Cele mai dure 10 inchisori din lume

Publicat: 08.10.2008
Imaginea colectiva adusa de orice inchisoare este in mod normal una menita sa inspire groaza si repulsie. Pe langa aceste aspecte, folclorul urban abunda in grozaviile care au loc zilnic in celule si dusuri comune. Cu atat mai grave sunt faptele care se petrec in cele mai terifiante inchisori din lume. Aici nu sunt inchisi niste golanasi de duzina care au furat un portofel sau un celular. “Absolventii” celor mai cumplite puscarii sunt ucigasi in serie, violatori in grup, sadici, teroristi si alte asemenea fiinte pentru care lunga serie a infractiunilor nu a incetat odata cu inchiderea lor intre patru pereti…Iar numarul condamnatilor creste continuu!

5. Inchisoarea La Sabeneta. Venezuela

Tinand cont ca in acesta inchisoarea rata gardieni-detinuti este de doar un gardian la 150 de condamnati, nu este de mirare ca La Sanbeneta este una dintre cele mai periculoase inchisori din lume. Intre aceste ziduri, coruptia si mita din randul gardienilor sunt la ele acasa. Cat despre detinuti, situatia lor este cu adevarat groaznica. In decursul unui singur an, circa 624 detinuti sunt raniti, iar aproximativ 200 dintre acesti mor in urma agresiunilor. In anul 1994, bandele de detinuti s-au razboit intre ele in incinta inchisorii, ambele parti fiind inarmate cu arme automate si pistoale. 104 detinuti au murit in cursul schimburilor de focuri.

4. Inchisoarea La Sante. Franta

Cu toate ca este situata intr-una dintre tarile fondatoare a U.E., inchisoarea La Sante conduce detasat in topul sinuciderilor care au loc in inchisori. Doar in decursul anului 1999, 124 de condamnati au ales sa-si ia zilele intr-un ultim gest disperat, menit a-i scapa de mizeria, violenta, presiunea psihica si depravarea care domnesc in penitenciarul francez. Detinutii au ajuns sa inghita otrava de sobolani si sa se refugieze, astfel, in moarte, decat sa continue viata in acest loc de cosmar. Fenomenul sclaviei si al violurilor intre detinuti este aici la el acasa…Fiecare detinut are voie sa-si paraseasca celula doar 4 ore pe zi. Corpul de cladiri destinat pedepselor nu are apa curenta, iar detinutii sunt inchisi acolo fara apa si lumina timp de zile intregi chiar si pentru ofense minore, cum ar fi refuzul de a saluta politicos un guardian.

3. Inchisoarea ADX, Colorado. U.S.A.

Considerata drept cea mai sigura inchisoare din intreaga lume, ADX este prin definitie locul unde domneste izolarea si lenta tortura psihica. Activistii drepturilor omului scriu zilnic petitii guvernului american in care cer inchiderea acestei inchisori, inca de la inaugurarea sa din anul 1994. Detinutii care intra aici ajung sa innebuneasca in doar 2-3 ani. Nefericitii din ADX au voie sa-si paraseasca celulele doar o ora pe zi si nu au cum sa vorbeasca sau sa intre in contact unii cu altii. De asemenea, nu pot parasi incinta inchisorii pentru plimbarea zilnica. In cladirile ADX nu este nici o fereastra. Iluminatul din interior este asigurat de surse artificiale iar un detinut, odata intrat in ADX, nu mai vede lumina soarelui decat in momentul in care este eliberat.

2. Inchisoarea Carandiru. Brazilia

Carandiru este locul in care se petrec lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le pot imagina…Torturi oribile, masacre in masa, proliferarea SIDA, tortura legalizata, violuri in grup, toate grozaviile din lume se regasesc amplificate de zeci de ori in inchisoarea braziliana. Intr-un loc de mizerie maxima, fara apa curenta si toalete in celule, condamnatii sunt obligati sa-si faca nevoile fiziologice intr-un colt al celulei. Unul din cinci detinuti, dintre cei 7 500, este bolnav de SIDA, iar orice detinut nou are sanse sa dobandesca teribila maladie in decursul primului sau an la Carandiru. Daca un detinut este ranit si are nevoie de orice fel de operatie, acesta va decurge fara anestezie. Inca de la deschiderea sa si pana in prezent, centrul medical din Carandiru nu-si poate permite luxul achizitionarii medicamentelor. Revolte, acte de anarhie si conflicte intre gardieni si condamnati au loc saptamanal la Carandiru, iar in timpul acestora mor zeci de oameni. In timpul masacrului din 1992, din cei 111 detinuti ucisi, 102 au fost impuscati in urma interventiei brutale a fortelor armate braziliene.

1. Inchisoarea militara Tadmor. Siria

Cea mai cumplita inchisoare din lume ar trebui sa-si schimbe numele… Tadmor nu mai este un loc detentie ci un lagar de exterminare, o adevarata gura de iad! Nici chiar executiile nu mai capata forma recunoscuta in care condamnatul este ucis prin impuscare sau spanzuratoare. LaTadmor, executiile devin torturi indelugate care au ca scop final moartea chinuitoare a victimei. Exista chiar si un manual de tortura, destinat gardienilor, in care sunt descrise in detaliu toate mijloacele de a suprima in chinuri maxime o fiinta umana. Vinovati sau nevinovati deopotriva sunt pedepsiti pentru orice motiv minor cu o ura bolnava. Detinutii sunt legati de maini, atarnati de tavan si batuti cu tevi de metal. Uneori, bratele si picioarele acestora sunt lovite cu topoare. Apogeul cruzimii umane a avut loc in data de 27 iunie 1980, atunci cand aproximativ 500 de detinuti au fost ucisi fara motiv de gardieni. Acesta este cel mai mare masacru din intreaga istorie a penitenciarelor din intreaga lume.

Sursa: AbaJournal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase