Home » Cultură » Celine Dion, diva scenei muzicale. „Tocmai atunci când crezi că nu poți, de fapt poți”

Celine Dion, diva scenei muzicale. „Tocmai atunci când crezi că nu poți, de fapt poți”

Publicat: 03.08.2023

Un fenomen al muzicii internaționale, Celine Dion a devenit vedetă încă din adolescență, întâi în Canada, țara sa natală, și apoi pe plan internațional după ce a câștigat concursul Eurovision din 1988, unde a reprezentat Elveția. La scurt timp după momentul Eurovision, vocea inconfundabilă a solistei i-a adus un contract profitabil și important cu casa de discuri Epic Records din Statele Unite. Până în 1993, Celine Dion era deja un star mondial.  

La vârsta de 16 ani, Céline a cântat „Une colombe” (un cunoscut cântec franțuzesc) pentru Papa Ioan Paul al II-lea, pe Stadionul Olimpic din Montreal, în fața a 65.000 de oameni.

Numită deseori artista cu una dintre cele mai bune voci care au existat vreodată în istoria muzicii, Celine Dion a reușit de-a lungul carierei sale să impresioneze și să emoționeze milioane și milioane de oameni.

„Cea mai bine vândută” artistă canadiană din toate timpurile

Celine Dion este „cea mai bine vândută” artistă canadiană din toate timpurile și cea mai bine vândută artistă francofonă din istorie, cu vânzări record de 200 până la 250 de milioane de unități în toată lumea.

Faima, talentul și popularitatea ei i-au atras o serie de apelative din partea reprezentanților revistelor muzicale și a publicațiilor de renume. Astfel, Celine a fost numită „Preoteasa pop-ului”, „Regina Power Ballad-urilor” sau „Regina muzicii contemporane”. Celine Dion este considerată cea mai mare cântăreață în viață.

Pe lista celor mai mari cântărețe din toate timpurile

În anul 2023, revista Glamour Magazine a clasat-o pe Dion pe primul loc în lista celor mai mari cântărețe din toate timpurile, iar US Weekly a numit-o drept una dintre cele mai puternice artiste din industria muzicală.

Albumul ei Falling into You s-a vândut mai mult decât orice alt album lansat în 1996 la nivel mondial. În 1997, Celine Dion a fost distinsă cu trei premii World Music Awards, inclusiv „Cel mai bine vândut artist canadian” și „Cel mai bine vândut artist pop”.

Cu cele 53,2 milioane de albume vândute în Statele Unite, Celine Dion a bifat recordul de a fi artista non-americană cu cele mai multe albume vândute în SUA. În anii 2000, Dion a obținut încasări de 522,2 milioane de dolari în America de Nord, mai mult decât orice alt artist solo.

Inclusă în topul celor mai bogate artiste din muzică

În 2011, a fost clasată pe locul 19 în topul celor mai de succes artiști din toate timpurile. Deține șase albume de diamant în Franța, cel mai mare număr de albume ale unei artiste în afară de Mylene Farmer. Albumul ei My Love: Essential Collection este unul dintre cele mai bine vândute albume din acest secol. My Heart Will Go On, celebra piesă care a reprezentat coloana sonoră a filmului Titanic, se situează pe locul 3, cu cele mai multe vânzări generate de platformele muzicale digitale. În perioada 2000- 2009, Dion a fost recunoscută de Los Angeles Times ca fiind artistul cu cele mai mari venituri din acest deceniu, rezultate din vânzările albumelor și din concerte, venituri care au depășit 748 de milioane de dolari.

Forbes a clasat-o pe locul cinci în topul celor mai bogate artiste din muzică, cu o avere estimată la peste 480 de milioane de dolari, deși unele surse au vehiculat faptul că averea solistei ar fi depășit 800 de milioane de dolari.

China Times a relatat în 2018 că 300.000 de fani au încercat să cumpere cele 20.000 de locuri disponibile pentru cele două spectacole ale artistei de la Taipei Arena (Taiwan), ceea ce a făcut ca sistemul să se blocheze timp de 30 de minute. Acest moment a reprezentat una dintre cele mai mari performanțe de box office.

„Două seturi de plămâni”

Într-un interviu special acordat revistei Vogue, citat de Vanity Fair, Adele a dezvăluit că o bucată de gumă de mestecat folosită de Dion și un bilet scris de mână, înrămate, reprezintă bunul ei cel mai de preț. Adele a fost prezentă la două dintre concertele lui Celine Dion, susținute în 2018 și 2019.

De asemenea, într-un episod al podcastului său de pe Apple Music, regina country-pop Shania Twain a vorbit despre Celine Dion dezăluind că a admirat-o întotdeauna din punct de vedere al performanțelor sale muzicale, declarând că fiecare înregistrare a lui Dion este o provocare vocală pentru Twain, în cele din urmă numind-o una dintre cele mai mari vocaliste din toate timpurile.

Cântăreața americană Kelly Clarkson a fost mai mult decât impresionată după ce a participat la unul dintre spectacolele lui Celine Dion din Vegas, în 2019, scriind pe Twitter că Dion este „probabil cea mai talentată vocalistă de pe planetă” și „motivul pentru care Celine Dion nu obosește atunci când cântă este pentru că are două seturi de plămâni”.

Avea 12 ani atunci când l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț

Născută la 30 martie 1968, în Charlemagne, Canada, Céline Marie Claudette Dion, este cea mai tânără dintre cei 14 copii ai familiei. Primele semne ale talentului vocal le-a demonstrat la vârsta de 5 ani. La 12 ani, Dion a colaborat cu mama și fratele său Jacques la realizarea primului ei cântec, „Ce n’était qu’un rêve”, care a fost lansat ca single în Quebec, Canada, la 11 iunie 1981. Prima întâlnire dintre Celine și cel care avea să-i devină soț și manager timp de 22, René Angélil, a avut loc în 1980. În același an, managerul, pe atunci în vârstă de 38 de ani, a invitat-o pe cântăreața de 12 ani să dea o audiție. „În timp ce cântam, el a început să plângă”, a povestit mai târziu Dion pentru People, despre această primă întâlnire. „Am știut atunci că am făcut o treabă bună”.

După șapte ani de relație profesională, Dion și Angélil au avut prima întâlnire oficială, când ea avea 19 ani, cu toate că, mai târziu, cei doi au recunoscut că relația lor a luat o turnură romantică cu aproximativ un an mai devreme. La 17 decembrie 1994, Céline Dion și René Angélil, între care exista o diferență de 26 de ani, și-au unit destinele în cadrul unei ceremonii fastuoase, la Bazilica Notre-Dame din Montréal, în prezența a 500 de invitați. Cei doi au fost căsătoriți până în 2016, an în care René a murit de cancer.

Interpreta unuia dintre cele mai populare cântece din lume „My Heart Will Go On” și regretatul ei soț, René Angélil, au împreună trei fii: René-Charles, în vârstă de 22 de ani, și gemenii Nelson și Eddy, în vârstă de 11 ani. Se crede că numele Eddy vine de la producătorul muzical Eddy Marnay, care a lucrat cu Celine la primele sale cinci discuri, în timp ce Nelson a fost ales după Nelson Mandela, pe care Celine și soțul ei îl întâlniseră pentru prima dată în Africa de Sud, în februarie 2008.

Conform IMDb.com, care citează BBC Radio 2, „Tracks of My Years”, piesele favorite ale artistei sunt „Proud Mary”, Creedence Clearwater Revival, „The Show Must Go On”, Queen, „Sorry Seems to Be the Hardest Word”, Elton John, „Me and Bobby McGee”, Janis Joplin, „Why?”, Annie Lennox, „It Was a Very Good Year”, Frank Sinatra, „Home”, Michael Bublé, „Purple Rain”, Prince, „I Wish”, Stevie Wonder și „Riders on the Storm”, The Doors.

Recorduri doborâte de Celine Dion

Potrivit Sony Music UK, Celine Dion a vândut peste 250.000.000 de albume în întreaga lume, dintre care 55.440.000 în Statele Unite și 10.440.000 în Marea Britanie.

Celine Dion deține recordul Guinness Book pentru că a vândut cel mai mare număr de albume în limba franceză din toate timpurile pentru „D’eux” (peste 6,4 milioane de exemplare vândute). Albumul a ajuns, de asemenea, pe locul 1 în Anglia.

Probleme grave de sănătate

La sfârșitul lunii mai 2023, Celine Dion și-a anulat toate concertele pe care le avea programate, inclusiv în București, din cauza gravelor probleme de sănătate cu care se confruntă. Cântăreața suferă de sindromul persoanei rigide, o boală neurologică rară caracterizată, printre altele, prin rigiditate fluctuantă a toracelui și membrelor și spasme musculare dureroase. Boala afectează o persoană, maxim două, dintr-un milion de oameni.

În aprilie 2023, a avut loc lansarea unei noi piese a interpretei, Love again, melodie care este inclusă pe coloana sonoră a filmului cu același nume regizat de James C. Strouse, peliculă în care Celine Dion și-a făcut debutul ca actriță.

Surse:

https://www.vanityfair.com/style/2021/10/adele-framed-celine-dion-chewing-gum-proudest-possession-vogue-73-questions

https://www.fyimusicnews.ca/articles/2018/01/24/300k-fans-crash-ticket-system-celine-dion-concerts-taipei

https://people.com/music/celine-dion-rene-angelil-relationship-timeline/

https://www.vogue.fr/wedding/article/thowback-celine-dion-rene-angelil-1994-wedding-in-vintage-images

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum să obții note mai bune la matematică? Muzica te-ar putea ajuta!

James Brown, Nașul muzicii soul. „Nu-i poți învăța pe alții dacă trăiești în același mod”

Dolly Parton, regina muzicii country. Avere de 600 de milioane de dolari și 365 de peruci

Muzica stranie auzită de astronauții Apollo 10 pe fața nevăzută a Lunii

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase