Home » Istorie » Statuia unui zeu păgân a fost găsită în ruinele unei biserici din Istanbul

Statuia unui zeu păgân a fost găsită în ruinele unei biserici din Istanbul

Publicat: 18.06.2023

Arheologii din Istanbul au descoperit o statuie a zeului grec Pan, în timp ce excavau ruinele unei biserici creștine timpurii. Statuia îl înfățișează pe zeul păgân cu o pereche de coarne de capră și trunchiul gol, în timp ce cântă la nai.

Este improbabil ca o biserică creștină să fi păstrat o astfel de statuie păgână. Mai curând, arheologii cred că locul în care a fost găsită statuia este rezultatul unei greșeli moderne.

Ruinele provin de la biserica Sfântul Polieuct din secolul al VI-lea, una dintre cele mai mari din Constantinopol, așa cum se numea Istanbulul înainte de cucerirea sa de către otomani în 1453. În anii 1960, muncitorii care construiau un drum în apropiere au descoperit, întâmplător, resturi ale bisericii. După o excavare, arheologii au folosit rambleu – pământ utilizat pentru umplerea găurilor și nivelarea terenului – astfel încât să acopere ruinele. Este probabil ca statuia să fi făcut parte din acel rambleu, a spus Mahir Polat, secretarul general adjunct al municipalității metropolitane din Istanbul (IBB), potrivit Live Science.

Statuia ar putea data dinainte de fondarea Constantinopolului

Noua descoperire are loc la doar câteva săptămâni după ce au fost redeschise camere și un tunel sub ruinele bisericii Sfântului Polieuct, în timp ce IBB reamenajează fosta zonă abandonată pentru a o transforma într-o atracție turistică arheologică. Polat a declarat că statuia a fost găsită în partea de nord-vest a clădirii principale, în rambleu, la aproximativ 2,6 metri sub suprafață.

Statuia de marmură are o înălțime de 20 de centimetri și este grav avariată: au mai rămas doar capul, trunchiul și un braț. Dar semnificația ca operă de artă este încă vizibilă.

Statuia pare să fi fost realizată în timpul perioadei romane, înainte de fondarea Constantinopolului, în 330 d.Hr. Examinările ulterioare ar putea să o dateze mai târziu.

Cine a fost zeul Pan?

Pan a fost zeul mitic al Greciei Antice, zeul sălbăticiunilor, al pădurilor, al câmpurilor, al ciobanilor și al turmelor, potrivit clasicistului american Timothy Gantz în „Early Greek Myth: A Guide to Literary and Artistic Sources” (Johns Hopkins University Press, 1996). Inițial, este posibil ca Pan să fi fost o divinitate a fertilității, iar reputația sa includea și faptul că dansa cu nimfe, care erau divinități feminine ale naturii.

Faimosul Pan cânta la nai, instrument muzical numit în onoarea sa, și a fost portretizat drept un faun, o ființă mitică în chip de bărbat cu coarne, urechi lungi și picioare de țap. În creștinism, figura diavolului este înfățișată adesea în același fel, iar istoricul britanic Ronald Hutton susține că nu este o întâmplare.

Cum cred istoricii că a ajuns statuia lui Pan în ruinele bisericii?

Arheologul și istoricul Ken Dark de la University College London, un expert în Istanbulul antic care nu a fost implicat în această descoperire, a declarat că statuia lui Pan se numără, probabil, printre numeroasele obiecte clasice aduse la Constantinopol între secolele al IV-lea și al VI-lea d.Hr. „ca opere de artă sau pentru interesul lor istoric”.

„Niciuna nu era afișată în biserici sau mănăstări. În schimb, au fost folosite ca ornamente în locuri publice seculare și în palate aristocratice. Se presupune că această statuie a fost depozitată spartă în ruinele bisericii, după ce clădirea a fost scoasă din uz”, a precizat istoricul.

Nu se știe de ce Constantinopolul a încetat să mai importe astfel de figurine după secolul al VI-lea. Poate că aceste opere de artă au fost considerate din ce în ce mai mult necreștine, pe măsură ce aristocrația bizantină se concentra mai puțin pe cultura clasică și mai mult pe cea creștină, a spus Dark.

Vă mai recomandăm și: 

Neofit, mitropolitul care a devenit şef al guvernului şi i-a turnat apoi pe clericii revoluţionari paşoptişti

Arheologii au descoperit că oamenii din Paleolitic își decorau corpul cu scoici

Cel mai vechi sit funerar din lume datează dinaintea lui Homo sapiens

Prima statuie din lume creată de Inteligența Artificială. Ce artiști reunește?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase