Home » Cultură » Madonna, cea mai bine vândută artistă din toate timpurile. „Vreau să conduc lumea”

Madonna, cea mai bine vândută artistă din toate timpurile. „Vreau să conduc lumea”

Publicat: 16.12.2023

Madonna, celebra artistă americană, este o instituție în sine. O personalitate complexă cu un destin agitat, popular, controversat, o femeie cu siguranță extrem de ambițioasă și puternică încât a reușit în cei peste 40 de ani ai carierei muzicale să se mențină dacă nu mereu în vârful topului, atunci în prima linie, reinventându-se an de an și strălucind într-un fel care i-a adus admirația constantă a fanilor.

Madonna a câștigat aplauze și simpatie atât pentru muzica pe care a promovat-o, cât și pentru acțiunile îndrăznețe care au reprezentat-o de-a lungul timpului. Are peste 300 de milioane de albume vândute la nivel global, roluri în numeroase filme (unele de succes, altele mai puțin) și este cea mai bine vândută artistă din lume, din toate timpurile.

„Am același obiectiv de când eram mica. Vreau să conduc lumea”.

„Sunt puternică, ambițioasă și știu exact ce vreau. Dacă asta mă face o scorpie, bine atunci”.

300 de milioane de albume vândute

„Atunci când am ajuns la New York, aveam un vis. Voiam să devin o mare vedetă. Nu cunoșteam pe nimeni. Am vrut să dansez. Să cânt. Am vrut să fac toate aceste lucruri. Am vrut să fac oamenii fericiți. Am vrut să fiu faimoasă. Am vrut ca toată lumea să mă iubească. Am vrut să fiu o vedetă. Am muncit din greu și visul meu a devenit realitate”.

Recordurile Madonnei

Madonna, cu o avere, în 2023, care toate șansele ca în curând să atingă 1 miliard de dolari (deține, mai exact, 850 mil $), are nu mai puțin de 16 recorduri oficiale Guinness World Records, inclusiv acela deja amintit – cea mai bine vândută  artistă din toate timpurile (305 milioane de albume).

Este inclusă în Rock ‘n’ Roll Hall of Fame și UK Music Hall of Fame.

De-a lungul carierei sale a fost nominalizată de 68 de ori la MTV Video Music Awards, dintre care a câștigat 20 (doar Beyonce a câștigat mai mult). A fost prima artistă care a primit Video Vanguard Award în 1986.

Madonna a câștigat 7 premii Grammy (din 28 de nominalizări), 2 Golden Globe Awards (7 nominalizări), 2 Brit Awards (12 nominalizări) și 11 International Dance Music Awards (21 de nominalizări).

Madonna este cea mai bine clasată artistă solo în topul Billboard Hot 100 All-Time Top Artists, artistul cu ele mai multe single-uri consecutive în top 5 în Billboard Hot 100, cu cele mai multe hituri #1 într-un singur clasament Billboard, este regina neînvinsă a clasamentului Billboard Hot Dance / Club Play Singles Chart cu nu mai puțin de 46 de single-uri #1, artista cu cele mai multe #1-uri în toate topurile Billboard combinate (157 de hituri în diferite topuri Billboard), artista cu cele mai multe single-uri premiate cu Discul de Aur (26), artista cu cele mai multe hituri clasate pe locul 2 în Billboard Hot 100.

Madonna a avut mai multe hituri în topurile britanice decât orice altă artistă, dintre care 13 hituri pe locul 1 și 63 de hituri în top 10, dintre artiștii de sex masculin, doar Elvis descurcându-se mai bine decât ea, legenda americană numărând 54 de hituri.

În Marea Britanie, Madonna a ocupat simlutan, de 4 ori în carieră, primele locuri în topurile de albume și de single-uri, record neegalat de nicio altă artistă. Tot în Marea Britanie, albumul ei The Immaculate Collection a avut cele mai mari vânzări realizate vreodată de o artistă (12x Platină).

În anii ’80, Madonna a petrecut un total de 252 de săptămâni în topurile britanice. Doar Shakin’ Stevens a reușit mai mult, cu 254, în anii ’90, un total 258 de săptămâni în topurile britanice, record depășit doar de trupa Oasis (282).

Turneul The Drowned World Tour, din iunie – septembrie 2001, a fost turneul care a marcat cele mai mari vânzări ale unui artist solo în 2001 (76,8 milioane de dolari), trei ani mai târziu, Madonna reușind același record cu turneul The Re-Invention Tour (vânzări de 124,8 milioane de dolari), pentru ca în 2006 să se bucure de același record odată cu The Confessions Tour (194,7 milioane de dolari). Ediția din 2007 a Guinness World Records l-a numit turneul de concerte cu cele mai mari vânzări pentru un artist solo, record pe care l-a doborât un alt tunreu al ei, Sticky & Sweet Tour (august 2008 – septembrie 2009), care rămâne în continuare turneul cu cele mai mari încasări pentru un artist solo, cu peste 400 de milioane de dolari.

Când David Fincher a regizat videoclipul pentru Express Yourself în 1989, această producție a bătut un alt record, devenind cel mai scump videoclip din acea perioadă (a avut un buget de 5 milioane de dolari.

Un alt record al Madonnei, certificat de Guinness World Records, a fost obținut și în lumea filmului – „cele mai multe schimbări de costume într-un film”. Madonna și-a schimbat ținutele de 85 de ori în pelicula Evita (1996), un film regizat de Alan Parker, în care solista a jucat rolul principal, din distribuție mai făcând parte Antonio Banderas, Alan Parker, Eva Peron, Jonathan Pryce și Jimmy Nail.

„Am devenit o perfecționistă  pentru a obține aprobarea lumii.”

„Atunci când mi-e foame, mănânc. Atunci când mi-e sete, beau. Atunci când simt că vreau să spun ceva, o spun.”

Origini italiene și franceze

Madonna Louise Veronica Ciccone, pe numele său complet,  s-a născut la 16 august 1958, într-o familie catolică din Bay City, Michigan, ai cărei bunici (din partea tatălui) emigraseră în Statele Unite ale Americii din Italia, în timp ce mama artistei, Madonna Fortin, technician radiologist și dansatoare, avea origini francezo-canadiene. A fost al treilea din cei șase copii ai familiei.

„Mama era o fanatică religioasă. În casa noastră au fost mereu preoți și călugărițe”. Madonna însăși a fost înscrisă la o școală primară în care a învățat sub îndrumarea călugărițelor. Altarul catolic de acasă, obiceiurile părințiloir și, în general, educația religioasă a Madonnei aveau să devină mai târziu subiectul celor mai controversate manifestări artistice ale solistei.

„Cred că cel mai mare motiv care m-a ajutat să mă exprim și să nu mă las niciodată intimidată a fost faptul că nu am avut o mamă”, povestea Madoona, care la vârsta de 5 ani a rămas fără cea care i-a dat viață, după ce aceasta s-a stins în urma unui cancer la sân. „Mamele te învață bunele maniere. Iar eu nu am învățat absolut nimic din aceste reguli”.

Perfecționistă de mică, elevă de nota 10

Madonna a echilibrat latura sălbatică a personalității sale cu o dorință de perfecționism și de realizări înalte. A fost o elevă de nota 10, cu burse de merit, majoretă și dansatoare disciplinată, care a absolvit liceul cu un semestru mai devreme decât colegii ei, scrie biography.com.

În 1977, în timpul studiilor de licență la Michigan, Madonna a primit o bursă de șase săptămâni pentru a studia cu Alvin Ailey  în cadrul Alvin Ailey American Dance Theater din New York, oraș pentru care a renunțat la facultate cu doi ani mai devreme, pentru a se stabili acolo și a-și construi viața măreață la care visa încă din copilărie.

Începuturile au fost mai grele, Madonna prestând diferite joburi pentru a reuși să facă banii necesari pentru a-și plăti chiria. A pozat nud pentru artiști plastici, a fost chelnăriță și cântăreață la American Dance Center.  A ajuns la Paris (datorită iubitului ei de atunci, Dan Gilroy, unul dintre membrii fondatori ai unei trupe pop-punk cu influențe ska, numită Breakfast Club), acolo devenind un fel de showgirl. Revenită la New York, Madonna  s-a alăturat în 1980 trupei lui Gilroy, ca toboșar, iar mai târziu a devenit solistă. În anii care au urmat, Madonna a format mai multe trupe muzicale, printre care Madonna & The Sky, The Millionaires și Emmy.

A devenit celebră în anii 1980 cu hituri precum Like a Virgin, Material Girl și Into the Groove.

În 1983 și-a lansat albumul de debut autointitulat, care a inclus hituri precum Holiday și Lucky Star, iar albumele anterioare acestuia, Like a Virgin (1984) și True Blue (1986), i-au consolidat statutul de simbol pop.

De-a lungul carierei sale, Madonna a fost cunoscută pentru faptul că a depășit limitele și s-a reinventat. A explorat diverse stiluri muzicale și a fost o figură proeminentă în comunitatea LGBTQ+. A influențat moda, propunând noi elemente vestimentare care au fost imediat adoptate de fetele din toată lumea – sunt ultra cunoscute lenjeria intimă din dantelă, ciorapii cu plasă, mănușile fără degete și lanțurile mari cu medalioane în formă de cruce.

În 1985, allbumul Like a Virgin a ajuns pe locul 1 în topul Billboard și a obținut discul de platină în decurs de o lună, piesa cu același nume avînd să devină mai târziu cel mai mare hit pop al Madonnei din toate timpurile.

Madonna este și actriță. A jucat în filme precum Desperately Seeking Susan (1985), Vision Quest (1985), Shanghai Surprise (1986), Who’s That Girl (1987), Bloodhounds of Broadway (1989) și Dick Tracy (1990, Swept Away (2002), Madame X (2021), W.E. (2011), At Close Range (1986), Madonna (2015).

A fost căsătorită de 2 ori și a adoptat 4 copii

În august 1985, Madonna s-a căsătorit cu actorul Sean Penn, alături de care a jucat un an mai tărziu în Shanghai Surprise (1986), un film regizat de Jim Goddard. În 1989, Penn și Madonna au divorțat, iar din 2000 și până în 2008 a fost căsătorită cu regizorul Guy Ritchie. În august 2000 au devenit părinții lui Rocco, iar în 2006 l-au adoptat pe David. În 2009, Madonna a mai adoptat un copil, pe Mercy James, iar în 2017, gemenele Esther și Stella Mwale.

La mijlocul anilor 1990, Madonna a avut o relație cu actorul și antrenorul personal  Carlos Leon, iar la 14 octombrie 1996, Madonna a adus-o pe lume pe fiica lor Lourdes, model, dansatoare și cântăreață americană.

Cu cine se iubește și s-a mai iubit Madonna

Din istoria relațiilor amoroase ale Madonnei fac parte mai multe vedete – Vanilla Ice, Dennis Rodman, Carlos Leon, Jesus Luz, Brahim Zaibat și Ahlamalik Williams. În 2023, timp de șase luni, Madonna s-a iubit cu modelul Andrew Darnell, cu 41 de ani mai tânăr decât ea. În prezent, se crede că noul partener este atletul Josh Popper, un tânăr de 29 de ani.

„Uneori cred că m-am născut pentru a fi la înălțimea numelui meu. Cum aș putea fi altceva decât ceea ce sunt, după ce am fost numită Madonna? Aș fi putut ajunge ori călugăriță, ori…asta”.

Cum a reușit Madonna să atingă acest nivel de performanță și celebritate?

Succesul uriaș al Madonnei poate fi atribuit unei combinații de factori care au contribuit la statutul ei emblematic în industria muzicală și de divertisment. Abordarea revoluționară a muzicii și a interpretării, capacitatea ei de a se reinventa în mod constant, perspicacitatea în afaceri și impactul său asupra culturii populare.

De-a lungul întregii sale cariere, Madonna a demonstrat nu doar talent și carismă, dar și o flexibilitate muzicală, trecând fără probleme de la un gen la altul, producând în mod constant hituri de top și spectacole memorabile. Madonna s-a reinventat în permanență, a îmbrățișat fără teamă noi personalități și stiluri, menținându-și imaginea proaspătă și relevantă pentru domeniul showbiz-ului. S-a adaptat tendințelor în muzică și modă ceea ce i-a permis să mențină o legătură puternică cu publicul din diferite generații. Întotdeauna s-a implicat activ în partea de afaceri a carierei sale, negociind contracte de înregistrări profitabile și producând, alături de echipa ei, turnee de succes. Madonna a fost un deschizător de drumuri în abordarea problemelor sociale și politice prin muzica și imaginea sa publică. A susținut drepturile LGBTQ, emanciparea femeilor și eliberarea sexuală, acțiuni care i-au adus un plus de popularitate.

Pe scurt despre Madonna:

  • A fost concediată de la locul de muncă, în perioada în care lucra ca liftieră la Terrace on the Park, după ce a fost prinsă făcând sex în lift cu chelnăr.
  • Unul dintre foarte puținii prieteni de cursă lungă ai artistei este fostul ei make-up artist Debi Mazar, în prezent actriță.
  • Nașii fiului ei și al lui Guy Ritchie sunt Sting și Trudie Styler.
  • Fiica ei, Lourdes, a fost botezată astfel în semn de omagiu adus mamei Madonnei, care a dorit să viziteze Lourdes, Franța, murind însă înainte de a face acest lucru.
  • La 25 ianuarie 1989, Madonna semnase un contract de 5 milioane de dolari cu Pepsi pentru a promova produsul acestora, Pepsi urmând, la rândul lor, să-I promoveze albumul Like a Prayer. Cu toate acestea, la 3 martie, când a fost lansat videoclipul primului single, Like a Prayer, Madonna a stârnit controverse internaționale din cauza imaginilor violente care reprezentau cruci arse, crime și rasism, astfel că Pepsi a decis să se retragă anuleze contractual. Ulterior, single-ul a urcat pe locul 1 în topuri, staționând în această poiziție timp de 3 săptămâni.
  • Gwyneth Paltrow a fost domnișoară de onoare la nunta ei cu regizorul Guy Ritchie.
  • Are o colecție personală de tablouri ale unor artiști precum Frida Kahlo, Pablo Picasso și Salvador Dalí.
  • În noiembrie 2000, Madonna a susținut un concert live la Brixton Academy din Londra. Concertul, transmis live pe internet, a avut un număr record de nouă milioane de telespectatori, devenind astfel cea mai mare transmisiune live pe internet din toate timpurile.
  • Este rudă îndepărtată cu actorul Mark Wahlberg.
  • A fost una dintre primele cântărețe care a adus un omagiu la moartea colegilor ei, superstarurile  Michael Jackson, David Bowie, Prince și George Michael.
  • Are un IQ de 140.
  • În martie 2026, Madonna a pierdut custodia fiului ei Rocco Ritchie în favoarea fostului soț Guy Ritchie, băiatul dorind să locuiască la Londra cu tatăl lui.
  • Este bun prietenă cu Björk, care a scris melodia „Bedtime Story” inclusă pe albumul din 1994, cu același nume, al Madonnei.
  • Hitul ei Vogue este un omagiu pe care Madonna a dorit să-l aducă farmecului clasic al Hollywood, în piesă fiind menționate legend ale lumii artistice precum Greta Garbo, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Joe DiMaggio, Marlon Brando, James Dean, Grace Kelly, Jean Harlow, Gene Kelly, Fred Astaire, Ginger Rogers, Rita Hayworth, Lauren Bacall, Katharine Hepburn, Lana Turner și Bette Davis. (imdb.com)

Surse:

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/madonna-best-quotes-sex-fashion-celebrity-b2366340.html

https://people.com/madonna-is-still-biggest-selling-female-recording-artist-of-all-time-8382770

https://www.imdb.com/name/nm0000187/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Miriam Makeba, Mama Africa și Împărăteasa Cântecului African, unul dintre cei mai importanți artiști de culoare ai secolului XX

Luc Besson, regizorul cu soții frumoase. „Cred că avem o noțiune greșită de film comercial și film intelectual sau artistic. Toate filmele sunt comerciale”

Jimi Hendrix, artistul care a schimbat sunetul muzicii. „Muzica este religia mea. Ceea ce am de spus, spun cu chitara mea”

Cyndi Lauper, artista care a vrut să se sinucidă. „În cele mai întunecate zile ale mele, port cele mai strălucitoare culori”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase