Home » Cultură » Test de cultură generală. Când a fost făcut primul film?

Test de cultură generală. Când a fost făcut primul film?

Test de cultură generală. Când a fost făcut primul film?
Foto: Eadweard Muybridge/Library of Congress/Wikimedia Commons, domeniul public
Publicat: 12.01.2024

Tuturor ne place să ne uităm la filme. Și probabil mulți oameni se întreabă când a fost făcut primul film.

De când au fost inventate filmele, publicului a ad0rat modul în care acestea spun povești. Filmele le-au permis oamenilor să călătorească prin lume indirect și să experimenteze tragedie, dragoste și aproape orice altă emoție.

Fotografia a devenit ceva obișnuit la mijlocul secolului al XIX-lea, în special în timpul Războiului Civil, când fotografii au documentat câmpurile de luptă americane pentru prima dată. Experimentând modalități de a expune fotografiile, mai mulți inventatori au creat cu o jucărie simplă care a făcut posibil ca o serie de imagini să fie vizualizate în succesiune rapidă, creând iluzia mișcării. Acest aparat se numea zootrop, conform PBS.

Când a fost făcut primul film?

O istorioară interesantă spune că prima imagine în mișcare a fost înregistrată pentru a dovedi că, la un moment dat, în timpul galopului calului, nicio copită nu atinge pământul, potrivit Britannica.

Pe 19 octombrie 1878, Scientific American a publicat o serie de imagini care ilustrează un cal în galop complet, împreună cu instrucțiuni pentru a le viziona prin intermediul zootropului. Fotografiile au fost realizate de un fotograf englez, Eadweard Muybridge, pentru a soluționa un pariu dintre omul de afaceri din California Leland Stanford și colegii săi.

Stanford susținea că la un anumit moment în timpul unei curse a unui cal, toate cele patru copite sunt ridicate de la sol. Acesta l-a angajat pe Muybridge să fotografieze în succesiune rapidă pozițiile copitelor unui cal. Primul film, realizat din cele 12 imagini capturate de Muybridge au arătat că Stanford câștigase pariul.

Zoogiroscopul și Kinetoscope

Descoperirile lui Muybridge i-au fascinat pe mulți alți oameni, și cu sprijinul lui Stanford, el a creat un proiector foto secvențial, zoogiroscopul, în 1879. Cu acest dispozitiv, Muybridge a proiectat fotografiile sale în fața unei audiențe captivate din San Francisco în anul următor.

Între timp, în Paris, celebrul fiziolog Etienne-Jules Marey realiza lucrări similare. Studiile sale privind mișcarea animalelor l-au determinat să experimenteze cu fotografia și acesta a construit o cameră care putea realiza 12 fotografii pe secundă ale unui obiect în mișcare. Tehnica, numită cronofotografie, împreună cu lucrările lui Muybridge, au fost conceptele de bază pentru camere și proiectoarele de filme.

În 1888, în New York City, marele inventator Thomas Edison și asistentul său britanic William Dickson se temeau că alții îi depășeau în dezvoltarea camerelor. Cei doi au început să creeze un dispozitiv care să poată înregistra imagini în mișcare. În 1890, Dickson a prezentat Kinetograph-ul, o cameră primitivă pentru filme în mișcare. În 1892, a anunțat inventarea Kinestoscope-ului, un aparat care putea proiecta imaginile în mișcare pe un ecran. În 1894, Edison a început proiecții publice de filme în „Kinetograph Parlors” recent deschise.

Vă recomandăm să citiți și:

Angela Lansbury, legenda teatrului londonez și a filmului american. „Cred că vârsta nu ar trebui să te oprească din a continua”

Philip Seymour Hoffman, actor de Oscar învins de droguri. „Uneori este greu să spui nu”

Emma Thompson: „Aș vrea să nu fiu nevoită să spun asta, dar îmi plac foarte mult oamenii care au suferit”

Lucille Ball, prima femeie care a deținut propriul studio de film. „Iubește-te mai întâi pe tine însuți și toate celelalte se vor alinia. Trebuie să te iubești pe tine însuți pentru a reuși să faci ceva în această lume”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase