Zorii Unirii se ivesc la Chisinau

Zorii Unirii  se ivesc la Chisinau
Publicat: 09.07.2007
2 martie 1917. Intr-un compartiment de tren militar din gara Pskov, tarul tuturor rusilor, Nicolae al II-lea, semneaza actul de abdicare care pune capat tricentenarei dinastii a Romanovilor. Rusia tarista devine Rusia democrata.

1882
Pe 24 martie
, Robert Koch (1843-1910) anunta desco­pe­ri­rea bacilului tuberculozei. Medic si microbiolog german, nascut la Clausthal, Hanovra, Koch introdu­ce tehnica cultivarii microbilor pe medii solide, ceea ce permite cunoasterea lumii bacteriene. Tot Robert Koch este cel care izo­leaza pentru prima oara vibrionul holerei. A fost profe­so­rul si magistrul lui Victor Babes.

1889
Pe 31 martie
, este inaugurat la Paris turnul cunos­cut sub numele realizatorului sau, inginerul francez Gustave Eiffel (1832-1923). Edificiul din otel, masurand la acea data 300 de metri inaltime (astazi are 320 m, datorita antenei de televi­ziune cu care a fost dotat), a fost construit pe Campul lui Marte, fiind finalizat cu ocazia Expozitiei Universale din 1889.

1953
La 5 martie
, este anuntata lumii moartea „parintelui po­poa­relor“, „genialul“ I.V. Stalin (n. 1879). Decesul, survenit, se pare, cu trei zile inainte, a fost ascuns opiniei publice pentru a i se putea regla liderului sovietic succesiunea. Hrusciov si Malen­kov isi impart principalele functii in stat, respectiv sefia partidului si cea a guvernului.

1965
Are loc, pe 16 martie,
premiera filmului Padurea spanzuratilor, in regia lui Liviu Ciulei, dupa romanul lui Liviu Re­breanu, cu un scenariu semnat de Titus Popovici. Filmul bene­­ficiaza de interpretarea de ex­cep­tie a lui Victor Rebengiuc si a Anei Szeles. Pelicula a obtinut, in acelasi an, Marele Premiu pentru regie la Festivalul de la Cannes.

1965
La 19 martie
moare, in conditii care lasa loc interpretarilor, Gheor­ghe Gheorghiu-Dej, prim-secretar al Partidului Mun­citoresc Roman. Propus de Ion Gheorghe Maurer si sprjinit de Emil Bodnaras si Chivu Stoica, Nicolae Ceausescu reuseste, la 22 martie, sa acceada la functia suprema in partid, in­laturandu-i de la suc­cesiune pe rivalii Gheor­ghe Apostol si Alexandru Draghici.

1977
Pe 4 martie
, la ora 21.23, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter zguduie Romania. In Capitala, faimoasele blocuri Scala, Conti­nental si Casata, construite in perioada interbelica, se prabu­sesc. Printre cei peste 5.000 de morti, se numara Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Alexandru Ivasiuc, Veronica Porumbacu, Doina Badea.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase