Home » Cultură » Kathy Bates, singura persoană care a câștigat vreodată un Oscar pentru un rol într-un film horror. „Forța mea interioară vine de la prietenii mei”

Kathy Bates, singura persoană care a câștigat vreodată un Oscar pentru un rol într-un film horror. „Forța mea interioară vine de la prietenii mei”

Kathy Bates, singura persoană care a câștigat vreodată un Oscar pentru un rol într-un film horror. „Forța mea interioară vine de la prietenii mei”
Kathy Bates în filmul „Misery" (1990). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.10.2023

Una dintre cele mai talentate actrițe de la Hollywood, premiată, aclamată, plăcută și apreciată de colegii săi nu doar datorită carierei pe care o are în spate, dar și pentru calitățile sale umane, Kathy Bates este singura care a câștigat un Oscar pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal dintr-un film horror.

Misery, căci despre producția lui Rob Reiner este vorba, cu un scenariu scris de Stephen King și William Goldman, este o peliculă de succes din 1990, nominalizată la șase Oscaruri. Bates a interpretat strălucit rolul lui Annie Wilkes, o fană cu probleme psihice a autorului Paul Sheldon (interpretat de actorul James Caan) care dezvoltă o obsesie periculoasă față de Sheldon.

Conform IMDb.com, interpretarea ei ca Annie Wilkes în Misery (1990) se află pe locul 77 în topul celor mai bune 100 de personaje de film din toate timpurile, top realizat de revista Premiere.

Cancer ovarian și la cancer la sâni

Cunoscută nu doar pentru rolul magistral din Misery, dar și pentru interpretările din filme precum American Horror Story, Titanic, Fried Green Tomatoes, Midnight in Paris și altele, Kathy Bates, cu o carieră care se întinde pe zeci de ani, este una dintre cele mai onorate actrițe de la Hollywood.

În prezent, deține două premii Primetime Emmy, două Screen Actors Guild Awards, două Globuri de Aur și un Oscar. Bates a avut parte de aceste performanțe într-o perioadă îndelungată și dificilă în care s-a luptat de două ori cu cancerul, prima dată în 2003, atunci când i-a fost descoperit un cancer ovarian pe care l-a ținut mult timp ascuns și apoi, nouă ani mai târziu, când a fost diagnosticată cu cancer mamar și a suferit o dublă mastectomie.

A portretizat personaje din viața reală

După operațiile la sâni, Bates a dezvoltat un limfedem pe care îl ține sub control. În prezent, actrița face parte din mai multe organizații care se concentrează pe tot ce ține de cancer, promovarea informațiilor, încurajarea pacienților, ajutor practic, fiind o susținătoare a conștientizării și cercetării în domeniul cancerului și împărtășind deschis din experiențele sale medicale pe care le-a parcurs în toată perioada bolii ei.

Revenind la cariera ei, Kathy Bates a impresionat întotdeauna publicul și criticii cu rolurile pe care le-a avut în filme. A portretizat personaje din viața reală, interpretând-o pe scriitoarea americană Gertrude Stein în Midnight in Paris (2011) și pe Helen Kushnick, agent de talente, în producția The Late Shift (1996) și, de asemenea, și-a împrumutat vocea unor personaje din filme de animație precum Charlotte’s Web (2006) și The Boss Baby (2017).

În lumea televiziunii, Bates s-a remarcat cu rolul Madame Delphine LaLaurie din serialul antologic horror American Horror Story al lui Ryan Murphy, interpretarea ei convingător de înfiorătoare din cel de-al treilea sezon al serialului, Coven, aducându-i un premiu Emmy pentru Cea mai bună actriță în rol secundar într-o miniserie sau film.

Cea mai mică dintre cele trei fiice

Kathleen Doyle Bates, cunoscută în lume sub numele de Kathy Bates, s-a născut la 28 iunie 1948, în Memphis, Tennessee, SUA. A fost cea mai mică dintre cele trei fiice ale unei familii irlandezo-americane foarte unite. Tatăl ei, Langdon Doyle Bates, era inginer electrician, mama, Bertye Kathleen Talbert, casnică, iar bunicul patern, Finis L. Bates, avocat și scriitor, autorul unui roman cunoscut al perioadei sale, The Escape and Suicide of John Wilkes Booth (1907).

A urmat cursurile Universității Southern Methodist, unde a studiat teatru, facultate pe care a absolvit-o în 1969. Dorindu-și o carieră în cinematografie, Kathy Bates s-a mutat la New York pentru a-și perfecționa abilitățile la renumitul Actors Studio, perioadă în care s-a întreținut având diferite joburi, de la caseriță, la operator care prelua comenzi de mâncare.

Și-a făcut debutul pe Broadway în 1971 în piesa Vanities, în deceniul următor, continuând să joace cu succes în diverse producții teatrale. Unul dintre rolurile sale remarcabile a fost cel din piesa Night, Mother, în care a interpretat o mamă care se luptă să împiedice sinuciderea fiicei sale. Rolul i-a adus un premiu Obie (sau Off-Broadway Theater Award) consacrând-o în lumea teatrului ca o actriță valoroasă.

Rolul care a catapultat-o spre celebritate

Deși avea deja un statut bine definit și bine văzut, mai ales printre artiștii scenei, rolul care a catapultat-o spre celebritate în industria cinematografică a fost acela din Misery (1990) care, de altfel, cum deja am scris, i-a adus pe lângă multe alte premii, prestigiosul Oscar pentru cea mai bună actriță, în același timp constituind și o premieră, și anume fiind singura deținătoare a Statuetei de Aur a Academiei oferite pentru un rol într-un film de groază.

A mai jucat în Primary Colors (1998), The Green Mile (1999), Fried Green Tomatoes (1991), Titanic (1997), serialul de comedie neagră Six Feet Under, difuzat între 2001 și 2005 – interpretarea lui Ruth Fisher, un personaj complex și încărcat de emoții, aducându-i mai multe nominalizări la premiile Emmy, în serialul horror American Horror Story, The Waterboy (1993), Tammy (2014), Are You There God? It’s Me, Margaret (2023) și altele.

  • Începând cu 2018, a apărut în trei filme nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film: Titanic (1997), The Blind Side (2009) și Midnight in Paris (2011). (Câștigător a fost filmul Titanic)
  • Este una dintre cele 3 actrițe care au câștigat atât premiul Oscar pentru cea mai bună actriță -pentru Misery (1990), cât și premiul Emmy pentru cea mai bună actriță invitată într-un serial de comedie – pentru Two and a Half Men (2003). Celelalte actrițe sunt Emma Thompson și Gwyneth Paltrow.
  • A donat 1 milion de dolari pentru victimele uraganului Katrina, din august 2005.
  • A fost căsătorită între 1991 și 1997 cu actorul Tony Campisi. Bates nu are copii.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0100157/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://bestlifeonline.com/kathy-bates-cancer-advice-news/

https://www.britannica.com/biography/Kathy-Bates

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase