Home » Cultură » Yoko Ono, femeia pe care John Lennon a adorat-o. „Zâmbeşte în oglindă. Fă asta în fiecare dimineaţă”

Yoko Ono, femeia pe care John Lennon a adorat-o. „Zâmbeşte în oglindă. Fă asta în fiecare dimineaţă”

Publicat: 21.04.2023

Yoko Ono a fost cel mai adesea asociată cu artistul John Lennon, membru al legendarei trupe The Beatles, dar, evident, în spatele acestei stigmatizări se află o poveste a individualității și personalității numite Yoko Ono care de peste 60 de ani și-a imprimat propria amprentă asupra artei și muzicii.

De curând, Yoko Ono și-a sărbătorit cei 90 de ani de viață, moment pe care fiul ei și al lui Lennon, Sean Ono Lennon, l-a punctat realizând pentru mama sa un copac virtual al dorințelor și, totodată, i-a încurajat pe fanii lui Yoko să planteze copaci adevărați în cinstea ei fiind invitați să scrie dorințe și mesaje pentru pace pe care să le prindă, mai apoi, de câte o ramură.

Regretul cel mare al vieţii mele este că nu am spus „te iubesc”  îndeajuns de des.

Și-a încurajat fanii să-i taie hainele

Fiică a unei familii bogate din Tokyo, Ono s-a mutat în SUA în tinerețe și a devenit parte a avangardei artistice din New York la începutul anilor 1960. A rămas în memoria unora prin spectacolul pe care l-a susținut în 1964, „Cut Piece”, în care artista, așezată pasivă pe scenă și îmbrăcată în cel mai bun costum al său, permitea spectatorilor să îi taie hainele cu foarfeca.

Acel spectacol a reprezentat o sursă de inspirație pentru alți artiști care au îmbrățișat această formă de manifestare a artei, printre ei numărându-se Marina Abramovic, unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani, pionieră în arta performativă și experimentală.

A regizat filme cam ciudate

Ca artist multidisciplinar ce a lucrat în diverse medii, Yoko Ono s-a implicat și în film, unele dintre cele mai cunoscute producții ale ei fiind „No 4” (1967), un scurtmetraj nonconformist regizat de Ono, destul de slab cotat, care aduce în prim plan imagini cu fundurile unor persoane celebre, „Rape” (1969), o producție ce  explorează teme legate de violența sexuală și dinamica puterii, „Fly” (1970), un alt scurtmetraj regizat de ea care prezintă un prim-plan al unei muște ce se plimbă pe corpul unei femei și „Imagine” (1972),  un film documentar regizat de John Lennon și Ono ce aduce în prim plan imagini de la realizarea albumului cu același nume al lui Lennon.

În general, arta lui Yoko Ono nu a fost gustată de un public foarte larg, tendințele ei avangardiste și experimentale (prin care adesea a explorat teme legate de feminism, activism anti-război și justiție socială) fiind destul de nișate. În exprimările sale artistice, Ono a avut o varietate de influențe, de la artistul dadaist francez Marcel Duchamp, la compozitorul experimental John Cage – pe care l-a cunoscut la New York prin intermediul elevului lui Cage și primul soț al lui Ono, Toshi Ichiyanagi.

Dar atunci când Ono a dezvoltat un stil de cântat ascuțit, strident, deloc armonios și neplăcut auzului, a atras multe critici din partea presei și a publicului.

Întâlnirea cu John Lennon

Cum s-au întâlnit Ono și Lennon? Cei doi s-au cunoscut în anul 1966 la una dintre expozițiile pe care le organizase Yoko la Londra, urmând ca doi ani mai târziu să se implice într-o relație. Ono a avut o influență foarte mare asupra lui Lennon, încât însoțindu-l pe acesta la studioul de înregistrări, în perioada în care The Beatles imprima albumul „White album”, l-a făcut pe artist să încalce o înțelegere a membrilor trupei de a nu veni acolo cu partenerele lor.

Cei doi s-au căsătorit în 1969, iar un an mai târziu Paul McCartney anunța că părăsește trupa Beatles. Contrar unor speculații care au circulat mai mulți, relația lui John cu Ono nu a constituit motivul pentru care Paul a părăsit trupa, însă McCartney a recunoscut într-un interviu pe care l-a acordat ulterior că Yoko Ono era privită cu o oarecare suspiciune și de ceilalți doi membri ai formației.

Însă Yoko Ono nu le era antipatică doar colegilor de trupă ai lui Lennon. Ci și altor apropiați ai acestuia. Într-o carte semnată de Ray Connolly, despre care au scris jurnaliștii de la madame.lefigaro.fr,  „Being John Lennon: A Restless Life”, Yoko Ono fusese poreclită de mătușa lui Lennon „piticul otrăvit”. Iar unii chiar au acuzat-o că ar fi fost responsabilă de faptul că Lennnon devenise dependent de heroină.

Tot în cartea lui Ray Connolly, apare menționat că Yoko Ono „nu iubea rockul şi îl considera grosier din punct de vedere cultural”, neezitând să se implice în treburile celor din formația The Beatles făcând tot felul de sugestii deplasate, ceea ce justifică, până la urmă, reticența pe care colegii lui Lennon o aveau față de „băgăcioasa” Yoko.

Yoko Ono şi John Lennon au fost căsătoriţi în perioada 1969-1980, în 1975 Yoko aducând pe lume primul și singurul copil al cuplului – Sean Lennon.

Nu era prea iubită în Marea Britanie

Într-un articol publicat în Daily Mail, la finalul lui februarie a.c, jurnalistul și scriitorul Philip Norman (autor al mai multor biografii celebre printre care și cele ale formațiilor The Beatles, Rolling Stones și ale unor artiști precum Buddy Holly, Elton John & John Lennon) autorul spune că în 1969, an în care a întâlnit-o pentru prima dată pe Yoko Ono, aceasta era „cea mai urâtă femeie din Marea Britanie”.

„Nu știam mai mult decât oricine altcineva despre acest așa zis artist japonezo-american care îl făcuse pe John Lennon să-și părăsească frumoasa soție britanică și pe fiul lor cel mic și care îl înstrăinase de colegii săi din Beatles, în special de sufletul său creativ, Paul McCartney. La fel ca ziarele și milioanele de fani ai lui, nu puteam înțelege ce a văzut John la o femeie cu șapte ani mai în vârstă, îmbrăcată mereu în negru, fără forme, ai cărei nori de păr aproape că ascundeau o față care părea a fi incapabilă să zâmbească”.

„Între 2004 și 2007, am intervievat-o pe Yoko Ono de mai multe ori (…) și a fost întotdeauna total sinceră, râzând adesea – chiar și de ea însăși. Mi-a arătat albume de familie în care erau înregistrate vremurile fericite de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial cu părinții ei bogați și americanizați, care traversau adesea Pacificul de la Tokyo la San Francisco cu vaporul, luându-o și pe ea cu ei”. La un moment dat, Yoko i-a mărturisit jurnalistului că aparenta ei invulnerabilitate era doar de fațadă. „Credeam că sunt prea scundă, că picioarele mele nu au forma potrivită, îmi acopeream fața cu părul … și îmi ascundeam mereu mâinile. John mi-a spus: Nu, tu ești frumoasă. Nu trebuie să-ți ascunzi mâinile, picioarele tale sunt perfecte, leagă-ți părul la spate și lasă-i pe oameni să-ți vadă fața„. Și tot lui îi declarase cât de bine îl înțelegea pe Lennon și cât de confortabil se simțeau amândoi în discuțiile pe care le purtau.

„Cu toate acestea, una dintre poveștile ei despre John m-a înfiorat până la os. Tocmai își primise Cartea Verde și, prin urmare, Lennon a putut călători pentru prima dată cu ea în Japonia. În timpul vizitei, el a citit o revistă care conținea întâmplător o fotografie a străbunicului matern al lui Yoko, Zenjiro Yasuda, o figură extrem de bogată și proeminentă care a fost bancherul personal al împăratului. Zenjiro purta aceiași ochelari rotunzi ca și John și avea aceeași zi de naștere. Ăsta sunt eu într-o altă viață, i-a spus el lui Yoko. Te rog, nu spune asta, a implorat-o ea. A fost asasinat.”.

Surse:

https://www.theguardian.com/books/2018/oct/15/being-john-lennon-a-restless-life-ray-connolly-review

https://madame.lefigaro.fr/celebrites/manipulations-drogues-harcelement-comment-yoko-ono-a-exerce-son-influence-sur-john-lennon-061218-162479

https://www.washingtonpost.com/outlook/lennons-talents-contradictions-and-self-inventions/2019/01/10/4ed3ddf2-f127-11e8-bc79-68604ed88993_story.html

https://www.dailymail.co.uk/debate/article-11765007/PHILIP-NORMAN-recalls-day-Yoko-Ono-told-John-thought-bed.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

John Lennon, muzicianul care a cerut lumii să dea o șansă păcii

O înregistrare extrem de rară a lui John Lennon și Yoko Ono, scoasă la licitație

O fotografie inedită cu McCartney, Lennon şi Harrison, făcută publică după 50 de ani

Recordul deţinut de formaţia The Beatles, doborât pentru al doilea an la rând

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom