Home » D-Guest » Ești candidatul ideal pentru un implant dentar? Până la ce vârstă poți opta pentru implanturi dentare

Ești candidatul ideal pentru un implant dentar? Până la ce vârstă poți opta pentru implanturi dentare

Ești candidatul ideal pentru un implant dentar? Până la ce vârstă poți opta pentru implanturi dentare
Publicat: 24.05.2021

Există o vârsta minimă pentru implant dentar?

Fără îndoială, în era stomatologiei moderne, tratamentul cu implant dentar reprezintă cea mai bună soluție pentru a înlocui un dinte lipsă, deoarece implantul dentar este, cu certitudine, cel mai apropiat ca aspect și funcționalitate de dinții naturali.

Un implant dentar nu afectează sănătatea celorlalți dinți, contribuie la îmbunătățirea aspectului facial și oferă pacientului un standard de viață crescut, permițându-i să mănânce, să vorbească, să râdă și să zâmbească fără disconfort și în siguranță.

Este tratamentul cu implant dentar potrivit pentru tine?

Aproape orice persoană adultă care a pierdut un dinte, mai mulți dinți sau toți dinții de pe arcada dentară poate fi un candidat potrivit pentru tratamentul cu implant dentar.

Deoarece implanturile dentare moderne beneficiază de zeci de ani de cercetări, studii clinice și îmbunătățiri tehnologice, sunt extrem de versatile și pot acoperi un spectru larg de nevoi medicale, inclusiv în absența masei osoase necesare, există foarte puține excepții pentru care pacienții nu pot beneficia de această procedură de înlocuire a dinților naturali pierduți.

Condiția de bază o reprezintă o stare bună de sănătate, atât a organismului, cât și a cavității bucale: fără carii dentare lăsate netratate, fără afecțiuni parodontale, afte bucale.

De altfel, intervenția de reabilitare orală cu implant dentar va fi programată după:

  • Tratarea celorlalte afecțiuni orale
  • Realizarea unui set de analize de specialitate
  • Igienizarea profesională a cavității bucale
  • Realizarea investigațiilor clinice de imagistică digitală (radiografii digitale, tomografie computerizată)

De asemenea, un factor de risc îl reprezintă fumatul, deoarece acesta poate influența procesul de vindecare post-intervenție, afectând, pe termen lung, sănătatea gingiilor și a oaselor din jurul locului în care a fost inserat implantul dentar.

Așadar, renunțarea la acest obicei vicios înainte și după tratamentului de reabilitare orală cu implant dentar va crește considerabil rata de succes a tratamentului.

Există și situații în care tratamentul cu implant dentar nu este recomandat a fi realizat. Astfel, este posibil să nu fii un candidat potrivit pentru implant dentar dacă suferi de anumite afecțiuni, precum:

  • diabetul necontrolat
  • probleme de coagulare a sângelui (trombofilie, hemofilie în stadii avansate)
  • afecțiuni oncologice (cancer)
  • probleme la nivelul sistemului imunitar
  • probleme legate de consumul și abuzul de substanțe psihotrope (droguri, supra medicație).

Medicul specialist în implantologie este cel care decide, în urma examenului clinic oral și al anamnezei, dacă există o problemă medicală ce poate împiedica realizarea implantului dentar sau dacă este nevoie de investigații medicale suplimentare.

Trebuie specificat faptul că în cazul unei condiții medicale preexistente, medicul implantolog va comunica îndeaproape cu medicul specialist care monitorizează și tratează cazul în mod curent.

 Este vârsta o constrângere pentru implant dentar?

Vârsta este unul dintre criteriile de raportare atunci când un pacient este evaluat clinic în vederea urmării unui tratament de reabilitare orală cu implant dentar.

Nu există o limită superioară de vârstă pentru a beneficia de tratament cu implanturi dentare. În majoritatea cazurilor, un candidat potrivit pentru această intervenție trebuie să fie sănătos, să nu aibă obiceiuri vicioase, să aibă o bună igienă orală, gingii sănătoase și suficient os în maxilar pentru a putea fi inserat implantul.

Implanturile dentare realizate la pacienții vârstnici, dar sănătoși, pot și au, de regulă, aceeași predictibilitate ca în cazul pacienților mai tineri. De altfel, în literatura de specialitate, există numeroase cazuri de succes la pacienții cu vârsta avansată, chiar 80 – 90 de ani, iar cele mai multe intervenții cu implant dentar sunt realizate la pacienții cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani.

Implanturile dentare nu mai reprezintă demult o soluție doar pentru pacienții cu vârste înaintate.

Potrivit unui studiu realizat de DENT ESTET, în ultimii ani a crescut numărul solicitărilor pentru tratament cu implant dentar sau sisteme de protezare fixă pe implant la adulții tineri, în categoria de vârstă 35 – 45 de ani.

Cauzele pierderii dinților naturali pot fi multiple, de la igiena orală deficitară, la afecțiuni parodontale sau traumatisme dentare.

Este necesar, de asemenea, să explicăm care este diferența dintre implantul dentar și protezele dentare. Implantul dentar este un șurub care se inserează (fixează) direct în os și care, cu ajutorul bontului și al coroanei dentare, înlocuiește cu succes și arată exact ca un dinte natural. Proteza dentară presupune înlocuirea unei întregi arcade dentare sau a unui număr mai mare de dinți de pe arcada dentară.

Totuși, dacă ne raportăm la vârstă, tinerii sub 18 ani primesc recomandarea medicală de a mai aștepta până la a apela la implant dentar, deoarece oasele nu sunt complet dezvoltate, iar maxilarele sunt încă în creștere.

Dacă implanturile dentare sunt plasate înainte de terminarea pubertății și maxilarul este încă în curs de creștere, tratamentul cu implant dentar poate interfera cu dezvoltarea osoasă ulterioară, compromițând rezistența structurii și rezultând în complicații, precum:

  • probleme de mușcătură;
  • spații interdentare mari;
  • modificări ale esteticii faciale.

Succesul tratamentului cu implant dentar

Conform US National Institutes of Health, la nivel mondial, rata de succes a implantului dentar depășește 98%.

Cel mai important factor în succesul implantului dentar pe termen lung nu este vârsta, ci mai degrabă calitatea osului în care este realizat implantul, care influențează procesul de osteointegrare.

Osteointegrarea reprezintă răpunsul biologic al organismului după inserarea implantului, respectiv capacitatea acestuia de a adera la os și de a avea o rată de supraviețuire cât mai mare.

Te așteptăm la DENT ESTET pentru a afla de la medicul tău implantolog dacă tratamentul cu implant dentar este potrivit pentru tine.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Iți recomandăm