Prima pagină Cultura

Zorii Unirii se ivesc la Chisinau

Dan Falcan 07.09.2007 | ● Vizualizări: 532

2 martie 1917. Intr-un compartiment de tren militar din gara Pskov, tarul tuturor rusilor, Nicolae al II-lea, semneaza actul de abdicare care pune capat tricentenarei dinastii a Romanovilor. Rusia tarista devine Rusia democrata.

Revolutia si razboiul fisureaza edificiul tot mai subred al vastului imperiu. Moldovenii din Basarabia, supusi, de la anexarea din 1812, unui samavolnic proces de rusificare, se agita, se aduna, se organizeaza. Pentru ei nu exista decat un singur vis si o singura solutie. La 28 mai 1917, Alexe Mateevici, autorul miscatorului poem Limba noastra, afirma raspicat: „Suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, insa facem parte din marele popor roman, asezat in Romania, Transilvania, Bucovina. Fratii nostri isi zic romani. Asa sa ne zicem si noi.“

Primii care se pun in miscare sunt invatatorii, iar apoi studentii, care se intrunesc in doua congrese. Intelectualitatea este hotarata sa indrume poporul pe calea unirii cu Romania. Liderii miscarii unioniste sunt Ion Inculet, Pantelimon Halippa, Pan. Erhan, Ion Pelivan, Vasile Stroescu si Stefan Ciobanu. Din motive tactice, pentru a nu leza momen­tan susceptibilitatile Rusiei, se vizeaza doar autonomia nationala si teritoriala a Basarabiei.

Revolutia bolsevica din octombrie 1917 da, paradoxal, imbold si justificare miscarii de emancipare a basarabenilor. Lenin recunoaste dreptul tuturor popoarelor la autodeterminare, mergand pana la separarea lor de statul rus. Unionistii profita si, la 21 noiembrie, la Chisinau, se inaugureaza Sfatul Tarii, sub presedintia lui Ion Inculet. Cateva zile mai tarziu, la 2 decembrie, Basarabia se proclama Republica Democratica Federativa Moldoveneasca – o etapa tranzitorie, menita sa menajeze temerile minoritatii rusofone.

La 24 ianuarie 1918, proaspa­ta republica isi proclama independenta. Mai apoi, Romania isi traieste clipa de tragedie: izolata si parasita de catre aliati, ea se vede nevoita sa incheie, la Buftea, o pace umilitoare cu Puterile Centrale: Germania si Austro-Ungaria. Dar zorii reintregirii vin pe neasteptate de dincolo de Prut. Intrata din nou in razboi pentru a dezrobi Ardealul, Romania isi vede fratii intinzandu-si mainile catre ea, pentru a se regasi dupa 106 ani de despartire: la 27 martie 1918, Sfatul Tarii adopta, la Chisinau, cu 87 de voturi pentru, 3 contra si 36 de abtineri, hotararea care consfinteste Unirea Basa­rabiei cu Romania.

Se proclama, „de azi inainte si pentru totdeauna, unirea cu mama sa, Romania.“ La randul sau, Ferdinand I, in telegrama trimisa Sfatului Tarii, afirma: „Un vis frumos a fost infaptuit.“ Vitregia timpurilor si nimicnicia oa­me­nilor, in primul rand a celor poli­tici, au facut ca acest vis frumos sa nu dureze decat 22 de ani. La 28 iunie 1940, Romania cedeaza in fata ultimatu­mului sovietic, renuntand la Basarabia si Buco­vina de Nord fara a trage macar un cartus. Un act de lasitate care va fi judecat de istorie si de moldovenii insisi, abandonati colosului rosu de la Rasarit.

FACTS


Istoria unei luni
1521
16 martie.
Dupa ce traverseaza Oceanul Pacific, expeditia condusa de Fernando Magellan descopera un grup de insule situate la 10 grade latitudine nordica. Acestea vor fi denumite ulterior Filipine, in cinstea regelui Filip al II-lea al Spaniei (1556-1598).

1842
La 30 martie
1842, dentistul american Crawford Long efec­tu­ea­za prima anestezie din isto­ria medicinei, apeland, pentru extractia unei masele, la inhala­tia cu eter. Proprietatile substan­te­lor aneste­zice fusesera sem­na­late de catre Paracelsus inca din secolul al XVI-lea. Paterni­ta­tea descoperirii anesteziei i-a fost atribuita insa chirurgului ame­rican William Tho­mas Mor­ton, care, la 16 octombrie 1846, reuseste o narcoza cu eter.

1847
Bucuresti, 23 martie
. In noap­tea de Inviere, joaca cu luma­na­rile a unor copii din casa Draga­nescu­lui, de pe strada Franceza, se sfar­­seste tragic. Centrul Capita­lei, unde majoritatea construc­tiilor erau din lemn, arde in proportie de 80%. Sunt distruse 1.142 de pravalii, 626 case de locuit, 12 biserici s.a. Dupa incendiu, pentru prima data in acest oras, intre spitalul Coltea si biserica Sf. Gheorghe, se aplica aliniamentul caselor la strada.

1856
In urma Razboiului Crimeii
(1853-1856), Rusia, infranta de coalitia formata din Imperiul Otoman, Anglia, Franta si Piemont, semneaza Tratatul de Pace de la Paris (18 martie). Imperiul Tarist este obligat, printre altele, sa retrocedeze Moldo­vei trei judete (Cahul, Ismail si Bolgrad) din sudul Basarabiei, anexata in mod arbitrar in mai 1812.


1882
Pe 24 martie
, Robert Koch (1843-1910) anunta desco­pe­ri­rea bacilului tuberculozei. Medic si microbiolog german, nascut la Clausthal, Hanovra, Koch introdu­ce tehnica cultivarii microbilor pe medii solide, ceea ce permite cunoasterea lumii bacteriene. Tot Robert Koch este cel care izo­leaza pentru prima oara vibrionul holerei. A fost profe­so­rul si magistrul lui Victor Babes.

1889
Pe 31 martie
, este inaugurat la Paris turnul cunos­cut sub numele realizatorului sau, inginerul francez Gustave Eiffel (1832-1923). Edificiul din otel, masurand la acea data 300 de metri inaltime (astazi are 320 m, datorita antenei de televi­ziune cu care a fost dotat), a fost construit pe Campul lui Marte, fiind finalizat cu ocazia Expozitiei Universale din 1889.

1953
La 5 martie
, este anuntata lumii moartea „parintelui po­poa­relor“, „genialul“ I.V. Stalin (n. 1879). Decesul, survenit, se pare, cu trei zile inainte, a fost ascuns opiniei publice pentru a i se putea regla liderului sovietic succesiunea. Hrusciov si Malen­kov isi impart principalele functii in stat, respectiv sefia partidului si cea a guvernului.

1965
Are loc, pe 16 martie,
premiera filmului Padurea spanzuratilor, in regia lui Liviu Ciulei, dupa romanul lui Liviu Re­breanu, cu un scenariu semnat de Titus Popovici. Filmul bene­­ficiaza de interpretarea de ex­cep­tie a lui Victor Rebengiuc si a Anei Szeles. Pelicula a obtinut, in acelasi an, Marele Premiu pentru regie la Festivalul de la Cannes.

1965
La 19 martie
moare, in conditii care lasa loc interpretarilor, Gheor­ghe Gheorghiu-Dej, prim-secretar al Partidului Mun­citoresc Roman. Propus de Ion Gheorghe Maurer si sprjinit de Emil Bodnaras si Chivu Stoica, Nicolae Ceausescu reuseste, la 22 martie, sa acceada la functia suprema in partid, in­laturandu-i de la suc­cesiune pe rivalii Gheor­ghe Apostol si Alexandru Draghici.

1977
Pe 4 martie
, la ora 21.23, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter zguduie Romania. In Capitala, faimoasele blocuri Scala, Conti­nental si Casata, construite in perioada interbelica, se prabu­sesc. Printre cei peste 5.000 de morti, se numara Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Alexandru Ivasiuc, Veronica Porumbacu, Doina Badea.