Home » Cultură » A existat Moș Crăciun cu adevărat?

A existat Moș Crăciun cu adevărat?

A existat Moș Crăciun cu adevărat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.12.2023

Pentru mulți copii din întreaga lume, mai ales pentru cei care au fost cuminți tot anul, cea mai mare bucurie de Crăciun este să vadă cadourile sub brad în dimineața zilei de 25 decembrie. Copiilor li se spune adesea că jucăriile și dulciurile au fost aduse de Moșul într-o singură noapte, în timp ce a înconjurat toată planeta într-o sanie trasă de nouă reni zburători. Dar cum de așa de mulți oameni au ajuns să creadă această poveste?

Chiar dacă noi credem sau nu că Moș Crăciun este o persoană reală care intră în casele copiilor pentru a aduce daruri, personajul legendar și tradiția cadourilor își are originile la coloniile olandeze, scrie Britannica.

Atunci când au ajuns în ceea ce este astăzi New York City în secolul XVII, coloniștii olandezi au adus cu ei legenda lui Sinterklaas și tradiția de a pregăti daruri pentru copii în seara zilei de 5 decembrie. De atunci, opere literare din secolul XIX, cum ar fi „The Night Before Christmas”, sau celebra reclamă Coca-Cola din secolul XX l-au transformat pe Sinterklaas din sfânt în Moș Crăciun cu barba albă și căciula roșie, recunoscut astăzi de toți copiii și adulții de pe Pământ.

Sinterklaas este inspirat de Sfântul Nicolae de Mira

Dar cine este Sinterklaas, bătrânul îmbrăcat în haine de episcop care aduce cadouri copiilor olandezi la începutul lunii decembrie? Sinterklaas este inspirat de Sfântul Nicolae de Mira, care, potrivit tradiției creștine, a fost un episcop în micul oraș roman în secolul IV.

Nicolae era cunoscut pentru generozitatea și bunătatea sa, astfel că au apărut legende despre miracolele pe care le făcea pentru cei nevoiași și nefericiți.

A existat Moș Crăciun
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit unei legende, Nicolae a readus la viață prin rugăciune trei copii care fuseseră măcelăriți. O altă poveste descrie cum tânărul Nicolae a oferit în secret zestre pentru trei fete care erau atât de sărace încât ar fi fost forțate să se prostitueze. Moartea lui Nicolae din 6 decembrie este acum zi de sărbătoare.

Rămășițele sale ar fi fost scoase din biserica sa din Mira în 1087 și duse în Bari, Italia. Situl a devenit ulterior o destinație populară pentru pelerini, mai ales după ce la altarul său a apărut un lichid considerat a fi vindecător.

Sfântul Nicolae, la fel de legendar precum Moș Crăciun

Astfel de povești despre Sfântul Nicolae au tot continuat în cel de-al doilea mileniu și s-au amestecat cu alte tradiții, iar în cele din urmă a devenit la fel de legendar precum Moș Crăciun. În secolul XX, mai mulți istorici au încercat să dezlege istoria de mit. Cercetările lor au pus la îndoială existența episcopului.

A existat Moș Crăciun
Sursa foto: Shutterstock

Nicolae nu a avut discipoli și nici nu a lăsat în urmă scrieri. Numele său nu este menționat în texte contemporane, iar cea mai veche referire a apărut la mai bine de 200 de ani după moartea sa, iar prima biografie chiar la 300 de ani după deces.

A fost Moș Crăciun o persoană reală?

Chiar și așa, mulți istorici au susținut că Sfântul Nicolae a trăit cu adevărat și înfăptuit multe fapte de bunătate și generozitate. Potrivit acestora, faptul că nu există scrieri din timpul vieții sale nu dovedește că nu a existat. Alții au argumentat că o dovadă a vieții sale este faptul că s-au construit multe biserici dedicate lui în Evul Mediu. Mai mult, un fragment de os pelvian, ce datează din secolul IV, a fost atribuit lui, iar interesant este că de la rămășițele sale din Bari lipsește întocmai un astfel de fragment.

Argumentele și descoperirile oferă suficiente motive încât să nu negăm în totalitate existența lui Nicolae. Așadar, putem oare să spunem dacă Moș Crăciun a fost o persoană reală? Răspunsul va depinde de ce crede și nu crede fiecare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

EXCLUSIV VIDEO | Gândul Media Network, campanie umanitară – „Moș Crăciun pentru Toți”: „Lumini de bucurie în casele unde speranțele erau stinse”

Satul abandonat în care se zvonește că ar fi îngropat Moș Crăciun

Motivul neașteptat pentru care renii lui Moș Crăciun sunt tot mai numeroși

10 versiuni ale lui Moș Crăciun. Cine aduce cadouri în Islanda sau Iran?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase