Home » Cultură » Omul Tanc, eroul necunoscut din Piața Tiananmen. „Mergeți înapoi! Întorceți-vă! Nu-mi mai ucideți oamenii!”

Omul Tanc, eroul necunoscut din Piața Tiananmen. „Mergeți înapoi! Întorceți-vă! Nu-mi mai ucideți oamenii!”

Omul Tanc, eroul necunoscut din Piața Tiananmen. „Mergeți înapoi! Întorceți-vă! Nu-mi mai ucideți oamenii!”
Omul Tanc, 5 iunie 1989. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.07.2023

O imagine face cât o mie de cuvinte, se spune. Și este foarte adevărat că o fotografie poate înlocui o poveste scrisă ori rostită, transmițând un mesaj amplu al unui eveniment, al unei acțiuni sau al unui personaj cuprins în cadru.

Acum 34 de ani, la 5 iunie 1989, trei fotografi americani aflați în exercițiul muncii în China, pentru a acoperi evenimentele și protestele în masă care au avut loc în Piața Tiananmen din Beijing, au reușit să surprindă de la balcoanele hotelului în care se aflau, undeva în apropierea pieței, un cetățean chinez ce ținea în mână două plase de cumpărături și care statea în fața unui convoi militar de tancuri.

Avea să i se spună eroul din Tiananmen sau Omul Tanc. Autorii acestui instantaneu sunt Jeff Widener (de la agenția Associated Press), Charlie Cole (de la revista Newsweek) și britanicul Stuart Franklin (de la revista Time). Dintre cei trei, fotografia lui Jeff Widener a fost cel mai des utilizată de presă fiind, de asemenea, nominalizată pentru Premiul Pulitzer. Spre deosebire de celelalte fotografii, imaginea lui Widener fusese surprinsă dintr-un unghi mai avantajos, în fundalul ei zărindu-se și un autobuz ars.

„Rebelul necunoscut” din Piața Tiananmen

Revista Time l-a numit „Rebelul necunoscut” și l-a inclus pe lista celor mai importante 100 de persoane din secolul XX.

Cu toate că nu se știe cine este rebelul care a înfruntat tancurile, făcându-se doar speculații asupra identității sale, publicația britanică Sunday Express relata în vara lui 1989 că eroul necunoscut ar fi fost Wang Weilin, un student de 19 ani arestat pentru „huliganism politic”, diferite surse sugerând că studentul a fost, fie încarcerat, fie executat. În ceea ce-i privește pe oficialii chinezi, aceștia au refuzat de-a lungul timpului să dezvăluie jurnaliștilor occidentali orice informații legate de Omul Tanc, susținând simplu că nu au reușit niciodată să îl localizeze.

Înaintea momentului numit „Tank Man” („Omul Tanc”), demonstranții pro-democrație chinezi ocupaseră Piața Tiananmen timp de câteva săptămâni.

„O piatră aruncată de un protestatar m-a lovit în cap, în dimineața zilei de 4 iunie. În plus, mai eram și foarte răcit”, declara Widener pentru CNN. „Așa că nu eram într-o stare deloc bună când l-am fotografiat pe Omul Tanc de la balconul etajului șase al hotelului Beijing (n.r. în care jurnalistul reușise să intre cu ajutorul unui student american aflat în China în urma unui schimb de experiență)”. Mai mult, Jeff Widener s-a arătat nemulțumit, inițial, când în cadru a intervenit protestatarul în cămașă albă și pantaloni negri de stofă. Optura imaginea tancurilor. La scurt timp după aceea, fotografia a făcut istorie. A fost preluată de toată presa internațională, bărbatul care a oprit coloana de tancuri generând un val de emoții în toată lumea și, în vara lui 1989, devenind un simbol al greviștilor foamei din China.

Omul Tanc în dialog cu tanchistul

De la balconul hotelului, Widener a văzut întreaga scenă. Bărbatul s-a așezat fix în fața tancului, ca într-o confruntare directă. Tancul s-a oprit pentru un moment, după care a încercat să îl ocolească pe bărbat. Dar omul s-a deplasat odată cu tancul, blocându-i din nou calea.

De la un moment dat, protestatarul chinez s-a urcat pe tanc și a intrat într-un dialog cu cel ce se afla înauntru. Într-un final, eroul din Tiananmen a fost scos, aparent în siguranță, din perimetrul tancurilor, însă de atunci și până în prezent nu s-a aflat identitatea lui, dar a rămas în istorie un simbol puternic al sfidării regimului dictatorial.

Filmul cu fotografiile din piață, scos clandestin din hotel

Cu toate că reprezentanții guvernului chinez încercau disperați să controleze toate informațiile care ieșeau din țară, împiedicând toate posturile de știri americane, inclusiv CNN, să transmită în direct din Beijing, jurnaliștii, eroi și ei la rândul lor, au reușit să transmită lumii date și imagini din timpul rebeliunii.

„Întotdeauna a existat un risc uriaș de a fi arestat și de a ni se confisca filmul”, povestea Widener. KIirk Martsen, studentul care l-a ajutat pe Widener să intre clandestin în hotel a luat cu el filmul, l-a ascuns în lenjeria intimă și, după ce a ieșit din hotel, tot clandestin, a trimis telefonic imaginile către agențiile de presă internaționale, acestea apărând apoi pe primele pagini ale celor mai importante organisme de presă din toată lumea. De asemenea, Stuart Franklin, jurnalistul de la Time, a ascuns filmul cu fotografiile rebelului chinez realizate în Tiananmen într-o cutie de ceai și l-a trimis la Paris prin intermediul unei studente care se întorcea acasă.

„Atunci mi-am dat seama că realizasem ceva extraordinar”

„Deși știam că fotografia a fost foarte apreciată, abia după ani de zile am văzut o postare AOL în care imaginea mea era numită una dintre cele mai memorabile 10 fotografii din toate timpurile. Atunci mi-am dat seama pentru prima dată că realizasem ceva extraordinar”.

Protestele de la Beijing au fost declanșate după moartea fostului lider comunist Hu Yaobang, la 18 aprilie 1989. Hu încercase în China o politică mai deschisă, eforturile sale de a înainta reforme democratice fiind îmbărțisate de mare parte din populația Chinei, astfel că după moartea lui, studenții îndoliați au mărșăluit în Piața Tiananmen pentru a cere un guvern mai democratic, noi reforme politice, libertate de exprimare și stoparea corupției. Mișcarea a căpătat amploare, captivând atenția întregii lumi, pe măsură ce studenți, muncitori și cetățeni din toate mediile sociale s-au alăturat cauzei pentru a protesta împotriva conducătorilor comuniști ai Chinei.

„Cea mai mare parte a presei a fost absorbită de tot ce se întâmpla acolo”

Mitingul începuse la 19 mai și strânsese aproximativ 1,2 milioane de persoane. Tot în acea perioadă, o statuie înaltă de 33 de metri, numită Zeița Democrației, a fost construită în patru zile și amplasată în piață.

„Era o atmosferă de carnaval”, și-a amintit Widener. „Și cred că cea mai mare parte a presei a fost absorbită de tot ce se întâmpla acolo. Personal, mi s-a părut uimitor faptul că pe bulevardul Chang’an se afla o statuie a democrației care se confrunta cu portretul gigantic al lui Mao, simbolul absolut al comunismul”.

Trupele chineze au început să tragă asupra demonstranților în jurul orei 1 dimineața, pe 4 iunie. Nu a fost publicat niciodată un bilanț oficial al morților, dar estimările variază de la câteva mii la câteva sute de mii.

Guvernul chinez a încercat să suprime amintirea protestelor

Widener a petrecut o săptămână în Beijing după începerea represiunii, după care a ieșit din țară.

„Aveam gripă, o rană serioasă la cap și eram speriat de moarte când am plecat spre aeroport”.

Soarta lui Tank Man este necunoscută. Partidul Comunist Chinez a comentat această chestiune o singură dată, când secretarul general Jiang Zemin a declarat că nu poate „confirma dacă acest tânăr pe care l-ați menționat a fost arestat sau nu”, dar că el crede că bărbatul „nu a fost niciodată ucis”. O mare parte din speculații se învârt în jurul întrebării dacă indivizii care l-au luat cu forța lucrau sau nu pentru guvernul chinez.

Guvernul chinez a încercat să suprime amintirea protestelor din Piața Tiananmen, inclusiv orice mențiune despre Tank Man, astfel că faimoasa imagine este puternic cenzurată în China, iar mulți tineri cetățeni chinezi nu sunt conștienți de acest puternic simbol al rezistenței.

În 2019, în deșertul Mojave din California, a fost ridicat un monument numit „Tank Man”, ca simbol al comemorării protestatarilor uciși la Beijing în timpul represiunii din Piața Tiananmen, în 1989, evenimentul de la Liberty Sculpture Park fiind doar unul dintre numeroasele demonstrații organizate în întreaga lume, inclusiv în Hong Kong și Taiwan.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Tank-Man

https://edition.cnn.com/interactive/2019/05/world/tiananmen-square-tank-man-cnnphotos/

https://www.history.com/news/who-was-the-tank-man-of-tiananmen-square

https://edition.cnn.com/style/article/tiananmen-square-goddess-of-democracy/index.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Omul de pe Lună” este cu 200 de milioane de ani mai bătrân decât s-a crezut inițial

Un strămoș misterios al omului, măcelărit și mâncat în urmă cu 1,45 milioane de ani

Cine este omul care ne-a arătat că Sistemul Solar este mai complex decât credeam. Unul dintre inelele lui Neptun îi poartă numele

Erik Satie, compozitorul sensibil, omul bizar și domnul de catifea

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase