Home » Cultură » Burt Lancaster, primul actor care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. „Atâta timp cât ești curios, învingi vârsta”

Burt Lancaster, primul actor care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. „Atâta timp cât ești curios, învingi vârsta”

Publicat: 30.09.2023

Cu o carieră de 45 de ani, Burt Lancaster, unul dintre cei mai atrăgători actori din istoria filmului, a debutat în cinematografie la 33 de ani, primul rol venind în 1946 când a fost distribuit în pelicula The Killers, jucând alături de actori precum Ava Gardner și Edmond O’Brien.

Deși a fost prima sa apariție într-o producție hollywoodiană, Lancaster a fost bine remunerat, iar prestația sa de succes, care i-a pus în valoare carisma și abilitățile actoricești, l-a transformat peste noapte într-un veritabil star al marelui ecran.

Burt Lancaster s-a născut la 2 noiembrie 1913 la Manhattan (New York) într-o familie de condiție medie, cu origini englezești și nord irlandeze. Lancaster a obținut o bursă sportivă la Universitatea din New York, unde a jucat baschet și baseball și a practicat box, atletism și gimnastică. A părăsit facultatea după doi ani pentru a se angaja ca acrobat la circ împreună cu un prieten din copilărie.

Burt Lancaster a lucrat ca model nud pentru pictori

În timpul Marii Crize Economice, care a avut loc între 1929 și 1939, Burt Lancaster s-a întreținut lucrând ca model nud pentru pictori, dar și ca pompier, muncitor la o fabrică de ambalare a cărnii în timpul zilei, iar pe timpul nopții lucrând în localuri ca muzicant și chelnăr.

Lancaster nu a studiat actoria și nici nu a fost școlit în vreo instituție de profil însă foarte ușor s-a acomodat în lumea actorilor profesioniști și asta pentru că, pe lângă veleitățile artistice, Burt Lancaster dispunea și de un capital substanțial de ambiție, încredere în sine și spirit antreprenorial. Lancaster, în 1948, la doar doi ani după rolul său de debut, a fondat o companie de producție de film alături de producătorul de film american și agentul artistic Harold Hecht și de producătorul și scenaristul James Hill. Firma, numită Hecht-Hill-Lancaster, a produs filme precum The Catered Affair (1956) și Marty (1955), peliculă cu 8 nominalizări la Premiile Academiei Americane de Film, dintre care patru câștigătoare – pentru cea mai bună imagine, pentru cel mai bun actor într-un rol principal (Ernest Borgnine), cel mai bun regizor (Delbert Mann) și cel mai bun scenariu (Paddy Chayefsky).

Cariera lui Lancaster a crescut vertiginos

La sfârșitul anilor ’40 și începutul anilor ’50, cariera lui Lancaster a crescut vertiginos, pe măsură ce a oferit o performanță extraordinară una după alta. A fost aclamat de critici și a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul sergentului Warden din From Here to Eternity (1953), o dramă de război cu 13 nominalizări la Oscar, dintre care 8 victorii.

Prezența lui Lancaster pe ecran a fost una captivantă, actorul trecând fără efort de la un gen la altul, incluzând filme noir, westernuri și drame istorice. În anii 1950, a jucat în filme memorabile precum Gunfight at the O.K. Corral (1957), Sweet Smell of Success (1957) și Elmer Gantry (1960), o adaptare a nuvelei lui Ernest Hemingway pentru care a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Elmer Gantry a fost inclus pe lista din 1998 a Institutului American de Film cu cele 400 de filme nominalizate pentru Top 100 cele mai bune filme americane.

Rolul pentru care a câștigat singurul său Oscar

În anii 1960 și 1970, cariera lui Lancaster și-a menținut ritmul și a oferit performanțe importante în filme ca Seven Days in May (1964), The Swimmer (1968) și Airport (1970). În anii 1980, a avut câteva apariții în roluri secundare în filme care includ Local Hero (1983) și Field of Dreams (1989). În ciuda vârstei înaintate, a continuat să își etaleze abilitățile fizice și și-a executat propriile cascadorii ori de câte ori a fost posibil.

Deși se declarase ateu, scrie IMDb, Burt Lancaster a acceptat totuși, în 1960, să joace în rolul unui evanghelist corupt în filmul Elmer Gantry, și asta ca gest defensiv împotriva lui Billy Graham, un evanghelist american celebru în acea perioadă, ale cărui misiuni de predicare pe scară largă și prietenia cu numeroși președinți americani l-au adus în prim-plan la nivel internațional. Pentru acest rol, Lancaster a câștigat singurul său Oscar.

Vedeți voi, dacă ajungeți să credeți cu tărie că un lucru este adevărat, atunci acel lucru chiar va fi adevărat pentru voi. (Burt Lancaster)

Ultimul său rol l-a primit în 1989, atunci când a jucat în Fields of Dreams, un film în regia lui Phil Alden Robinson, cu o distribuție din care au făcut parte actorii Kevin Costner, Ray Liotta, James Earl Jones și Amy Madigan.

Burt Lancaster s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani

Cinci ani mai târziu, la 20 octombrie 1994, Burt Lancaster s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, în urma unui atac de cord. Lancaster avea un istoric de probleme cardiace și suferise o operație de bypass cardiac cvadruplu în 1983, de atunci starea sa de sănătate continuând să se deterioreze. Cu 14 ani înainte, în ianuarie 1980, Lancaster mai trecuse printr-o operație în timpul căreia era să moară, intervenția fiind, de fapt, o operație de rutină de extirpare a vezicii biliare care în mod normal ar fi trebuit să dureze cinci ore, dar s-a transformat într-un calvar de 11 ore, Lancaster stând la terapie intensivă după aceea timp de 48 de ore. Conform dorinței sale, Burt Lancaster a fost înmormântat fără nicio comemorare ori slujbă funerară, în Westwood Memorial Park, pe piatra de mormânt a actorului scriind simplu „Burt Lancaster, 1913-1994”.

Un liberal politic desăvârșit, președinte al Fundației Uniunii Americane pentru Libertăți Civile din California de Sud și un militant activ pentru George McGovern în alegerile prezidențiale din 1972, Lancaster a fost una dintre cele 575 de persoane incluse în 1973 pe „Lista dușmanilor” președintelui Richard Nixon, alături de actorii Gene Hackman și Paul Newman, de editorul revistei Playboy, Hugh Hefner și de producătorul TV Norman Lear. (IMDb.com)

De-a lungul vieții, Lancaster s-a implicat activ în cauze legate de drepturile civile și  justiție socială, fiind unul dintre primii susținători ai Mișcării pentru drepturile civile din Statele Unite. De asemenea, a participat la diverse evenimente și strângeri de fonduri pentru a susține egalitatea rasială și a combate discriminarea și a sprijinit organizațiile și inițiativele celor care își dedicau activitatea îmbunătățirii vieții veteranilor și a familiilor acestora.

Burt Lancaster a fost căsătorit de trei ori și a avut cinci copii.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000044/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.imdb.com/title/tt0038669/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.britannica.com/biography/Burt-Lancaster

https://www.imdb.com/title/tt0053793/trivia/?ref_=tt_trv_trv

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lauren Bacall, într-un Hollywood de altă dată, starul cel mai răsfățat al ecranului. „Nu-ți câștigi întotdeauna bătăliile, dar e bine să știi că ai luptat”

Joe Pesci, cel mai îndrăgit mafiot de la Hollywood. „Oh, Doamne, femeile sunt perfecte. Bucurie perfectă și durere perfectă”

Dustin Hoffman, unul dintre greii de la Hollywood. „Am trăit sub pragul sărăciei până la 31 de ani”

Goldie Hawn, cea mai optimistă actriță de la Hollywood. „Văd mereu partea bună a lucrurilor. Este în ADN-ul meu”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase