Prima pagină Cultura

Ce mai face Al-Qaeda?

Nicu Parlog | 01.22.2010 | ● Vizualizări: 1991
Ce mai face Al-Qaeda?     Al-Qaeda, osama bin laden, terorism, islam, mahomed, atentate, fanatici islamisti, planurile al-queda, viitorul al-queda, teroristi, acte teroriste, fundamentalism + zoom
Galerie foto (13)

Trecuta, pe neasteptate, intr-un bizar con de umbra, temuta organizatie terorista pe care Unchiul Sam o invinuieste de toate relele si nenorocirile posibile si (mai ales) imposibile, Al-Qaeda pare sa dormiteze sub nisipurile fierbinti ale deserturilor si in pesterile intunecate ale muntilor. Un monstru totalmente nerecunoscator fata de creatorii sai, a caror mana asteapta sa o bombardeze, in loc sa o muste. Daca faptele au loc in prime time si la cele mai bune ore pentru rating-ul mediatic care innebuneste intreg mapamondul, cu atat mai bine pentru ambele parti implicate... Sau nu?

Scurta recapitulare a unei povesti “rusinoase”

"Al-Qaeda nu exista, este o inventie"
Oficial american intr-un interviu acordat BBCNews

Istoria oficiala recenta insista cu nonsalanta sa ne invete cacea mai infricosatoare organizatie terorista din lume aaparut undeva intre anii 1988-1990, printre stancilepodisului arid al Pakistanului, unde o mana de tineri mujahedini din diverse tari musulmanes-au constituit intr-o miscare militanta si - in acelasi timp -militara care urmarea un scop cumva nobil, la aceea vreme, pentruUnchiul Sam, nasul din umbra al noii grupari. Conform strategilorC.I.A. care dadeau, in acele timpuri, unda verde frenezieiislamiste a mujahedinilor, noua grupare razboinica trebuiausa dea lovitura de gratie Armatei Rosii care agoniza inasprul Afganistan, urmarind nisteluptatori-fantoma care refuzau cu orice pret inregimentarea intr-osocietate comunista.



Pana aici, nimic nelalocul lui pentru Washington. Cu o micaexceptie, care avea, insa, sa schimbe pentru totdeauna cursulistoriei moderne si sa faca posibila fatidica zi de 11 septembrie2001. In afara de promisiunile facute americanilor, de a lupta si aelimina cu orice pret influenta sovietica in Afganistan, capeteleinfierbantate ale proaspetei organizatii urmareau "Saridice cuvantul lui Allah in intreaga lume si sa faca religia Savictorioasa", dupa cum nota in jurnalul sau, in searazilei de 20 august 1988, un tanar inalt si subtire, cu barba creatasi privire melancolica, tanar pentru care mandrul sau tata,miliardar saudit, alesese numele de Osama - Pui de Leu, in limbaaraba... un pui de leu care avea sa sperie mapamondul mai cevadecat toti leii din Africa stransi intr-un singur loc. Astfel aaparut pe lume Al-Qaeda, al carei nume, provenit din stravechiultermen arab Al-Qa'Idah, semnifica notiunea comuna de baza, grupare,fundatie si centru.

Precum un ipotetic Fat-Frumos din basmele arabe,organizatia crestea intr-o zi cat altele in sapte,alimentata din belsug cu fonduri, tehnologii militare, facilitatide antrenament si logistica via Washington, precum si cu oadevarata cascada de bani din conturile seicilor petrolului si aaltor miliardari musulmani carora le suradea cum nu se poate maibine ideea unui viitor apropiat in care flamura verde a Profetuluisi cuvantul Coranului sa fluture si sa rasune in cat mai multecolturi ale lumii. Daca se poate in toata lumea.

Nu vom insista aici asupra episodului din Afganistan, cu al saufinal cunoscut, nici asupra aventurilor sangeroase alemujahedinilor din Sudan, Somalia, Bosnia, Filipine, Turcia,Orientul Mijlociu, Bali, Kosovo, Cecenia si Yemen, sau a atacurilor de la World TradeCenter, nici asupra sutelor de atentate de care esteinvinuita, pe drept sau nu, organizatia pastorita si in prezent defiul cel inalt al miliardarului saudit. Nu vom zabovi nici asuprademonizarii lui bin Laden, care - in mediul online, carecircumscrie presa clasica si miriade de alte site-uri - este, si inzilele noastre, mai mediatizat decat Bush jr. si Obama la un loc.Nu vom recapitula nici legaturile intre Al-Qaeda si miscarile extremistesimilare pe care le "creste" si sponsorizeaza in egalamasura, toate subiectele de mai sus meritand fiecare cate unarticol separat.

Pentru a intelege ce inseamna de fapt Al-Qaeda si care-i suntscopurile din prezent, vom analiza, in acest articol,ideologia miscarii plus planurile si tendintele pentru viitor ale"Bazei", asa cum le putem deduce din cele mai recenteactiuni ale organizatiei si din insemnarile jurnalistului iordanianFouad Hussein, singurul om care l-a intervievat in inchisoare peAbu Musab al Zarqawi, pana nu demult liderul filialei Al-Qaeda dinIrak.

Qutbism – Cuvant de ordine!

« Islamul este diferit de orice alta religie.Islamul este un mod de viata. Noi doi trebuie sa intelegem ce spuneIslamul fata de ce mancam, cu cine ne vom insura si ce fel desubiecte vom discuta. Noi trebuie sa-l citim pe Sayyid Qutb. El neva marca generatia. »
Mohammed Jamal Khalida, prieten si coleg de scoala cu bin Laden,intr-o discutie avuta cu acesta pe cand erau amandoicopii

Miscarile radicale islamiste, in general, si Al-Qaeda, inparticular, au aparut alimentate de renasterea islamica dela inceputul secolului XX, starnita de dificultatile siabuzurile sociale, economice si culturale prin care civilizatiaoccidentala a agresat si influentat, intentionat sau nu, lumeamusulmana cu ale sale traditii si cutume seculare care privescorice atingere sau luare in discutie a perceptelor sale drept unsacrilegiu. Pe fondul acestei triste mosteniri, rezultata dinciocnirea a doua mari civilizatii cu mentalitati totaldiferite si valori diametral opuse, avea sa-siconstruiasca ideologia Sayyid Qutb (fotojos), poetul egiptean teoretician al FratieiMusulmane, intre anii 1950-1960, devenit shahid (martir,in acceptiunea musulmana) dupa ce a fost asasinat din ordinulpresedintelui egiptean Gammal Abdel Nasser.

Dezamagit si dezgustat in egala masura dupa vizita sa in StateleUnite ale Americii, din anul 1948, Qutb este convins ca izvorultuturor relelor si nenorocirilor care ameninta religia profetului Muhammad,este putreda, decadenta si corupta societate americana, care - inconceptia sa - nu se multumea doar cu conducerea si dirijarea lumii"cruciatilor", ci atenta la slabirea si distrugerea comunitatiicredinciosilor musulmani, pentru a-i deposeda de petrol: noul sangecare punea in miscare revolutiile industriale si tehnologice,aflate in plin avant dupa incheierea celui de-al doilea RazboiMondial.

Pentru a restaura Islamul dupa perceptele wahhabite, aimplementa Sharia si a curata lumea musulmana de orice influentastraina, Sayyid Qutb visa la nasterea unei miscarialcatuite din "musulmani dreptcredinciosi" care sa formeze"adevarate tari islamice", dupa modelul stravechiului Califat visatde Muhammad. Curentul sau ideologic, denumit Qutbism, afost concretizat in nu mai putin de 24 de volume de poezii,memorialistica, comentarii si literatura militanta pe care binLaden le citea pe nerasuflate in anii tineretii sale. Qutb a avut oinfluenta inca si mai mare asupra lui Maffouz Azzam, unchiul simentorul lui Ayman al-Zawahiri (foto jos),prietenul si secundul lui Osama la conducerea Al-Qaeda.

Micul al-Zawahiri a crescut cu povestirile unchiului sau,ultimul om care l-a vazut in viata pe Qutb inainte ca acesta sa fieexecutat. Mai tarziu, Zawahiri i-a inaltat un omagiu fierbinte luiQutb in cartea sa denumita "Cavaleri sub steagulProfetului". Qutbismul, ca ideologie distincta, subliniaza camulti dintre cei nascuti sau declarati musulmani sunt, de fapt,departe de acest statut deoarece nu se implica in Jihad si nici nu sunt in staresa aplice si sa urmeze perceptele Shariei.

Islamizarea planetei in doar 7 pasi

"Al-Qaeda este un joc de calculator. Sau nu? Acumstiu, parca este o prajitura arabeasca, nu-i asa?"
Un adolescent new-yorkez, intervievat in 2009 de un reporterReuters

Fouad Hussein este, probabil, cea mai mareautoritate jurnalistica din lume in privinta istoriei siactivitatii Al-Qaeda. Specializat in analizarea si studiereatendintelor "Bazei", el este singurul om de pe mapamond care l-aintervievat in inchisoare pe misteriosul si temutul AbuMussab al Zarqawi. De-a lungul carierei sale, jurnalistuliordanian a reusit sa contacteze multi alti lideri ai reteleiAl-Qaeda din intreaga lume. Conform unui interviu acordatprestigiosului cotidian german Der Spiegel, Fouad Husseindezvaluie ca o parte din informatiile folosite in articolele saleau provenit nu doar din partea lui al-Zarqawi, unul dintre cei mai"guralivi" conducatori de retea care au acceptat sa-i dezvaluieinformatii fiind Saif al-Adl. Acesta este nimenialtul decat teroristul egiptean care a aruncat in aer ambasadeleStatelor Unite din Dar es Salaam si Nairobi in anul 1998. Pe capullui al-Adl, Washingtonul a pus o recompensa de 5 milioane dedolari, oficialii serviciilor secrete americane banuind ca, inprezent, al-Adl se ascunde in Iran.

Fouad Hussein si sursele sale: AbuMussab al Zarqawi (stanga) si Saif al-Adl(dreapta)

In urma analizelor sale bazate pe interviurile pe care le-a luatsubordonatilor lui bin Laden, Hussein a reusit sa puna capla cap planurile de viitor ale Al-Qaeda. Ce transpare deaici este cu adevarat infricosator. Organizatia "nasita" de CIAacum peste 20 ani, lucreaza metodic pentru implinirea a sapteetape, liderii extremisti fiind pe deplin convinsi ca Occidentuleste, in prezent, prea slabit si dezbinat pentru a stavili aparitiaCalifatului Islamic Mondial, visul fierbinte al tuturormilitantilor islamisti de orientare extrema din lume.

Pasul1
Denumit si "Trezirea", a avut deja loc intre anii 2000-2003 si afost considerat un mare succes de catre artizanii sai. Conformplanului, "Trezirea" consta in provocarea "Marelui Satan",prin atacurile de pe 11 septembrie 2001, care ar fi trebuit saprovoace Statele Unite ale Americii nu doar sa atace la randul lorIrakul si Afganistanul, ci mai ales sa isi inaspreasca politica sioptica fata de Islam si de persoanele musulmane. Scopulacestui prim pas era acela de a-i "trezi" si instiga pe totimusulmanii din lume, astfel incat acestia sa vada in "cruciati" sievrei dusmanii pe care sa nu-i crute. "Prima faza gandita destrategii Al-Qaeda a fost un mare success pentru acestia.Razboaiele au fost declansate, iar americanii si aliatii lor si-audovedit vulnerabilitatea, devenind adevarate tinte-vii peteritoriile musulmane. Organizatia terorista a declarat denenumarate ori ca este multumita de primul sau pas deoarece mesajulsau a fost auzit de orice pamantean", afirma Hussein.

Pasul2
"Deschiderea ochilor" a fost, conform definitiei data de FouadHussein, perioada cuprinsa intre anii 2003-2006, rastimp in careAl-Qaeda spera ca lumea musulmana sa devina pe deplin constienta de"Conspiratiile Occidentului". Conform datelor remise de numeroaseservicii secrete, in aceasta faza, bin Laden dorea caorganizatia sa sa se transforme intr-o miscareinternationala cu reprezentanti in fiecare tara a lumii undetraiesc musulmani. Mai mult decat atat, reteaua s-aconcentrat pe recrutarea de barbati tineri pentru rolul deatentatori. Pe planul doi s-a aflat transformarea Irakului intr-uncentru de antrenament pentru operatiuni globale, cu adevaratecomandamente "setate" pentru a crea baze militare similare intarile arabe.

Pasul3
Descris sub titulaturile de "Ridicarea" sau "Aparitia", s-adesfasurat intre anii 2007-2010, perioada in care, conformestimarilor lui Hussein, s-a produs o concentrare aactivitatilor in directia Siriei. Militantii organizatieisi-au continuat perfectionarea si pregatirea in vederea comiteriide atentate cat mai eficiente, cu deosebire in Irak, Turcia siIsrael. Nici Iordania, tara araba relativ neutra, cu o conducerecare nu sprijina islamismul agresiv, nu trebuie sa se simta laadapost de razbunarea Al-Qaeda.

Pasul4
Referitor la perioada de maxim interes cuprinsa intre anii2010-2013, Fouad Hussein estimeaza ca Al-Qaeda, aflata dejala apogeu, va dezlantui colapsul tuturor guvernelor tarilor arabecare au haituit-o pana in acest moment. Teoria sa esteintarita de mai multe rapoarte ale diverselor servicii secrete careavertizeaza ca "slabirea puterii si autoritatii guvernelorstatelor musulmane va duce la cresterea de nestavilita influentei organizatiei in tarile respective. In acelasi timp, sevor spori atentatele asupra tarilor care livreaza petrol Americii.Nu in ultimul rand, SUA vor primi o lovitura devastatoare,printr-un fulminant atac informatic generalizat, ce va lovibursa, corporatiile, bancile si sistemul national deaparare, cyber-atac lansat de o adevarata armata dehackeri pentru cooptarea sau instruirea carora Al-Qaeda va fiplatit sume de ordinul sutelor de milioane de dolari".

Pasul5
Acesta va fi punctul in care, prin unirea libera si independenta amai multor state arabe, va fi declarat Califatul.Daca toate lucrurile decurg asa cum isi doreste organizatia, vom fimartori la aparitia acestuia undeva in intervalul cuprins intreanii 2013-2016. Se pare ca in aceste vremuri viitoare,influenta occidentala asupra lumii islamice va fi una celmult simbolica, iar Israelul va fi slabit intr-atat demult incat orice rezistenta armata se va dovedi fara rost in fataasului din maneca al organizatiei reprezentat de armademografica... In acest moment, strategii cu turban estimeaza caAl-Qaeda va fi atat de puternica incat va fi capabila sa seconfrunte pe orice teatru de operatiuni de la egal la egal cuEuropa si America la un loc.

Pasul6
Expertul iordanian estimeaza ca incepand cu anul 2016, se vadeclansa o perioada de "razboaie si confruntaritotale". « Nici un analist politic sau futurolog decalibru nu se indoieste ca, la nivel teoretic, odata ce va fideclarat Califatul, Armata Islamica Internationala nu va porniJihadul mondial contra tuturor necredinciosilorconform celei mai arzatoare dorinte a lui bin Laden ».

Pasul7
Ultima etapa a "Drumului Credinciosilor" este descrisa drept"Victoria Definitiva". Conform lui Hussein, fanaticii islamistisunt convinsi ca oamenii de alte religii nu vor avea curajul safoloseasca impotriva lor nici macar bombele atomice, deoarece"evreii, cruciatii, idolatrii din Asia sau ateii se tem cu totii demoarte ca niste caini lasi ce sunt, stiind ca avem si noi la randulnostru arme nucleare, iar pamantul va deveni pustiu siotravitor. De frica si disperare, vor lupta doar cuarme conventionale, dar cei peste 2 miliarde de musulmani o sa-icalce in picioare. Daca ne vom lupta cu arme nucleare,tot ei vor pierde deoarece noi nu ne temem de moarte si o cautam cucredinta ca sufletele noastre vor implini voia lui Allah si se vorcurata de pacate prin martiriu. Califatul nostru va iesi victoriosin urma unor razboaie care nu vor dura mai mult de 2 ani". Conformplanurilor Al-Queda, expuse in premiera de jurnalistul iordanian,acest ultim pas se va incheia in jurul anului 2020.

In loc de concluzie

Evident ca, odata ce dezvaluirile lui Fouad Hussein au fostfacute publice, sumbrele profetii islamisto-apocaliptice auprovocat cele mai diverse reactii in sanul serviciilor secrete,mergand de la negare furioasa la acceptare pesimista. Un lucru estesigur, si anume acela ca nimeni nu poate anticipa cuacuratete daca cruntii mujahedini din avangarda Profetului isi vorduce pana la capat planurile fara a se abate de la ele, sau isi vorschimba "agenda de lucru" din mers. Cum, la fel de bine,nu se cunosc date exacte despre adevarata putere a Al-Qaeda dinacest moment, una dintre teoriile conspiratiei sustinand caorganizatia este in continuare pastorita atent de SUA, pentru aalimenta politicile de dominare ale Washingtonului si banoasa industrie a echipamentelormilitare.

Recent, agentiile de stiri vuiesc cu privire la cazul petrecutla inceput de ianuarie 2010, cand cel putin 10 fosti detinuti de lafaimoasa baza militara Gunatanamo, eliberati de guvernul americanin urma lipselor de probe si al presiunilor internationale, s-aualaturat cu trup si suflet celulelor Al-Qaeda din Yemen, jurandrazbunare fara limite asupra intereselor si cetatenilor StatelorUnite.

Situatia este inca mai grava pentru Washington, anul trecut,serviciile de informatii americane estimand ca tot mai multi fostidetinuti au reluat lupta armata. Profitand de situatiapolitico-militara din regiune, fractiunea saudita si cea yemenita aretelei, au fuzionat deja anul trecut, alaturarea fiind favorizatade terenul muntos, saracia si anarhia prezente in sanulsocietatilor tribale din zona. Despre Al-Qaeda ca entitate, istorianu s-a decis nici astazi daca sa o incadreze la categoria"Diversiune de succes a C.I.A." sau in sectiunea "Creatie scapatade sub control", a acelorasi servicii secrete.

CITESTE SI: