Home » Cultură » Harry Belafonte, Regele Calypso, a murit la 96 de ani

Harry Belafonte, Regele Calypso, a murit la 96 de ani

Harry Belafonte, Regele Calypso, a murit la 96 de ani
Harry BELAFONTE died at the age of 96. ARCHIVE,Image: 771812946, License: Rights-managed, Restrictions: 16:06:20, Model Release: no
Publicat: 25.04.2023

Harry Belafonte (1 martie 1927 – 25 aprilie 2023) a fost unul dintre cei mai emblematici muzicieni din toate timpurile.

„Regele Calypso”, cum adesea i s-a spus, a fost cunoscut în special pentru hituri precum „Day-O (The Banana Boat Song)”, „Jump In The Line”, „Try to Remember”, „Midnight Special”, „Matilda” sau „Jamaica Farewell”.

Pe lângă cariera sa muzicală de succes, Harry Belafonte s-a remarcat și ca actor, activist și apărător al drepturilor civile.

Prieten cu Martin Luther King Jr.

Belafonte și-a folosit faima pentru a sensibiliza publicul cu privire la probleme precum inegalitatea rasială, sărăcia și opresiunea politică și s-a implicat în acțiuni de promovare și susținere a păcii și egalității între oameni atât în Statele Unite, cât și în întreaga lume.

La 28 august 1963, Belafonte s-a alăturat unuia dintre cele mai mari marșuri politice pentru drepturile omului din istoria SUA, marșul organizat la Washington de bunul său prieten Martin Luther King Jr, la care au mai participat și alte celebrități ale vremii printre care și Charlton Heston, Burt Lancaster și Sidney Poitier.

În 1983, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă la sediul Națiunilor Unite anunțând înființarea organizației Artists and Athletes Against Apartheid, alături de actorii Gregory Hines și Tony Randall și de tenismenul Arthur Ashe.

Recordul lui Belafonte

În 1956, Harry Belafonte – unul dintre primii artiști de culoare devenit extrem de popular în industria divertismentului – a atins recordul de a deveni primul artist care a vândut vreodată 1 milion de copii ale unui singur album.

Este vorba despre Calypso, cel de-al treilea album de studio al lui Belafonte.

A copilărit în Jamaica

Harold George Belafonte s-a născut la 1 martie 1927, la New York, însă după despărțirea părinților, starul și-a petrecut primii ani de viață în Kingston, Jamaica, împreună cu fratele și mama sa, înainte ca aceasta să revină, în final, la New York, în căutarea unor oportunități mai bune de angajare.

Dragostea pentru muzică i-a fost cultivată în perioada în care a crescut în Jamaica, iar mai târziu, când și-a făcut o carieră artistică de succes, Harry Belafonte a adus un omagiu rădăcinilor sale din Caraibe prin încorporarea muzicii calypso în cultura americană. (Calypso este un gen de folk originar din Trinidad și Tobago, dar regăsit și în muzica din sudul și estul insulelor Caraibe, stil muzical dezvoltat la mijlocul secolului al 19-lea).

Începuturile sale în muzică au însemnat mici recitaluri susținute în cluburi de noapte și teatre, urmate de invitațiile în cadrul anumitor show-uri de televiziune.

Debutul lui Harry Belafonte a avut loc la Village Vanguard din New York, la scurt timp după aceea fiind invitat în spectacolele de revistă de pe Broadway „John Murray Anderson’s Almanac” și „Three for Tonight”.

Proprietar al unei companii de editare muzicală și producție de film, Harry Belafonte a fost recompensat de-a lungul timpului cu mai multe premii și distincții printre care un premiu Tony în 1953, un premiu Emmy  pentru „Tonight with Belafonte” (a fost primul american de origine jamaicană recompensat cu un Emmy). De asemenea, a fost nominalizat de 11 ori la premiile Grammy și a câștigat de două ori, o dată pentru cea mai bună interpretare pentru „Swing Dat Hammer” și o dată pentru cea mai bună înregistrare folk pentru „An Evening with Belafonte/Makeba”. În 1989, Harry Belafonte a fost onorat de către Kennedy Center, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Casa Albă, pentru contribuțiile sale de o viață aduse culturii americane, distincția mai fiind primită și de actrițele Claudette Colbert și Mary Martin, de dansatoarea Alexandra Danilova și de compozitorul William Schuman.

În 2021, reverendul Al Sharpton i-a oferit lui Belafonte Ordinul Național al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de guvernul francez, în cadrul unei ceremonii care s-a ținut la o reședință privată din N.Y.C. În anii care au urmat acelui moment, artistul a preferat să trăiască mai retras, deși în 2022  a acceptat să participe la o petrecere organizată în cinstea celor 95 ani de viață ai săi, organizată la New York, (The Town Hall, Manhattan), într-o atmosferă animată de mai multe personalități americane printre care s-au aflat Gina Belafonte, Alicia Keys, Alfre Woodard, Doug E. Fresh, Laurence Fishburne, Whoopi Goldberg, Bill T. Jones, Malik Yoba, Dr. Cornel West și Annahita Mahdavi West, Danny Glover, Aloe Blacc, Spike Lee și Laurence Fishburne, Bill T. Jones, Sweet Honey in the Rock.

Actorul Belafonte

În 1954, Harry Belafonte a cucerit și Hollywood, odată cu rolul său din filmul muzical Carmen Jones, în care a jucat alături de Dorothy Dandridge. Filmul regizat de Otto Preminger a fost nominalizat la două premii Oscar, în prezent fiind prezervat în cadrul National Film Preservation Board pentru importanța sa culturală și istorică.

În 1957, Belafonte a jucat rolul lui David Boyeur în drama Island in the Sun, o adaptare cinematografică a romanului scris de Alec Waugh, din distribuția filmului mai făcând parte James Mason, Joan Fontaine, Joan Collins, Dorothy Dandridge și Michael Reenie. Island in the Sun a fost un film controversat la vremea respectivă și asta pentru că prezenta o poveste de dragoste interrasială între personajele lui Belafonte și Fontaine, iar după ce membri ai Ku Klux Klan au amenințat cu declanșarea unor acțiuni violente, reprezentanții mai multor orașe au luat hotărârea de a interzice filmul în cinematografe.

Viața personală

Harry Belafonte a fost căsătorit de trei ori și avut 4 copii.

În 1948, s-a căsătorit cu actrița Marguerite Byrd. Cei doi au avut împreună fiicele Adrienne și Shari, dar s-au despărțit înainte ca Shari să se nască.

S-a căsătorit apoi cu dansatoarea Julie Robinson în 1957 și au avut o fiică, Gina, și un fiu, David.

Din 2008 și până în prezent, Harry Belafonte a fost căsătorit cu fotografa Pamela Frank, cea de-a treia soție, cuplul trăind până la momentul decesului cântărețului survenind marți, 25 aprilie a.c., la New York.

Surse:

https://www.cbsnews.com/news/oscar-winning-actress-joan-fontaine-dies-at-age-96/

https://amsterdamnews.com/news/2022/03/01/photos-celebrities-come-out-for-harry-belafontes-95th-birthday/

https://www.britannica.com/biography/Harry-Belafonte

Vă mai recomandăm să citiți și:

Richard Wagner, un titan al muzicii

Vincent van Gogh: „Prin picturile mele vreau să transmit ceva mângâietor, la fel cum muzica aduce mângâiere”

Un obiect cosmic gigantic produce cea mai joasă notă muzicală din Univers

https://www.descopera.ro/cultura/20311633-bob-dylan-singurul-muzician-care-a-primit-premiul-nobel-ai-grija-de-toate-amintirile-tale-nu-le-poti-retrai

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase