. Stăniloae, EIBMBOR, Bucureşti, 1992, PSB 39, p. 23

Astfel, Cain, primul născut al lui Adam și al Evei, a fost și primul ucigaș al lumii. Întruchiparea răului, a invidiei, geloziei, a nerecunoștinței, a lipsei de iubire pentru aproapele său, a mâniei, a minciunii și trădării.

„Să ne gândim la soarta lui Cain oricând nu putem admira succesul altcuiva, oricând Dumnezeu ni se pare arbitrar în deciziile Sale, oricând suntem copleșiți de invidie, frustrare, pizmă, răutate. Atunci când ucizi un om (chiar şi prin cuvinte), tu ucizi de fapt o lume întreagă”, recomandă scriitorul și teologul Mihai Neamţu.

Surse:

https://mihailneamtu.org/2015/12/20/de-ce-l-a-ucis-cain-pe-abel-despre-doua-arhetipuri-ale-umanitatii/

https://www.britannica.com/biography/Cain-biblical-figure

https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/theologica/de-ce-nu-a-fost-primita-jertfa-lui-cain-7020.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Adam și Eva, cuplul original sau părinții rasei umane

A fost mărul cu adevărat „fructul interzis” din Grădina Edenului?

„Sfântul Graal” al grâului ar putea hrăni întreaga planetă supraîncălzită

Serpent D’Océan, uriașul schelet de șarpe rămas blocat pe malul râului Loara din Franța

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase