Home » Știință » Ce este adenomioza, afecțiunea care apare la una din cinci femei?

Ce este adenomioza, afecțiunea care apare la una din cinci femei?

Ce este adenomioza, afecțiunea care apare la una din cinci femei?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.06.2023

Mulți oameni nu au auzit niciodată de adenomioză, deși afectează una din cinci femei, conform unui studiu. Adenomioza poate provoca simptome precum sângerări menstruale neregulate și abundente și dureri pelviene. Severitatea simptomelor variază de la o pacientă la alta.

O treime dintre femeile cu adenomioză pot avea simptome minime sau chiar deloc. Adenomioza poate afecta, de asemenea, fertilitatea. Deci, care este cauza principală a acestei afecțiuni și cum este diagnosticată și tratată în prezent?

Jen Southcombe, cercetător principal și Nura Fitnat Topbas Selcuki, candidat la doctorat, din cadrul Departamentului Nuffield pentru Sănătatea Femeii și a Reproducerii, de la Universitatea Oxford din Anglia au explicat ce este adenomioza și care sunt oțiunile actuale de diagnosticare și tratare, potrivit Science Alert.

Ce cauzează adenomioza?

Există două straturi-cheie în uter. Endometrul este stratul interior în care se implantează embrionii. Dacă nu există o sarcină, acest strat se elimină în timpul menstruației.

Miometrul este stratul muscular al uterului. Acesta se extinde în timpul sarcinii și este responsabil pentru contracții. La persoanele cu adenomioză, celulele asemănătoare endometrului se găsesc în locul nepotrivit – miometrul.

Deși un număr mare de femei cu adenomioză au și endometrioză, adenomioza este o boală distinctă de endometrioză și este încă relativ necunoscută.

Opțiunile de diagnosticare se schimbă și se îmbunătățesc

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de diagnostice odată cu dezvoltarea tehnologiilor imagistice, cum ar fi RMN și ecografia pelviană detaliată.

Deși adenomioza este acum identificată în mod obișnuit fără a fi nevoie de o histerectomie (operație de îndepărtare a uterului), medicii lucrează încă la dezvoltarea unei metode standardizate de diagnosticare nechirurgicală.

O afecțiune complexă

Medicii nu înțeleg încă de ce unele femei dezvoltă adenomioză, deși dovezile arată că există o prevalență în creștere odată cu vârsta.

Se crede că regiunea dintre endometru și miometru se deteriorează, fie prin procesele naturale ale ciclului menstrual, ale sarcinilor și ale nașterii, fie prin proceduri medicale.

La unele femei, deteriorarea stratului de țesut endometrial nu se vindecă așa cum ar trebui, iar celulele asemănătoare endometrului pătrund și cresc anormal în miometru. Acestea perturbă funcțiile normale ale miometrului, ceea ce duce la durere și sângerare.

Cum este tratată adenomioza?

Strategiile de tratament includ medicamente hormonale, cum ar fi contraceptivele orale, pilulele care conțin progesteron sau sau un medicament numit GnRHa, care oprește producția naturală de hormoni sexuali.

Tratamentele care funcționează pentru unele femei nu funcționează pentru altele, ceea ce adaugă greutate argumentului că există mai mult de un tip de adenomioză.

În cazul în care tratamentele medicale nu oferă o ameliorare adecvată a simptomelor, există opțiuni chirurgicale, și anume îndepărtarea leziunilor focale sau o histerectomie.

Oamenii de știință și medicii care sunt specializați în adenomioză sunt încă în căutarea unei metode de diagnosticare precise, noninvazive și, sperăm, într-o zi, a unui tratament.

Vă mai recomandăm și: 

Oamenii care fac sport au o toleranță mai mare la durere, arată o nouă analiză

De ce femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea de boli autoimune

Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză

Spuma cafelei cu lapte a inspirat un nou tip de tratament pentru cancer

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase