Home » Cultură » Cele mai ciudate tradiții de Anul Nou! Care popor sparge farfurii în ultima zi din an?

Cele mai ciudate tradiții de Anul Nou! Care popor sparge farfurii în ultima zi din an?

Cele mai ciudate tradiții de Anul Nou! Care popor sparge farfurii în ultima zi din an?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.12.2023

Fie că vei sta treaz până târziu și vei petrece sau vei alege să te retragi la somn imediat după miezul nopții, noapte de Anul Nou aduce fără îndoială speranță în suflet. De la dorința de a fi mai bun și până la planuri bine puse la punct, Anul Nou este un prilej de sărbătoare. Iar până la urmă, tradițiile tocmai asta reprezintă: speranța că dacă vom respecta întocmai anumite obiceiuri, vom primi în schimb tot ce ne-am dorit. 

Deși cu toții avem propriile tradiții pe care le urmăm alături de familie sau prieteni, unele țări au tradiții mai puțin așteptate, chiar de-a dreptul ciudate!

Așadar, iată cele mai ciudate tradiții de Anul Nou din lume:

1. 12 boabe de struguri la miezul nopții

Niciun revelion nu este complet în Spania fără cele 12 boabe de struguri. Fie că petrec în stradă sau rămân acasă, spaniolii așteaptă Noul An cu fructe.

tradiții de Anul Nou
Sursa foto: Shutterstock

Oamenii vor avea parte de un an plin cu noroc și prosperitate dacă vor reuși să mănânce 12 boabe de struguri, una pentru fiecare lună a anului, chiar la miezul nopții.

2. Arderea sperietorilor!

În ultima zi din an, ecuadorienii  își iau adio de la anul ce tocmai se încheie și ard sperietori uriașe ce simbolizează oameni pe care îi displac sau care au avut o influență negativă în viața lor.

Astfel, ecuadorienii folosesc haine vechi, rumeguș, ziare și o mască pentru fața sperietorii, iar aceste efigii sunt aprinse la miezul nopții în speranța că toată negativitate va fi arsă odată cu sperietorile, iar Noul An va aduce mai mult noroc.

3. Italienii scapă de vechituri!

Italia are o sumedenie de obiceiuri pentru ultima zi din an. Cu toate acestea, una dintre cele mai interesante și ciudate tradiții este faptul că locuitorii din sudul Italiei aruncă de vechiturile de prin casă, cum ar fi vase, electronice și chiar mobilă. Tradiția simbolizează un nou început și renunțarea la trecut.

4. Cine sparge farfurii în ultima zi din an?

Spre deosebire de italieni, danezii nu se mulțumesc să arunce doar vasele vechi la gunoi. După ce le-au adunat tot anul, orice vase nefolosite vor avea parte de o ceremonie cu totul specială în noaptea dintre ani. În ziua de 31 decembrie, danezii își adună toate vasele vechi și le duc acasă la prieteni și familie, acolo unde sparg farfuriile de ușa de la intrare.

tradiții de Anul Nou
Sursa foto: Shutterstock

Această tradiție agresivă ar putea părea motiv de supărare, dar simbolizează de fapt iubire și gânduri bune. Spargerea farfuriilor de ușa de la intrarea locuinței unei persoane este o modalitate de a spune „mulțumesc” pentru prietenia din anul ce tocmai se încheie și de a face urări de bine pentru anul ce urmează, potrivit History.

5. Ceapă la tocul ușii

În Grecia, părinții au o cerință specială de la copii în noaptea dintre ani. Ceapa simbolizează creștere și renaștere în Grecia. Astfel, după ce atârnă ceapă la tocul ușii în noaptea de revelion, părinții din Grecia își vor trezi copiii și vor așeza ceapa pe fruntea lor pentru noroc și sănătate.

6. Cititul în miez de măr!

O altă tradiție cu fructe, dar de această dată în Republica Cehă. În această țară, merele sunt folosite pentru a face previziuni pentru anul ce urmează.

Astfel, cehii taie un măr în jumătate și „citesc” ce se va întâmpla în Noul An în funcție de forma miezului. Dacă semințele formează o cruce, atunci persoana va avea ghinion. Însă, dacă semințele formează o stea, viitorul va fi strălucit!

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iată ce previziuni a făcut de fapt Nostradamus pentru anul 2024

90% dintre hotelurile de pe litoralul românesc, ocupate în noaptea de Revelion

Familia regală a României, la Castelul Săvârșin de Crăciun și Anul Nou

Tradiții de Anul Nou. Cum se compară obiceiurile românilor cu alte țări din lume?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase