Home » Cultură » Test de cultură generală. Care este orașul din România cu cele mai multe biserici?

Test de cultură generală. Care este orașul din România cu cele mai multe biserici?

Publicat: 03.10.2023

În țara noastră există un oraș cu un număr incredibil de biserici, raportat la populația sa. Care este orașul din România cu cele mai multe biserici?

Orașul din România cu cele mai multe biserici este Borșa, situat la extremitatea nord-estică a judeţului Maramureş. Numărul lăcașurilor de cult de aici ajunge la 29, iar majoritatea sunt ortodoxe.

Orașul este înconjurat de mănăstiri, fiind construite câte una la fiecare extremitate a acestuia. Fiecare mănăstire din Borşa se leagă de numele unui locuitor înstărit, care a ajutat la construcția acesteia. În zilele cu slujbe, oamenii umplu aceste lăcașuri de cult.

Orașul din România cu cele mai multe biserici

Suprafața orașului Borșa este de 46.000 de hectare, comparabil cu Bucureștiul. Lungimea acestuia este de 46 de kilometri.

Orașul Borșa însumează 286 de km de străzi locuite, iar dacă adăugăm și drumurile forestiere, numărul ajunge la 600 de kilometri.

Iată și satul cu un număr impresionant de lăcașuri de cult

În satul Valea Plopului, din județul Prahova, se află un număr similar de biserici: numărul acestora se ridică la 29. Însă populația acestei localități este una mică, de doar 1.000 de locuitori.

Există o biserică la școală, una la grădiniță, la intersecțiile drumurilor și chiar și în curțile oamenilor.

Conform rezultatelor de la recensământul efectuat în 2022 asupra populației din România, 85,3% dintre persoanele care și-au declarat religia sunt de religie ortodoxă; 4,5% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,0% de religie reformată, iar 2,5% penticostală. Ponderi între 0,4% – 0,8% au înregistrat următoarele religii: greco-catolică (0,7%), baptistă (0,6%), iar adventistă de ziua a șaptea și musulmană câte 0,4%.

Vă recomandăm să citiți și:

Biserica Catolică va beatifica o familie poloneză, inclusiv un nou-născut, ucisă de naziști

Arheologii au scos la lumină un labirint misterios, ascuns sub o biserică din Mexic

Statuia unui zeu păgân a fost găsită în ruinele unei biserici din Istanbul

Arheologii au descoperit ruinele unei biserici de la „Atlantida Mării Nordului”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase