Prima pagină Cultura

Stiri ignorate care ar putea schimba lumea

Nicu Parlog | 01.07.2011 | ● Vizualizări: 439
Stiri ignorate care ar putea schimba lumea     stiri + zoom
Galerie foto (10)

S-au intamplat recent, atat de recent, incat opinia publica mondiala le-a uitat intr-un elan aproape inconstient...

Au fost ascunse, musamalizate si rapid ingropate, parca laordin...
Presa globala nu le-a acordat importanta cuvenita, desievenimentele de mai jos vor influenta in mod sigur viitorul.Dincolo de presupuneri, analize si comentarii, faptele petrecutefara stirea celor multi spun multe despre deriva in care continuasa rataceasca lumea in care traim.

Zidul Mexicului a fost spart

In timpul alegerilor partiale din 2006, din StateleUnite, congressmenii republicani erau in stare de oricepromisiune, doar-doar i-or convinge pe votantii americani sa fiealaturi de ei, trup si suflet, in lupta impotriva imigrantilorilegali, dornici de o portie zdravana de "AmericanDream". In acest scop, au facut la repezeala o asa-numitaLege a Zidului de Securitate, un proiect care urmasa se finalizeze pri construirea unui zid dublu, intins petoata lungimea granitei dintre Statele Unite si Mexic.Imensul monument al discriminarii urma, asadar, sa aiba o lungimede peste 1.120 kilometri. Presat de cheltuieliurgente legate de operatiunile militare americane din Irak siAfghanistan, Congresul a alocat, in acel moment, o suma de banisuficienta pentru construirea a doar 600 kilometride zid. Banii necesari definitivarii zidului american ar fi urmatsa fie alocati in urmatorul an fiscal. Ambitiosul plan alrepublicanilor a fost insa abandonat...
La orizont zambea had "Criza Mondiala".Pe restul distantei nezidite, autoritatile de la Washington auinstalat un zid "virtual", supravegheat cu radaresi camere video de ultima generatie.
Neimpresionata de importanta care i se da, saracimea Mexiculuiincearca, de zor, sa forteze zidul invizibil. O parte reuseste cubine patrunderea in noul "teritoriu interzis" dincontinentul nord-american. Sa fie un semn ca saracia batetehnologia?

Evreii americani nu mai sunt foarte incantati de StatulIsrael

Doi autori celebri in lumea politicii americane, StephenWalt si John Mearsheimer, au lansat un volum care astarnit scandaluri si controverse acide inca din prima zi in care afost pus in vanzare. Intitulata "Lobby-ulisraelian", cartea in cauza dezvaluie casustinatorii din Statele Unite ai Israelului au deja oinfluenta covarsitoare asupra politicii externe aS.U.A.

Vrand parca sa infirme datele expuse in controversatul volum, unstudiu social recent afirma ca tinerii evrei americani sunttot mai putini interesati de sprijinirea statului Israel.Datele studiului dezvaluie ca doar 48% dintre evreiiamericani din esalonul cu varsta sub 35ani mai considera ca distrugerea Israelului ar fio tragedie personala. Comparativ, 77% dintre evreiiamericani de peste 65 ani declara ca disparitia Israelului ar fi otragedie mai mare decat insasi Holocaustul.

Robotii actioneaza deja pe fronturile de razboi ale lumii

Inca din luna iunie a anului 2008, armata americana a introdusin Irak primii roboti de razboi. Inarmate pana indinti, noile masinarii ale mortii, ganditoare si autonome intr-ooarecare masura, anunta o noua era pentru stiintarazboiului modern. Daca, pana la acea data, robotii eraufolositi exclusiv in operatiuni de detectare a minelor sidezamorsare a dispozitivelor explozibile artizanale, noii roboti detipul SWORDS sunt echipati cu mitraliereM249. Pana in prezent, in Irak seamana moarte sidurere trei astfel de roboti, in valoare de 250.000 USDbucata. Robotii SWORDS sunt trimisi inmisiuni dificile de lupta, care ar pune in pericol viata GI-loramericani. Pentru perioada 2006 - 2012, americaniiau alocat nu mai putin de 1,7 miliarde USD pentruconstruirea de astfel de roboti militari.

Epidemia de febra galbena sta la panda

Schimbarile climatice provocate de nesabuita si lacomaaventura industrial-tehnologica a omenirii vor favoriza,fara doar si poate, raspandirea unor boli periculoase, intre carefebra galbena este campioana. In cazul uneiepidemii globale, milioane de oameni risca sa fie rapusi de aceastaboala - apartinand grupului bolilor hemoragice - care provoacadureri violente in tot corpul.

Cohortele de tantari zapaciti de valurile de caldura au dus lacresterea exploziva a cazurilor de febra galbenape intregul mapamond. Intr-un singur an, in America Latina,numarul cazurilor de febra galbena s-a dublat, boalalovind peste un milion de oameni. Daca, incazurile usoare, simptomele se atenueaza dupa circa o saptamana,in 5 % dintre cazuri, febra galbena este fatala,datorita hemoragiilor externe si interne.

Lapte matern produs din ...orez !

Departamentul de Agricultura al S.U.A. a aprobat, inca din anul2008, cultivarea unor suprafete cu un soi de orez modificatgenetic, care produce proteine umane. In liniste sianonimitate deplina, evitand orice dezbatere sau scandal public,autoritatile de la Washington au aprobat insamantarea a1.300 hectare cu ciudatul soi de orez. ConcernulVentria Bioscience, care se afla in spateleobtinerii orezului viitorului, sustine ca acest soi de orez produceproteine vitale, care se gasesc in mod normal si in laptele demama, orezul fiind perfect sigur pentru sanatateaoamenilor, neexistand riscul aparitiei unor mutatiigenetice la cei care il consuma. Compania din Californiaintentioneaza sa comercializeze orezul in toata lumea, sub formaunui produs sintetic destinat combaterii diareei cronice, afectiunecare ucide anual circa 3 milioane de copii din intreaga lume.

Cubanezii invadeaza nestingheriti S.U.A.

In ultima perioada, autoritatile americane nu mai fac fatavalului nesfarsit de cubanezi care incearca - si uneori reusesc -sa ajunga ilegal in Statele Unite. Pe baza unui studiu efectuat deUniversitatea din Miami si dat recent publicitatii, doar inintervalul de timp 2006-2007, peste 70.000 de cubanezi au trecut inS.U.A.
Pentru autoritatile de la Washington, cifra este extrem deingrijoratoare: ea reprezinta dublul numarului de cubanezicare si-au parasit tara incepand cu anul 1994, data lacare Fidel Castro si-a deschis portile pentru toti cetatenii caredoreau sa emigreze.

Inghesuiti pe ambarcatiuni artizanale din sticle deplastic, anvelope de tractor sau oricetip de barca disponibila, unii legandu-se pana si de usi din lemn,cubanezii disperati au luat cu asalt TinutulFagaduintei, invadand cu miile tarmurileFloridei. Daca in trecut, imigratia ilegala era declansatade factorul politic opresiv al politicii de la Havana, in prezent,saracia generalizata si foametea reprezinta cauzele exoduluicubanezilor.

Petrolul irakian a fost preluat pe tacute de catre armataamericana

Adevaratul motiv al invaziei din Irak, uriasele campuripetroliere din acesta tara araba, aflata in haosgeneralizat, au intrat in posesia trupelor americane fara caevenimentul sa tina cap de afis in presa mondiala.
In ciuda lipsei oricarei urme de "arme nucleare"si sfidand deschis toate apelurile care cereau retragerea armateiamericane dupa caderea regimului Saddam Husein,Pentagonul s-a angajat, cu de la sine putere, sa"pazeasca" rezerva nationala de petrol irakianpe o perioada nelimitata. Recent, marina militaraa S.U.A. a inaugurat o instalatie la terminalul de petrolKhor al-Amaya din nordul Golfului Persic. Alaturi determinalul petrolier de la Basra, acesta estevital pentru economia americana; singure, cele doua terminale suntcapabile sa asigure peste 10% din cererea zilnica de petrolla nivel mondial. Puse in fata faptelor, autoritatileamericane sustin ca nu doresc sa pazeasca la nesfarsit terminalele,ci ar astepta, chipurile, doar momentul in care marina irakiana saajunga la un asemenea nivel, incat sa fie capabila sa pazeascasingura rezerva de petrol a tarii. Parca pentru a arunca gaz pefoc, cotidianul The Wall Street Journal anunta ca patrulele decoasta irakiene detin doar cateva barci mici si ruginite, iarmarinarii militari irakieni s-au antrenat de-abia acum cumunitie de razboi...

A inceput razboiul cibernetic

S-a lansat, pe nestiute, cyber-razboiul. De acum, orice conflicte vor fitratate mai intai in mediul virtual, cu consecintedevastatoare pentru realitatea cotidiana. Rusia este tara care acreat si adaptat, pentru prima data, acest tip de razboi,concretizat prin atacurile informatice asupra guvernului,politiei si sistemului bancar al Estoniei.

Atent la tot ce misca in domeniu, Beijingul a preluatrapid conducerea pe frontul informatic, Pentagonul acuzandoficial armata chineza ca intrase in calculatoarele subalternilorsecretarului apararii, Robert Gates.
Constienta de handicapul sau in domeniu, aviatia militara a S.U.A.a decis sa infiinteze propriul Comandament pentruCyberspatiu, care a devenit complet operational din lunaoctombrie a anului trecut. In prezent, un nucleu de 500luptatori-informaticieni americani se chinuie sa faca fatamilioanelor de hackeri din China si Rusia.

Mentorul lui Bin-Laden isi reneaga ucenicul

Clericul Salman al-Awdah, mentor, in trecut, altemutului Osama Bin-Laden, a decis sa rupa oricerelatie cu fostul sau elev spiritual. In plina sarbatoare aRamadanului, clericul al-Awdah s-a deplasat la televiziuneasaudita, unde si-a exprimat nemultumirea fata de metodelealese de ucenicul sau:

"M-am saturat sa vad atatia nevinovati, copii si batranimusulmani, ucisi in numele Al-Qaeda. Nu amcastigat nimic in urma distrugerii unor tari intregi precum Irakulsi Afghanistanul. Pe langa necredinciosi, constat cu durere ca, inurma atentatelor din aceste tari, mor si frati musulmani de-ainostri. Bin-Laden trebuie sa gaseasca metode mai eficientede lupta sau sa paraseasca conducerea Al-Qaeda". Salmanal-Awdah este aceeasi persoana care, alaturi de alti 25 importanticlerici musulmani, cerea, in anul 2004, ca toti insurgentii dinFallujah sa atace, fara crutare, orice american ca o"datorie de onoare si pe deplin justificata".