Home » Cultură » Hellen Mirren, actrița cu un talent atemporal. „Cred în zâne și spiriduși, dar nu cred în Dumnezeu”

Hellen Mirren, actrița cu un talent atemporal. „Cred în zâne și spiriduși, dar nu cred în Dumnezeu”

Publicat: 25.06.2023

Dame Helen Mirren DBE este o apreciată actriță britanică, deținătoare a numeroase distincții și singura actriță care a obținut Tripla Coroană a Actoriei (Oscar, Emmy și Tony) atât în Statele Unite, cât și în Marea Britanie.

O parte dintre cele mai cunoscute filme în care a jucat de-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, conform unui top realizat în urma rating-ului obținut pe site-ul IMDb sunt The Prince of Egypt (1998), The Queen (2006) – interpretarea remarcabilă a lui Mirren a rolului reginei Elisabeta a II-a fiind una dintre cele mai notabile performanțe ale ei, The Hundred-Foot Journey (2014), Eye in The Sky (2015), Woman in Gold (2015), Excalibur (1981), Trumbo (2015), The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover (1989), O Lucky Man (1973), The Long Good Friday (1980).

Un Oscar

Helen Mirren a obținut 4 nominalizări la Oscar – pentru The Last Station (2010), Gosford Park (2002), The Madness of King George (1995), pentru rolul din The Queen (2007), Mirren obținând Oscarul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal.

Are origini slave

Dame Helen Mirren s-a născut la 26 iulie 1945 în Londra, într-o familie modestă. Mama ei, Kathleen Alexandrina Eva Matilda (Rogers), provenea dintr-o familie din clasa muncitoare britanică, iar tatăl ei, Vasiliy Petrovich Mironov, era un funcționar public de origine rusă, din Kuryanovo, al cărui tată fusese diplomat.

Stră-stră-stră-stră-străbunicul artistei a fost feldmareșalul Kamensky, unul dintre eroii ruși ai războaielor napoleoniene.

Mirren a fost pasionată de actorie încă din adolescență, în liceu jucând deseori în producțiile școlare, iar imediat după terminarea cursurilor liceale, Mirren începându-și cariera de actriță de teatru.

40 de premii pentru un singur rol

Helen Mirren deține recordul pentru al doilea cel mai mare număr de premii pentru „Cea mai bună actriță” (40 de victorii) pentru interpretarea reginei Elisabeta a II-a în filmul The Queen (2006), după Cate Blanchett (41 de victorii) pentru interpretarea lui Jasmine French în Blue Jasmine (2013).

Este căsătorită cu regizorul de film american Taylor Hackford (78 de ani) din 1997, ambii câștigători ai unui premiu Oscar.

„Imediat după ce am câștigat premiul Oscar, când toată lumea pleca acasă, Leonardo DiCaprio a venit la mine, nu a spus nimic, dar s-a înclinat și mi-a sărutat mâna. A fost cel mai fabulos moment – un gest atât de frumos.” (Helen Mirren)

Se declară o creștină care nu crede în Dumnezeu

Helen Mirren este atee, în numărul din august 2011 al revistei Esquire, actrița declarând „Sunt destul de spirituală. Am crezut în zâne când eram copil. Încă mai cred într-un fel în zâne. Și în spiriduși. Dar nu cred în Dumnezeu”.

„M-aș descrie ca fiind un creștin care nu crede în Dumnezeu. Nu mă pot abține să nu fiu creștină pentru că am fost crescută în Marea Britanie și moralitatea creștinismului face parte din structura acestei țări. Dar nu cred în Dumnezeu. Însă cred cu tărie în tratarea celorlalți oameni așa cum ai vrea să fii tratat și mai cred în empatie.”

În 2012, Mirren s-a numărat printre simbolurile culturale britanice selectate de artistul Sir Peter Blake pentru a apărea într-o nouă versiune a celei mai faimoase opere de artă a sa – coperta albumului Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band al trupei The Beatles – pentru a celebra personalitățile culturale britanice din viața sa pe care le admiră cel mai mult.

A fost violată în timpul studenției

Într-un interviu pentru GQ din 2008, citat de The Guardian, Mirren a declarat că a fost violată în timpul studenției și că a consumat deseori cocaină la petrecerile studențești.

În 2015, a devenit a 22-a interpretă care a primit Tripla Coroană a Actoriei: Premiul Emmy 1996 pentru cea mai bună actriță în rol principal într-o miniserie sau într-un serial special (Prime Suspect: The Scent of Darkness, 1995), Premiul Emmy 1999 pentru cea mai bună actriță în rol principal într-o miniserie sau film (The Passion of Ayn Rand, 1999), Premiul Emmy 2006 pentru cea mai bună actriță în rol principal într-o miniserie sau film (Elizabeth I, 2005), Premiul Emmy 2007 pentru cea mai bună actriță în rol principal într-o miniserie sau film (Prime Suspect 7: The Final Act, 2006), premiul Oscar 2007 pentru cea mai bună actriță (The Queen, 2006) și premiul Tony 2015 pentru cea mai bună actriță într-o piesă de teatru (The Audience).

În martie 2013, Mirren a fost inclusă de The Guardian printre cele mai bine îmbrăcate personalități în vârstă de 50 de ani și cu vârste de peste 50 de ani.

Hellen Mirren a devenit cetățean american în 2017 și a votat la primele sale alegeri americane în 2020.

A câștigat premiul Tony pentru cea mai bună actriță într-o piesă de teatru pentru interpretarea reginei Elisabeta a II-a în „The Audience”, la 7 iunie 2015.

Helen Mirren nu are copii, fapt despre care a vorbit uneori în interviurile pe care le-a dat, actrița declarând că nu regretă acest lucru, iar lipsa copiilor este cauzată de rimtul de viață mult prea intens din carieră asupra căreia a preferat să se concentreze.

„Nu am simțit niciodată nevoia unui copil și nu am simțit niciodată pierderea acestuia. Întotdeauna mi-am pus munca înaintea oricărui lucru”.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000545/

https://www.britannica.com/biography/Helen-Mirren

https://collider.com/best-helen-mirrens-movies-imdb/

https://www.express.co.uk/celebrity-news/368645/I-don-t-believe-in-God-says-Dame-Helen-Mirren

https://www.theguardian.com/fashion/gallery/2013/mar/29/50-best-dressed-over-50s

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rita Hayworth, cea mai carismatică actriță a anilor ’40. Și cele mai strălucitoare stele de cinema plâng câteodată

Mia Farrow, actrița de la Hollywood cu cei mai mulți copii

Prima actriță franceză care a luat un Oscar pentru un film în franceză. Marion Cotillard, cea mai bună versiune a cântăreței Édith Piaf

Elvira Popescu, marea actriță care i-a fascinat pe francezi. „Această delicioasă fiică a României”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase