Home » Cultură » Cele mai frumoase tradiții românești de Anul Nou. Sunt unice în lume!

Cele mai frumoase tradiții românești de Anul Nou. Sunt unice în lume!

Cele mai frumoase tradiții românești de Anul Nou. Sunt unice în lume!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.12.2023

România este o țară cu nenumărate tradiții și obiceiuri, mai ales atunci când vine vorba de noaptea dintre ani. Dar care sunt câteva dintre cele mai frumoase tradiții românești de Anul Nou?

Desigur, în funcție de fiecare regiune în parte, tradițiile și obiceiurile de Anul Nou variază, însă există și tradiții respectate de către toți românii, indiferent în ce colț al țării locuiesc. Un exemplu foarte cunoscut este salata Boeuf, care nu ar trebui să lipsească niciodată de pe masa de Revelion.

Mulți români aleg să dea frâu creativității și să decoreze salata Boeuf cu „artificii” din legume și măsline sau chiar mesaje și urări de bine pentru noaptea dintre ani. În plus, se știe că românii sunt mari iubitori de carne, astfel că friptura de porc este (sau ar trebui) să fie mereu pe masa de Anul Nou.

Vâscul agățat la intrarea în casă!

Un alt obicei respectat de români de zeci de ani este agățarea unor crenguțe de vâsc la intrarea în locuință în noaptea de Revelion sau în primele zile din Noul An.

Astfel, se crede că vâscul simbolizează bucurie și pace sufletească, dar și că va aduce noroc și prosperitate celor din casă.

De altfel, românilor le place să trimită mesaje și urări în ziua de 31 decembrie, dar și în primele zile din Anul Nou. Astfel, dacă vrei și tu să urmezi acest obicei, iată aici o listă cu unele dintre cele mai speciale mesaje de Anul Nou 2024!

tradiții românești Anul Nou
Sursa foto: Shutterstock

De asemenea, tradiția Plugușorului se practică pe 31 decembrie, Sorcova pe 1 ianuarie și nu putem uita de artificiile și toată zarva făcută la miezul nopții pentru a alunga spiritele rele.

Un obicei străvechi agrar, cu origini primitive, Plugușorul a devenit de-a lungul timpului o urare de recolte bogate în anul ce urmează. Tradiția Plugușorului este însoțită de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței.

Un obicei unic în lume, întâlnit doar în Moldova

Tot în ultima zi din an, în ajun de Anul Nou, românii „mascați” în urși, capre sau cerbi se adună prin satele din nordul Moldovei și merg din poarte în poartă, până a doua zi dimineață. Tradiția umblatului cu Ursul ar avea origini pre-creștine și este unică în lume, întâlnită doar în Moldova. Astfel, costumat cu blana de urs, un bărbat mormăie, imită pașii ursului și izbește cu putere pământul cu tălpile. Obiceiul ar simboliza purificarea și fertilizarea solului în Noul An.

Mai există și alte tradiții românești despre care puțini știu, dar asta nu înseamnă că nu sunt frumoase. Spre exemplu, calendarul cu ceapă și sare ne spune care va fi cea mai ploioasă lună din Noul An.

Usturoi și bani în buzunar, la trecerea dintre ani

Unii români respectă cu strictețe aceste obiceiuri din bătrâni și păstrează în buzunar o căpățână de usturoi pentru a speria spiritele rele. Totodată, românii mai cred că nu este bine să dai bani împrumut pe 31 decembrie și 1 ianuarie, și nici să duci gunoiul, pentru că se presupune că așa îți pierzi norocul.

Nu în ultimul rând, un obicei devenit deja omniprezent este să avem bani în buzunar la trecerea dintre ani, iar astfel îi vom avea din belșug și în Noul An.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iată ce previziuni a făcut de fapt Nostradamus pentru anul 2024

Cele mai ciudate tradiții de Anul Nou! Care popor sparge farfurii în ultima zi din an?

Test de cultură generală. De ce sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie?

MESAJE DE ANUL NOU 2024. Impresionează cu cele mai speciale urări!

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase