Home » Cultură » Maratonul de la New York, moștenirea românului Fred Lebow

Maratonul de la New York, moștenirea românului Fred Lebow

Maratonul de la New York, moștenirea românului Fred Lebow
Fred Lebow (centru) și Grete Waitz, 1 noiembrie 1992. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08.11.2023

Maratonul de la New York este unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive ale anului, dar știați că unul dintre fondatori a fost un român născut la Arad și supraviețuitor al Holocaustului?

Născut Fischel Lebowit în 1932 la Arad, Fred Lebow a fost unul dintre cei câțiva oameni care au dat startul Maratonului de la New York, eveniment care a avut loc pentru prima dată în septembrie 1970 și care astăzi este cel mai mare maraton din lume.

Lebow a fugit din România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a ajuns la New York. Spre sfârșitul anilor 1960, s-a alăturat New York Road Runners (NYRR), un grup restrâns de alergători din New York într-o perioadă în care alergarea pe străzile orașelor era considerată „o ciudățenie”.

Un fenomen care s-a extins la nivel global

A devenit mai apoi președinte al organizației care a continuat să crească și a fost director de cursă pentru Maratonul de la New York timp de 22 de ani, până la moartea sa în 1994, la vârsta de 62 de ani, potrivit NYRR.

Cauza morții a fost o formă de cancer la creier. Lebow a fost internat la Centrul Oncologic Memorial Sloan-Kettering în data de 17 februarie, după ce scanările RMN au arătat că limfomul recidivase, după primul diagnostic din 1990. A urmat și o intervenție chirurgicală în 1991 pentru înlăturarea unei tumori maligne din glanda tiroidă, potrivit NYTimes.

A alergat primul său maraton în timp ce cancerul era în remisie

În 1992, în timp ce cancerul era în remisie, Lebow a decis să participe la primul său maraton. La acea vreme, medicii l-au sfătuit că nu trebuie neapărat să termine cursa, însă românul nu a vrut să renunțe la obiectivul său și a parcurs cei 42,195 de kilometri în 5 ore 32 de minute și 34 de secunde. La linia de finish din Central Park, Lebow și Grete Waitz, partenera sa de alergare, s-au îmbrățișat în lacrimi.

Sub conducerea sa, maratonul orașului a ajuns să atragă unii dintre cei mai buni atleți ai lumii, dar și amatori și pasionați de alergare. Astfel, organizația NYRR a crescut de la câteva sute de iubitori de sport până la miile de oameni de astăzi. Fred Lebow a fost unul dintre cei care au creat în cele din urmă un fenomen care s-a extins la nivel global.

„Nu a mai fost nimeni ca Fred de atunci, și probabil nici nu o să mai fie”

Succesorul său, Allan Steinfeld, președinte NYRR și director de cursă din 1994 și până în 2005, a spus că „nu a mai fost nimeni ca Fred de atunci, și probabil nici nu o să mai fie”.

Maratonul de la New York are loc în fiecare noiembrie și trece prin toate cele cinci unități administrative ale orașului. Maratonul atrage alergători din toată lumea, atât profesioniști, cât și amatori, fiind una dintre cele șase competiții sportive majore ale lumii, alături de maratoanele din Berlin, Boston, Chicago, Londra și Tokyo, arată Britannica.

Primul Maraton de la New York a avut loc în 1970, iar atunci traseul a însemnat patru ture prin Central Park din  Manhattan. Traseul actual al maratonului, din Staten Island și până în Manhattan, a fost conceput câțiva ani mai târziu, în 1976. Printre alergătorii notabili ai competiției se numără norvegiana Grete Waitz care a câștigat de 9 ori Maratonul de la New York, iar americanul Bill Rogers deține recordul la clasamentul masculin cu patru câștiguri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Larry Page, cofondatorul Google, al 8-lea cel mai bogat om din lume. „Niciodată nu pierzi un vis, el doar ia forma unui hobby”

Mormântul fondatorului Dinastiei Zhou de Nord a fost descoperit

Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L’Oreal și cea mai bogată femeie din lume. Regula după care s-a ghidat în viață: „Niciodată să nu dai explicații, niciodată să nu te plângi”

Hugh Hefner, fondatorul Playboy și posibil unul dintre cei mai invidiați bărbați din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase