Home » Cultură » Satul abandonat în care se zvonește că ar fi îngropat Moș Crăciun

Satul abandonat în care se zvonește că ar fi îngropat Moș Crăciun

Satul abandonat în care se zvonește că ar fi îngropat Moș Crăciun
Satul irlandez Newtown Jerpoint. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.05.2023

Lângă orașul Kilkenny din Irlanda se află un sat medieval abandonat, despre care se zvonește că adăpostește o legendă misterioasă a Crăciunului.

Printre dealurile înverzite și populate de oi care pasc, se află un cimitir, dar și ruinele bisericii Saint Nicholas, al cărui turn veghează peste casa familiei O’Connell.

Printre cei care se odihnesc în cimitir se numără enoriașii bisericii și – potrivit legendei locale – ai lui Nicholas din Myra. Da, este vorba despre Saint Nick care l-a inspirat Moș Crăciun.

St. Nicholas, cel „care oferă”

Astăzi, familia O’Connell este proprietara parcului Jerpoint: un sat medieval irlandez care datează din secolul al XII-lea.

Cum au apărut zvonurile potrivit cărora St. Nicholas este îngropat în acea biserică rămâne neclar. Însă Maeve O’Connell spune că tradiția aduce puțină lumină asupra acestui mister.

„Legenda spune că (răspunsul, n.r.) a fost dintotdeauna aici. El oferă”, spune Maeve, în timp ce arată un desen într-una dintre pietrele funerare din cimitirul de lângă biserică. Pe piatră este ilustrată figura unui bărbat care are mâinile întinse, indicând natura generoasă a personajului. Simbolismul nu are nevoie de nicio explicație, deoarece întreaga planetă cunoaște faptul că Moș Crăciun oferă daruri.

Cine a fost „muritorul” care l-a inspirat pe Moș Crăciun?

Se pare că cel care a inspirat povestea lui Moș Crăciun a fost „un muritor”, St. Nicholas din Myra. Înainte de a fi canonizat, Nicholas era un orfan născut în orașul roman Patara, unde își oferea toate bunurile „nevoiașilor, bolnavilor și săracilor”, potrivit BBC.

El a devenit episcopul de Myra, care astăzi face parte din Turcia zilelor noastre. Nicholas a murit tot în Myra, în anul 343, iar locul de vecie frământă și astăzi cercetătorii. Unii sunt de părere că mormântul se află în Antalya (Turcia), alții susțin că rămășițele au fost furate și relocate în Bari (Italia), pentru a fi păstrate într-o criptă din Basilica di San Nicola. Iar cei din Irlanda cred că o parte din trupul lui St. Nicholas este îngropată în cimitirul de lângă orașul Kilkenny.

Potrivit legendei, doi dintre cavalerii care ar fi furat trupul lui Nicholas pentru a-l duce în Bari au prelevat o relicvă și au luat-o cu ei în Irlanda, pentru a o aduce la biserica din Jerpoint, parcul deținut astăzi de familia O’Connell. Chiar dacă proprietarii știu că, pentru a face astfel de afirmații, e nevoie de o documentare reală, ei spun că nu vor să organizeze săpături în cimitirul de lângă biserică.

„Nu știm dacă vom putea dovedi că Moș Crăciun este cu adevărat în Irlanda sau nu. Și nici nu vrem”, au conchis ei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Irlanda este un adevărat miracol al economiei zonei euro

Strămoșul drojdiei de bere din Europa, găsit de cercetători în Irlanda

Un nou material poate curăța aerul de benzenul toxic. Ce au descoperit cercetătorii din Irlanda?

Sf. Patrick, personajul legendar care a adus creștinismul în Irlanda

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase