Home » Cultură » Cher, artista care a descoperit tinerețea fără bătrânețe. „Bărbații ar trebui să fie precum Kleenex. Moi, rezistenți și de unică folosință”

Cher, artista care a descoperit tinerețea fără bătrânețe. „Bărbații ar trebui să fie precum Kleenex. Moi, rezistenți și de unică folosință”

Publicat: 12.06.2024

„Mă tem ca de moarte să nu ajung săracă. Cred că este același sentiment pe care îl are o fată grasă care slăbește 500 de kilograme, dar în interiorul ei se simte mereu grasă. Am crescut săracă și mă voi simți mereu săracă. Este paranoia mea de companie”, spunea la un moment dat Cher, a cărei avere a fost estimată în 2023 la peste 360 de milioane de dolari. Deci, șanse slabe să mai sărăcească…

Cher, cântăreață și actriță în același timp, se numără printre cele mai populare figuri ale divertismentului. A vândut peste 100 de milioane de albume în toată lumea, ceea ce o face una dintre cele mai de succes artiste muzicale din istorie. Solista are, de asemenea, o carieră lăudabilă în film, jucând în pelicule precum The Witches of Eastwick (1987), Mermaids (1990) și Burlesque (2010). Și, desigur, deloc de neglijat apariția ei în Mama Mia! Here We Go Again, din 2018! Iar dacă producătorii nu ar fi ales-o în cele din urmă pe Anjelica Huston, Cher ar fi fost, de asemenea, vedeta celebrului film Familia Addams (1991), interpretând personajul  Morticiei Addams.

Cher, al cărei nume complet este Cherilyn Sarkisian, s-a născut la 20 mai 1946 în El Centro, California, Statele Unite ale Americii. A fost crescută într-o familie modestă, formată dintr-o mamă actriță și model și un tată șofer de camion. Cher are o soră pe nume Georganne.

Cher a urmat cursurile Montclair College Preparatory School, dar a abandonat școala la vârsta de 16 ani pentru a-și urma visele în industria divertismentului.

Cariera de cântăreață și actriță a lui Cher a început la mijlocul anilor 1960. Inițial, s-a făcut cunoscută ca parte a duo-ului folk-rock Sonny & Cher, format împreună cu soțul ei de atunci, Sonny Bono. Descoperirea lor a avut loc odată cu hitul din 1965 „I Got You Babe”, care a devenit melodia lor emblematică, continuând să producă împreună mai multe albume de succes și să scoată pe piață mai multe cântece de succes.

În ceea ce privește actoria, Cher și-a făcut debutul în film în 1967 în pelicula „Good Times”, în care a jucat alături de același Sonny. În 1983, a primit o nominalizare la Oscar pentru interpretarea din „Silkwood” (pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar), un film în regia lui Mike Nicholas, cu Meryl Streep și Kurt Russel în rolurile principale.

Căsătoria lui Cher cu Sonny Bono a durat din 1964 până în 1975, cei doi având împreună o fiică pe nume Chastity (cunoscută în prezent sub numele de Chaz Bono).

După destrămarea duo-ului muzical Sonny & Cher și sfârșitul căsniciei sale, Cher a pornit într-o carieră solo, decizie ce s-a dovedit mai mult decât inspirată având în vedere faptul că artista s-a bucurat de un succes răsunător pe tot parcursul vieții ei. A lansat primul album solo, „All I really want to do”, în 1965, produs de Sonny, urmat în 1966 de „The Sonny Side of Cher” , care a inclus hit-ul „Bang Bang (My Baby Shot Me Down)”. A fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai bine vândute artiste muzicale din toate timpurile și a primit numeroase distincții pentru contribuția sa la industria de divertisment.

Revenind la film, alte apariții cinematografice notabile ale lui Cher au fost cele din peliculele „Moonstruck”(1987), pentru care a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, „Mermaids” (1990), „Mask” (1985) și „Burlesque” (2010).

În ultimii 20 de ani, Cher a continuat să rămână activă în muzică, efectuând mai multe concerte importante, inclusiv „Farewell Tour” în 2002-2005 și „Here We Go Again Tour” în 2018-2019.

Cele mai cunoscute piese ale sale lui Cher sunt „Believe” (1998), hit care a introdus efectul vocal inovator Auto-Tune și a ajuns în fruntea topurilor din întreaga lume”, „I Got You Babe” (cu Sonny) (1965),  „If  I Could Turn Back Time” (1989), „Gypsys, Tramps & Thieves” (1971), „Strong Enough” (1999), o bijuterie pop-dance, „Dark Lady” (1974), „The Shoop Shoop Song” (It’s in His Kiss)” (1990), aflat pe coloana sonoră a filmului „Mermaids”, „Half-Bree” (1973), „Just Like Jesse James” (1989).

Cher a fost căsătorită de două ori, pe lângă mariajul cu partenerul ei de scenă din trecut, Sonny Bono (din 1964 și până în 1975), solista mai fiind căsătorită muzicianul Gregg Allman, din 1975 și până în 1979.

De-a lungul anilor, numele lui Cher a fost asociat, de asemenea, cu mai mulți bărbați celebri printre care Warren Beatty (când Cher avea 16 ani, iar Beatty, 25), Gene Simmons, Tom Cruise, Val Kilmer, Josh Donen, chitaristul Bon Jovi Richie Sambora, scenaristul Ron Zimmerman și Alexander Edwards, director muzical, care este cu 40 de ani mai tânăr decât ea, despre care Cher declara este „amabil, inteligent, amuzant și se sărută ca adolescenții”.

Cher este singura cântăreață certificată din istoria muzicii care a avut un single nr. 1 în SUA în anii 1960, 1970, 1980 și 1990, deține recordul pentru cea mai în vârstă artistă cu un hit nr. 1 („Believe”), este una dintre cei doar șase actori/actrițe care au avut atât un single numărul unu, cât și un Oscar pentru interpretare. Ceilalți sunt Frank Sinatra (1954), Barbra Streisand (1968), Judy Garland (Oscar onorific) (1940), Jamie Foxx (2005) și Bing Crosby (1945), a apărut singură pe coperta revistei People de 13 ori, ceea ce este un record, are patru păpuși Barbie făcute după chipul și asemănarea ei (Timeless Treasures Cher, lansată în 2001, Blonde Ringmaster Cher, 70’s Native American Cher și 80’s Cher, ultimele trei fiind lansate în 2007).

Cher are doi copii – fiica născută Chastity Bono (n. 1969) a suferit o operație de schimbare de sex pentru a deveni bărbat în 2009, numindu-se Chaz Salvatore (tatăl ei este Sonny Bono), și Elijah Blue Allman (născut în 1976), tatăl lui fiind Gregg Allman.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0086312/awards/?ref_=tt_awd

https://www.hellomagazine.com/celebrities/501701/cher-net-worth-and-why-it-is-rapidly-growing/

https://www.imdb.com/title/tt0093565/

https://www.rockhall.com/cher

https://people.com/music/cher-dating-history/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dalida, artista adorată de trei nații – Egipt, Franța și Italia. „Viața a devenit de nesuportat. Iertați-mă”

Test de cultură generală. Ce mare artist al Renașterii a disecat 30 de cadavre?

Miriam Makeba, Mama Africa și Împărăteasa Cântecului African, unul dintre cei mai importanți artiști de culoare ai secolului XX

Madonna, cea mai bine vândută artistă din toate timpurile. „Vreau să conduc lumea”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase