Home » Cultură » Emma Thompson: „Aș vrea să nu fiu nevoită să spun asta, dar îmi plac foarte mult oamenii care au suferit”

Emma Thompson: „Aș vrea să nu fiu nevoită să spun asta, dar îmi plac foarte mult oamenii care au suferit”

Emma Thompson: „Aș vrea să nu fiu nevoită să spun asta, dar îmi plac foarte mult oamenii care au suferit”
Emma Thompson în filmul „Nanny McPhee”, 2005. Sursa foto: ©Universal/Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 11.08.2023

Absolventă a Cambridge Footlights, Emma Thompson (n.15 aprilie 1959, London, UK), fiica scriitorului și naratorului britanic Eric Thompson și a actriței și autoarei de origine scoțiană Phyllida Law (alături de care Emma a jucat în filmul lui Alan Rickman – The Winter Quest – în roluri de fiică și mamă), Thompson este una dintre cele mai valoroase actrițe de la Hollywood, cunoscută și apreciată de asemenea și pentru munca sa ca scenaristă.

În 1993, Emma Thompson a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal pentru prestația din Howard’s End, iar în 1996 a fost recompensată cu cel de-al doilea premiu Oscar, pentru scenariul filmului Sense and Sensibility (1995), peliculă în care a și jucat alături de Kate Winslet, James Fleet, Tom Wilkinson, Hugh Grant și Alan Rickman.

De altfel, odată cu Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat care i-a fost decernat pentru Sense and Sensibility, Emma Thompson a devenit prima persoană recompensată cu marele premiu al Academiei Americane de Film atât pentru interpretare, cât și pentru scenariu.

Prima actriță care a primit Oscarul pentru scenariu și interpretare

Pelicula, scrie IMDB.com, a contribuit masiv la renașterea popularității operelor lui Jane Austen la mijlocul anilor ’90, datorită unor adaptări de mare succes pentru ecran, alături de versiunea televizată de la BBC a filmului Pride & Prejudice (1995), care l-a făcut mare vedetă pe Colin Firth, și de Emma (1996) a lui Douglas McGrath, cu Gwyneth Paltrow, Jeremy Northam, Toni Collette, Ewan McGregor și Sophie Thompson (sora Emmei Thompson) în rolurile principale.

Filmul (Sense and Sensibility) se pare că a avut dublu impact în viața actriței, nu doar din punct de vedere profesional, dar și personal. Pe platourile de filmare ale peliculei, Emma Thompson și sora ei, Sophie Thompson, și-au cunoscut viitorii soți – Greg Wise și, respectiv, Richard Lumsden.

O actriță care poate pendula cu ușurință între dramă și comedie

Sense and Sensibility este inclus pe lista (din 2002 a Institutului American de Film) a celor mai bune 100 de filme americane cu cele mai frumoase povești de dragoste.

O actriță care de-a lungul carierei sale a dovedit că poate pendula cu mare ușurință între roluri dramatice și roluri comice, Emma Thompson a jucat în peste 70 de filme. Prima sa apariție cinematografică a avut loc în 1989 în comedia romantică The Tall Guy, debutul în lungmetraj al scenaristului Richard Curtis care i-a adus alături pe ecran pe actorii Jeff Goldblum, Rowan Atkinson și Richard Curtis.

Emma Thompson este absolventă a Universității Cambridge, unde a studiat Literatura Engleză, și a făcut parte din Footlights Group. Înființat în 1883, Footlights Group reprezintă una dintre cele mai vechi trupe studențești de comedie din Marea Britanie care a reunit nume precum Hugh Laurie, Stephen Fry, Rowan Atkinson, Tony Slattery, Penny Dwyer, Paul Shearer, actrița Olivia Colman, câștigătoare a Globurilor de Aur și BAFTA, actorii David Mitchell și Robert Webb, foarte populari, și comedianții-prezentatori Richard Ayoade, John Oliver, Sue Perkins și Mel Giedroyc.

Imediat după ce a absolvit facultatea (în 1980), Emma Thompson și-a început cariera în domeniul divertismentului, prima dată ca stagiară la radio BBC, în paralel plecând în turnee cu spectacole de comedie.

În 1987, Thompson s-a remarcat în miniseria de televiziune BBC Fortunes of War (1987), interpretarea ei din acest serial aducându-i un premiu BAFTA.

Înșelată de primul soț cu actrița Helena Bonham Carter

Emma Thompson a fost căsătorită cu actorul și regizorul Kenneth Branagh (între 1989 – 1995), iar din 2003 (și până în prezent) cu Greg Wise, care a jucat alături de ea în Sense and Sensibility (1995).

Emma Thompson și Kenneth Branagh s-au întâlnit pentru prima dată în 1987, în timp ce filmau serialul BBC Fortunes of War.

„Era plin de ambiție, energie și dorința de a face performanță”, le povestea în 2022 Thompson celor de la The New Yorker, articol citat de Independent.co.uk, despre momentul în care s-a îndrăgostit pentru prima dată de Branagh pe platoul de filmare al serialului, comparând incandescența dintre ei cu momentul de împerechere a… doi homari.

„Ne-am potrivit și încrucișat ghearele”

„Ca doi homari care se împerechează, ne-am potrivit și încrucișat ghearele”, spunea, mai mult decât metaforic, Thompson.

Dar frumoasa romanță și tot lirismul vorbelor Emmei Thompson despre iubirea pe care o trăia alături de Branagh avea să se disipeze în momentul în care aceasta a descoperit că actorul avea relații cu alte femei. „Am fost complet oarbă”, spunea ea. „Și ceea ce am învățat a fost cât de ușor este să fii orbit de propria dorință de a te lăsa înșelat”.

Thompson avea să declare pentru The New Yorker că adevăratul motiv al divorțului a fost faptul că a descoperit că Branagh începuse o relație cu Helena Bonham Carter care juca în filmul lui – Mary Shelley’s Frankenstein (1994).

Thompson a făcut pace cu Bonham Carter

Într-o perioadă în care din cauza divorțului, a trădărilor și secretelor ieșite la iveală, Thompson se simțea „pe jumătate vie”, cel care avea să o ajute să treacă peste această durere sufletească a fost actorul Greg Wise, pe care, așa cum deja am amintit, îl întâlnise pe platoul de filmare al peliculei Sense & Sensibility. Wise, spunea Emma Thompson, „a adunat bucățile și le-a pus la loc”.

După o relație care a durat 8 ani, în 2003 Thompson și Wise au hotărât să se căsătorească, iar Branagh și Bonham Carter, care au format un cuplu timp de cinci ani, s-au despărțit în 1999.

În noiembrie 2013, Thompson avea să declare că a făcut pace cu Bonham Carter pe platourile de filmare de la Harry Potter, Carter interpretând-o pe Bellatrix Lestrange în ultimele patru filme, iar Thompson pe profesoara Sybil Trelawney în trei din cele opt filme.

„Mi-aș fi dorit cu disperare să am mai mulți copii”

În 1999, la aproape 40 de ani, Emma Thompson a adus-o pe lume pe Gaia, fiica ei și a actorului Greg Wise. Gaia a fost concepută prin fertilizare în vitro.

„Mi-aș fi dorit cu disperare să am mai mulți copii”, declara Thompson, care a încercat, fără rezultate, să rămână din nou însărcinată.

În 2003, Thompson și Greg l-au adoptat pe fiul lor, Tindyebwa (Tindy) Agaba Wise. Tindy avea 16 ani când a intrat în familia Emmei Thompson, iar întâlnirea dintre ei a avut loc în 2003 la un eveniment caritabil de Crăciun pe care îl crease în parteneriat cu British Refugee Council. Familia băiatului murise în timpul genocidului din Rwanda și după ce a reușit să fugă din țara sa (unde fusese obligat să devină soldat), Tindy a rătăcit pe străzile din Londra înainte de fi ajutat de reprezentanții Consiliului pentru Refugiați.

Emma Thompson a mai putut fi remarcată în filmele Love Actually (2003), Nanny McPhee (2005), Men In Black (2012), Brave (2012), Saving Mr. Banks (2013), Beauty and the Beast (2017), The Children’s Act (2017), Last Christmas (2019), Late Night (2019) și Cruella (2021).

Printre filmele la care și-a adus contribuția ca scenarist, în afară de Sense and Sensibility, se mai numără și Nanny McPhee, Bridget Jones’s Baby și Last Christmas.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000668/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/emma-thompson-kenneth-branagh-helena-bonham-carter-affair-b2299127.html

https://www.britannica.com/biography/Emma-Thompson

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eric Roberts, cel care a inspirat-o pe cea mai populară actriță de la Hollywood să intre în lumea filmului

Goldie Hawn, cea mai optimistă actriță de la Hollywood. „Văd mereu partea bună a lucrurilor. Este în ADN-ul meu”

Prima actriță franceză care a luat un Oscar pentru un film în franceză. Marion Cotillard, cea mai bună versiune a cântăreței Édith Piaf

Rachel Weisz, actriță de Oscar, fiică de inventator, soție de „James Bond”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase