Home » Cultură » Cyndi Lauper, artista care a vrut să se sinucidă. „În cele mai întunecate zile ale mele, port cele mai strălucitoare culori”

Cyndi Lauper, artista care a vrut să se sinucidă. „În cele mai întunecate zile ale mele, port cele mai strălucitoare culori”

Cyndi Lauper, artista care a vrut să se sinucidă. „În cele mai întunecate zile ale mele, port cele mai strălucitoare culori”
Cyndi Lauper, circa 1986. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.08.2023

Cynthia Ann Stephanie Lauper, cunoscută ca Cyndi Lauper, este cântăreață, compozitoare, actriță și activistă americană, cariera ei întinzându-se pe parcursul a peste 40 de ani.

În 1985, Lauper a fost recompensată cu premiul Grammy pentru cel mai bun artist debutant în cadrul Premiilor Grammy, în 1995 a primit un premiu Emmy pentru participarea de excepție în serialul de comedie „Mad About You”, după ce cu un an în urmă fusese nominalizată la același premiu, pentru același serial.

În 2013, a fost distinsă cu un Tony pentru cea mai bună coloană sonoră într-un musical pentru „Kinky Boots”,  în 2014 a primit cel de-al doilea Grammy din cariera ei, pentru cel mai bun album cu muzică de teatru compus pentru „Kinky Boots”, spectacol prezentat pe Broadway, iar în 2016 a primit o stea pe bulevardul Walk of Fame.

Una dintre cele mai originale și autentice artiste

Clasată pe locul 58 în topul VH1 100 Greatest Women of Rock N Roll, Cyndi Lauper este una dintre cele mai originale și autentice artiste ale timpului nostru, o personalitate vibrantă, o voce distinctivă și unul dintre puținii artiști care au câștigat trei dintre cele patru premii majore ale divertismentului american (EGOT – Emmy, Grammy, Oscar – singurul care-i lipsește – și Tony). Cu amestecul său unic de influențe pop, rock și new wave, Lauper și-a asigurat un loc remarcabil în industria muzicală.

Cyndi Lauper s-a născut la 22 iunie 1953 în Ozone Park, Queens, New York City, New York, SUA, copilăria dificilă și traumatizantă având să joace, până la urmă, un rol în alegerea carierei ei muzicale.

La vârsta de 12 ani, Cyndi a început să compună melodii

La vârsta de 12 ani, Cyndi a început să compună melodii și să cânte la chitară acustică, exprimându-se vizual printr-o varietate excentrică de culori pe care le alegea pentru părul ei și pentru vestimentație, tot atunci, urmând sfatul unui prieten, a început să-și scrie numele „Cyndi”  în loc de „Cindy”.

„Atunci când eram copil, mă îmbrăcam diferit, așa că oamenii aruncau cu pietre în mine”, declara ea într-un interviu publicat de The Times în anul 2008. „Ani mai târziu, s-au îmbrăcat la fel ca mine. Așa că nu-mi pasă dacă oamenii cred că nu mă comport ca la vârsta mea: nu ascult niciodată ce spun, pentru că ceea ce spun e variabil”. (Cyndi Lauper)

Albumul de debut solo i-a adus faimă internațională

Așadar, asaltată de tot felul de probleme generate de atitudinea celor din jur față de ea, Cyndi Lauper și-a găsit alinare în muzică, cântând adesea în diverse trupe de pe scena locală din New York. Afirmarea a venit destul de repede, stilul vocal distinctiv al lui Lauper și alegerile extravagante în materie de modă au atras atenția directorilor de case de discuri, ceea ce a dus la semnarea unui contract solo la începutul anilor 1980.

În 1983, Lauper și-a lansat albumul de debut solo, „She’s So Unusual”, care i-a adus faimă internațională,  single-uri cum ar fi „Girls Just Want to Have Fun”, „Time After Time” și „True Colors” punându-i în valoare talentul artistic și devenind hituri atemporale.

Ediția din 8 septembrie 2012 a publicației Mirror relevă faptul că piesa ei cea mai faimoasă, „Girls Just Want To Have Fun”, în ciuda popularității, ritmicității și tonului vesel al cântecului, ascundea, de fapt, un trecut întunecat și violent care a împins-o pe Cyndi Lauper în pragul sinuciderii.

„Mergeam la studio, apoi reveneam în camera mea întunecată”

„Ajunsesem atât de departe dar, în același timp, simțeam că am eșuat. Am dezamăgit casa de discuri pentru că nu m-am întors acasă cu un braț plin de premii, așa cum se așteptau ei. Întotdeauna a fost așa – niciodată nu a fost suficient. A fost o perioadă atât de întunecată pentru mine. Când stăteam în acel hotel (n.r., o perioadă de timp, Cyndi Lauper a locuit singură într-un hotel din New York), eram la doi pași de balcon”, dezvăluie Lauper care în acea perioadă se prăbușise psihic și din cauza despărțirii de partenerul ei, managerul David Wolff, după o relație de lungă durată.

„Mergeam la studio, apoi reveneam în camera mea întunecată și beam vodcă. Trebuia să-mi petrec cea mai mare parte a timpului singură. Eram în doliu. Credeam că tristețea nu va dispărea niciodată. Singurul lucru care m-a împiedicat să mă sinucid era că nu am vrut niciodată ca un titlu de ziar să spună: Fata care a vrut să se distreze, dar nu a făcut-o”.

Cyndi Lauper s-a recuperat cu ajutorul terapiei

Cyndi Lauper s-a recuperat cu ajutorul terapiei, deschizându-și sufletul în fața terapeuților și povestind despre violența, mizeria și dezamăgirile pe care le-a îndurat în primii ani de viață. Cyndi, sora și mama ei au fost părăsite de tatăl solistei când ea avea 10 ani, tatăl vitreg dovedindu-se a fi un om foarte violent care le aplica deseori corecții corporale, uneori chiar amenințându-le că le va viola pe Cyndi și pe sora ei.

La 17 ani, Cyndi Lauper a plecat de acasă după ce și-a surprins tatăl vitreg că se uita pe gaura cheii în timp ce ea se afla în baie, o vreme trăind singură într-un apartament din New York și fiind la limita subzistenței. Cyndi Lauper dezvăluie că a fost nevoită în acea perioadă să cerșească și să muncească pentru a face rost de mâncare.

A cerșit și a muncit pentru a face rost de mâncare

„De multe ori nu mai puteam suporta situația, așa că stăteam tot timpul în pat. Nu mai puteam face față la nimic, aveam frisoane și atacuri de anxietate”.

Simbolul pop al anilor ’80, solista al cărei stil aparte le-a inspirat pe Madonna și Lady Gaga, a vândut peste 50 de milioane de discuri și a avut 40 de single-uri populare.

Dincolo de succesul său muzical, Lauper și-a folosit platforma pentru a milita pentru diverse cauze. A devenit o voce proeminentă în lupta împotriva HIV/SIDA în perioada de apogeu a epidemiei, cofondând True Colors, o fundație ale cărei preocupări se concentrau pe lipsa adăposturilor în rândul tinerilor LGBTQ+.

Este căsătorită cu actorul David Thornton

Cyndi Lauper este căsătorită cu actorul David Thornton, povestea lor de dragoste durând din 1991 și până în prezent. Cuplul are un copil, Declyn Wallace Thornton Lauper, născut în 1997.

Thornton și Lauper s-au văzut pentru prima dată pe un platou de filmare la începutul anilor ’90, nu la mult timp după aceea cei doi oficializându-și idila și căsătorindu-se pe 24 noiembrie 1991.

David Thornton (n. 12 iunie 1953, South Calorina) este actor fiind cunoscut mai ales pentru rolurile sale din „Home Alone 3”, „Law & Order”, „The Notebook” și „The Other Woman”.

Cyndi Lauper îl consideră pe Thornton nu doar soțul ei, dar și cel mai bun prieten.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0490980/awards/?ref_=nm_awd

https://www.thetimes.co.uk/article/i-am-what-i-am-cyndi-lauper-tl9prtxqrzh

https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/cyndi-lauper-reveals-violent-past-1313658

https://people.com/who-is-david-thornton-cyndi-lauper-7546705

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ultimele imagini publicate de Sinead O’Connor. Ce le-a spus artista fanilor?

Jane Birkin, Je t’aime, moi non plus. Cea mai franțuzoaică dintre artiștii britanici

Fiica lui Pablo Picasso a fost numită noul administrator al patrimoniului artistului

Damien Hirst, cel mai bogat artist plastic. Craniul cu diamante și rechinul în formol

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase