Test de cultură generală. Care e cel mai mic oraș din România?

29 09. 2023, 11:00

Acest oraș are o populație foarte mică, dar atrage anual mii de turiști. Care e cel mai mic oraș din România?

Cel mai mic oraș din România este Băile Tușnad. Acesta are o populație de numai 1.372 de locuitori, dar datorită faptului că este un important centru balneo-climateric, atrage anual mii de vizitatori.

Stațiunea Băile Tușnad a fost fondată în anul 1842, după ce un fiu de cioban s-a vindecat miraculos utilizând efectul terapeutic al apelor minerale. Zona era cunoscută la acea vreme sub denumirea de „Câmpul Vorbirii”.

Care e cel mai mic oraș din România?

Din păcate, după doar șapte ani, în anul 1849, stațiunea a fost distrusă în urma revoluției pașoptiste. Reconstrucția a reînceput în 1852, atunci când împăratul Ferenc József a sugerat reamenajarea localităţii.

Abia în anul 1913 a intrat în legalitate utilizarea numelui de „Tușnad Băi”, iar în 1934, staţiunea Băile Tuşnad a dobândit statut de localitate de sine stătătoare din punct de vedere administrativ, separându-se de comuna Tuşnad.

Pentru ce este renumit orașul Băile Tușnad?

Băile Tușnad a fost declarată oraș în 1968, iar de atunci a căpătat un renume în tratarea de numeroase tipuri de afecțiuni, de la cele cardiovasculare și până la afecțiuni ale tubului digestiv. Pacienți din toate colțurile vin în fiecare an aici pentru a se trata.

Localitatea își păstrează de ani buni titlul de cel mai mic oraș, având 1.641 de locuitori la recensământul din 2011 și ajungând la doar 1.372 la cel din 2022.

În comparație, cel mai mic sat din România, Alun, avea în 2016 un singur locuitor, dar pe suprafața sa se putea găsi o mănăstire din marmură și un drum din marmură de aproximativ 10 kilometri.

Vă recomandăm să citiți și:

Hellen Mirren, actrița cu un talent atemporal. „Cred în zâne și spiriduși, dar nu cred în Dumnezeu”

Goldie Hawn, cea mai optimistă actriță de la Hollywood. „Văd mereu partea bună a lucrurilor. Este în ADN-ul meu”

Marcello Mastroianni: „Fericirea constă în a fi capabil să spui adevărul fără să rănești pe nimeni”

Johann Wolfgang von Goethe, probabil cel mai mare scriitor german din toate timpurile