Prima pagină Cultura

Top 10 ipostaze celebre ale mortii

11.08.2010 | ● Vizualizări: 4517
Top 10 ipostaze celebre ale mortii     crima, omucidere, asasinat, moarte, morti celebre, celebritati, morti, Marilyn Monroe, John F. Kennedy, Che Guevara, Benito Mussolini, Nicolae Ceausescu, Mao Zedong, Saddam Hussein, Vladimir Lenin, Maica Teresa, Grigori Rasputin + zoom
Galerie foto (12)

Moartea nu are chip. Nu unul anume. Pentru ca, in fapt, are chipurile tuturor celor care mor. Gratie celebritatilor, moartea imprumuta, mai devreme sau mai tarziu, si postura notorietatii. Uneori, aceasta postura este surprinsa in cate o imagine care face inconjurul lumii. Din pricina statului de vedete ale decedatilor, aceste fotografii se bucura de mare faima, revitalizand chiar vizibilitatea unor personalitati poate cazute in uitare. Istoria moderna este presarata de cateva astfel de imagini, care s-au intiparit in mentalul colectiv, nascand... ilustri defuncti.

Marilyn Monroe
d. 5 august 1962

Inainte ca filmarile la pelicula "Something's Got to Give" sa fiereluate, Monroe a fost gasita moarta in casa ei din Los Angeles,SUA, in dimineata zilei de 5 august 1962. Moartea actritei, oficialinregistrata ca sinucidere prin administrarea unei supradoze desomnifere, a fost marcata de lipsa de profesionalism a ancheteipolitiei. A devenit, astfel, o tema folosita frecvent in teoriaconspiratiei, fiind de notorietate legaturile (nepermise) dintrestarul american si fratii Kennedy . Acest lucru nu a afecta, insa,statutul ei de model pentru arhetipul unui sex-simbolnemuritor.
John F. Kennedy
d. 22 noiembrie 1963

Presedintele Kennedy a fost asasinat in Dallas, Texas, la oralocala 12:30 PM, (05:30 AM ora Romaniei), in data de 22 noiembrie1963, in timp ce se afla intr-o deplasare de natura politica inTexas. A fost pronuntat decedat la ora 01:00 PM. John FitzgeraldKennedy a fost al 35-lea presedinte al Statelor Unite ale Americiisi printre cei mai carismatici lideri americani. La scurt timp dupaasasinat, este arestat Lee Harvey Oswald, banuit ca faptas. La douazile, Oswald va fi impuscat de Jack Ruby, patronul unui club denoapte si intermediar al Mafiei. Imprejurarile si cei care au pusla cale uciderea presedintelui american au ramas, pana astazi,neelucidate. Cu privire la acest atentat, exista mai multe teoriisi ipoteze care nu pot fi, insa, demonstrate.
Che Guevara
d. 9 octombrie 1967

La 8 octombrie 1967, in Bolivia, Che Guevara s-a predat, impreunacu Simon Cuba Sarabia, numai dupa ce a fost ranit la picior, iarpusca i-a fost distrusa de un glonte. Cei doi prizonieri au fosttransportati intr-o scoala abandaonata din La Higuera, acolo undeau fost tinuti peste noapte. La 9 octombrie, guvernul bolivian aanuntat moartea lui Che Guevara in lupta. Se crede ca presedinteluiBarientos, aliat cu agentul CIA Felix Rodriguez, i-a fost teama deun proces public, ce ar fi atras atentia internationala asupraBoliviei. De asemenea, el nu voia ca Che sa fie condamnat lapedeapsa cu inchisoarea, apoi eliberat, asa cum se intamplase incazul lui Fidel Castro. Exista mai multe versiuni privind persoanacare a dat propriu-zis ordinul de executie; o varianta ar fi ceaconform careia Rodriguez i-a dat ordinul sergentului bolivian MarioTeran, cu precizarea de nu-l desfigura pe Che, iar ranile provocatesa para a fi facute in timpul unui schimb de focuri. Dupa altesurse, Teran ar fi fost ales prin tragere la sorti, dupa discutiiaprinse intre soldatii bolivieni in privinta celui caruia i-ar firevenit onoarea de a-l ucide pe Guevara. Corpul revolutionarului afost lut de armata boliviana si dus, cu ajutorul ofiteriloramericani si a agentilor CIA., cu elicopterul, in oraselulVallegrande, unde a fost expus pentru mass-media, in spitalullocal. Sute de persoane, soldati, civili si curiosi au venit sa-lvada pe El Comandante. Se spune ca, remarcand asemanarea frapantacu Iisus, calugaritele din spital i-au taiat suvite din par, pentrua le pastra ca talismane.


Benito Mussolini
d. 28 aprilie 1945

In primavara lui 1945, cand era evident ca Axa a pierdut razboiul,dupa infrangerea totala a armatei germane in nordul Italiei, BenitoMussolini, impreuna cu amanta sa, Claretta Petacci, fuge inElvetia. Cei doi se ascund intr-o vila, pe malul lacului Como, vilace fusese pregatita de mult ca refugiu in caz de dezastru.Partizanii italieni comunisti ii recunosc si ii captureaza laDongo, langa lacul Como, si, fara nici o judecata, doar invocandmotivul vag "pentru crime impotriva poporului italian" ii executaprin impuscare. Cadavrele lor sunt aduse la Milano si atarnate cucapul in jos, agatate de calcaie in piata publica, impreuna cucadavrele altor fosti demnitari fascisti. Craniul lui Mussolini afost strivit. Mai tarziu, ramasitele pamantesti ale lui "Il Duce"au fost inmormantate in taina, de teama unor demostratii alecredinciosilor sai. In 1958, la cererea vaduvei sale, BenitoMussolini a fost deshumat si inmormantat langa Predappio.
Nicolae Ceausescu
d. 25 decembrie 1989

Procesul si executia cuplului Ceausescu au avut loc in cadrultulburatelor evenimente revolutionare din decembrie 1989. Dupamitingul esuat din 21 decembrie, revolutia (sau lovitura de stat?)a izbucnit si in capitala Romaniei. Nicolae si Elena Ceausescu aufugit din Bucuresti pe 22 decembrie, catre Targoviste, unde liderulcomunist avea de gand sa organizeze rezistenta. Sediul din oras almilitiei fusese insa ocupat de revolutionari, asa ca sotiiCeausescu au fugit spre localitatea Ratoaia. Au stat ascunsi langao padure pana in noapte, cand au revenit la sediul Militieijudetene. Aici, Ceausestii au fost arestati de revolutionari. La 24decembrie 1989, printr-un decret semnat de Ion Iliescu, a fostconstituit Tribunalul Militar Exceptional. Procesul a inceput inzorii zilei de 25 demcembrie 1989; in cadrul acestuia, Nicolae siElena Ceausescu au fost acuzati de genocid - peste 60.000 devictime, subminarea puterii de stat, subminarea economiei nationalesi incercarea de a parasi tara pe baza unor fonduri de peste unmiliard de dolari depuse la banci in strainatate. Sentinta decondamnare la moarte a fost pronuntata la ora 14:45 si a fostexecutata cinci minute mai tarziu, in curtea garnizoanei, langacladirea corpului de garda din Targoviste.
Mao Zedong
d. 9 septembrie 1976

Mao Zedong a fost revolutionarul, ideologul si liderul PartiduluiComunist Chinez, care a pus bazele Republicii Populare Chineze. Inurma razboiului civil din 1949, Partidul Comunist Chinez, subconducerea lui Mao Zedong, a preluat puterea in China. Mao ainstaurat o dictatura sangeroasa, zeci de milioane de chinezi fiinducisi in timpul conducerii sale. Contributiile aduse teorieimarxist-leniniste, strategiile militare si politicile comunistedezvoltate de liderul chinez sunt cunoscute sub numele de "maoism".Mao ramane o figura controversata, fiind aspru criticat, pe planinternational, datorita genocidului din timpul RevolutieiCulturale, dar inca apreciat, inclusiv astazi, in China, pentrurolul pe care l-a avut in formarea Chinei moderne. Regimul siactiunile politice ale lui Zedong, din 1949 si pana in 1976, cand adecedat, sunt - totusi - direct responsabile de moartea a 50 panala 70 de milioane de cinezi. Atunci cand Deng Xiaoping a prelutputerea, in 1978, multe politici maoiste au fost abandonate infavoarea reformelor economice, trend accentuat in special deactualul lider chinez Hu Jintao.
Saddam Hussein
d. 30 decembrie 2006

Fostul lider irakian Saddam Hussein, capturat de americani pe 14decembrie 2003, judecat incepand cu 2004, si condamnat la moarte pe5 noiembrie 2006, trebuia executat pana in zorii zilei de 30decembrie 2006, deoarece la acea data musulmanii celebreaza oimportanta sarbatoare religioasa inchinata profetului Ibrahim(Avraam), Eid al-Adha (Festivalul Sacrificiului). De aceea, a fostspanzurat la ora 5 dimineata, ora Romaniei, in ciuda dorintei salede a fi executat, mai demn, prin impuscare. Executia a fostdesfasurata in cadrul bazei americane "Camp Justice" din Bagdad.Calaii spun ca Saddam a murit calm, cu Coranul in mana, iarultimele sale cuvinte au fost un mesaj pentru poporul irakian sianume acela ca irakienii sa fie uniti si sa nu se alieze cuiranienii. Trupul sau a fost predat familiei, fiind ingropat dupa24 de ore de la executie - conform traditiei musulmante. A fostinmormantat in satul saul natal, Al-Awja, alaturi de fii lui, ucisiin razboiul din 2003. Executia lui Saddam Husein a fost filmata cuun telefon mobil, iar videoclipul s-a "scurs" in media electronica,devenind subiect de controversa globala.
Vladimir Lenin
d. 21 ianuarie 1924

Lenin a decedat la varsta de 53 de ani. Sanatatea lideruluisovietic era deteriorata, in urma eforturilor depuse in Revolutiadin 1917 si a unei tentative de asasinat. In mai 1922, Lenin a avutprimul atac cerebral, care i-a paralizat partea dreapta a corpului,moment ce a coincis cu un usor declin al rolului sau in guvern.Dupa al doilea atac cerebral, din decembrie 1922, Lenin ademisionat din functiie politice, pentru ca, dupa al treilea atac,in martie 1923, sa ramana tintuit la pat si incapabil sa maivorbeasca. Lenin a murit la 21 ianuarie 1924. La scurt timp dupadeces, au inceput sa circule zvonuri potrivit carora ar fi suferitde sifilis. Cauza oficiala a mortii lui Lenin a fost, insa,arteroscleroza cerebrala combinata cu un al patrula ataccerebral.
Maica Teresa
d. 5 septembrie 1997

Maica Tereza, nascuta Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, a fost o calugaritacatolica de origine albaneza care a fondat ordinul MisionariiCaritatii in Calcutta, India, in 1950. Timp de peste 45 de ani, aingrijit saracii, bolnavii, orfanii si muribunzii, conducand siextinderea Misionarilor caritatii, mai intai in toata India, apoisi in alte tari. A primit Premiul Nobel pentru Pace in anul 1979. Afost beatificata de Biserica Catolica in 19 octombrie 2003.
Grigori Rasputin
d. 29 decembrie 1916

Legendele cu privire la asasinarea lui Rasputin sunt, poate, si maibizare decat cele despre viata sa neobisnuita. Odata ce a decis cainfluenta lui Rasputin asupra tarinei Alexandra a Rusiei il faceaprimejdios pentru Imperiu, un grup de nobili l-a momit pe Rasputinin palatul conducatorului complotistilor, printul Felix Iusupov.Aici, Rasputin a fost ospatat cu prajituri si cu vin, in carefusese pusa o cantitate consistenta de cianura. Spre stupefactiaconspiratorilor, Rasputin nu a fost afectat de otrava (desi,cantitatea de cianura folosita era suficienta pentru a ucide sasepersoane). Hotarat, totusi, sa-si duca la indeplinire planul,Iusupov a luat un revolver si l-a impuscat pe Rasputin in piept,acesta cazand la pamant. Dupa o jumatate de ora, cand printul arevenit sa verifice cadavrul, Grigori Rasputin a sarit in picioaresi l-a atacat, iar Iusupov a fugit terifiat, cautand ajutorulprietenilor. Rasputin s-a repezit impleticit catre poartapalatului, amenintand ca-i va denunta tarinei pe toticonspiratorii. Un alt glonte l-a nimerit pe fugar, care s-aprabusit in zapada. Atacatorii l-au lovit cu batele, l-au legat sil-au aruncat in raul Neva, privindu-l cum se scufunda. Dupa treizile, trupul lui Rasputin, otravit, impuscat de doua ori si batut,a fost pescuit din rau si autopsiat. Cauza stabilita a mortii afost inecul. Bratele lui Rasputin au fost gasite in pozitieverticala, ca si cum ar fi incercat sa se elibereze de legaturilecu care fusese imobilizat.