Home » Cultură » Test de cultură generală. La câte grade este înclinat Turnul din Pisa?

Test de cultură generală. La câte grade este înclinat Turnul din Pisa?

Publicat: 15.03.2023

Turnul înclinat din Pisa este o structură medievală din Italia, celebră pentru faptul că a dezvoltat o înclinare de 5,5 grade (aproximativ 4,5 metri) față de punctul perpendicular, la sfârșitul secolului al XX-lea.

Ulterior, lucrări ample au fost efectuate pentru a îndrepta turnul, iar înclinarea sa a fost în cele din urmă redusă la mai puțin de 4,0 grade.

Turnu-clopotniță, început în 1173 ca a treia și ultima structură a complexului de catedrale din oraș, a fost proiectat să aibă o înălțime de 56 de metri și a fost construit din marmură albă. Trei din cele opt etaje ale sale fuseseră finalizate atunci când a devenit vizibilă așezarea inegală a fundațiilor clădirii în solul moale, scrie Britannica.

În acel moment, un război izbucnise între orașele-state italiene, iar construirea turnului a fost întreruptă timp de aproape un secol. Această pauză a permis fundației Turnului din Pisa să se așeze și probabil a împiedicat prăbușirea sa timpurie.

O structură medievală din Pisa

Giovanni di Simone, inginerul responsabil atunci când lucrările de construire au fost reluate, a încercat să compenseze înclinarea făcând noile etaje ușor mai înalte, dar zidăria suplimentară a făcut ca structura să se scufunde și mai mult.

Proiectul a fost afectat de întreruperi, deoarece inginerii căutau soluții la problema înclinării, dar turnul a fost în cele din urmă surmontat în secolul al XIV-lea.

Două scări în spirală au căptușit interiorul turnului, cu 294 de trepte care duc de la sol la camera clopotniței (una dintre scări încorporează două trepte suplimentare pentru a compensa înclinarea turnului).

Construcția Turnului din Pisa a început în 1173

În următoarele patru secole au fost instalate cele șapte clopote ale turnului; cel mai mare cântărea peste 3.600 kg. Cu toate acestea, la începutul secolului al XX-lea, clopotele mai grele au fost reduse la tăcere, deoarece se credea că mișcarea lor ar putea agrava înclinarea Turnului din Pisa.

Fundațiile au fost întărite prin injectarea de chit de ciment și diverse tipuri de consolidări, dar la sfârșitul secolului XX structura continua să se afunde, cu o rată de 1,2 mm pe an, și era în pericol de prăbușire.

În 1990, turnul a fost închis și toate clopotele au fost reduse la tăcere, deoarece inginerii au întreprins un proiect major de îndreptare. Pământul a fost sifonat de sub fundații, scăzând înclinarea cu 44 cm, până la 4,1 metri.

Lucrările au fost finalizate în mai 2001, iar structura a fost redeschisă vizitatorilor. Turnul din Pisa a continuat să se îndrepte fără săpături suplimentare, până când, în mai 2008, senzorii au arătat că mișcarea s-a oprit în cele din urmă, la o îmbunătățire totală de 48 cm. Inginerii se așteaptă ca Turnul din Pisa să rămână stabil pentru cel puțin 200 de ani.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Turnul înclinat din Pisa a început să se îndrepte de unul singur

Secretul Turnului din Pisa. Se prăbușește sau nu monumentul roman?

Turnul din Pisa, Italia, şi-a schimbat gradul de înclinare cu 4 centimetri

Descoperă Acum: Misterul turnului din Pisa, elucidat. Toate maşinile electrice trebuie să facă zgomot. Cele mai devastatoare droguri

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase