Prima pagină D-Guest

Orasele contin mai mult carbon decat padurile tropicale

09.11.2009 | ● Vizualizări: 131
Orasele contin mai mult carbon decat padurile tropicale     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform specialistilor germani, orasele moderne stocheaza mai mult carbon in copacii, cladirile si gunoaiele produse decat insasi padurile ecuatoriale, care sunt cele mai dense ecosisteme naturale.

In timp ce temperatura Pamantului creste ca urmare a cresteriiemisiilor de dioxid de carbon, savantii au inceput sa studieze cuatentie locurile de pe planeta care depoziteaza cele mai maricantitati de dioxid de carbon.
"Toate lumea credea pana in prezent ca padurile ecuatoriale contincele mai mari depozite de carbon, nimeni nu credea ca marileaglomerari urbane pot stoca la randul lor cantitati imense dedioxid de carbon. Majoritatea studiilor aferente s-au concentrat pecarbonul din paduri, campuri si alte ecosisteme naturale, pierzanddin vedere orasele, aceste medii artificializate unde traiestejumatate din populatia umana a lumii. Depozitarea de carbon inorase poate reprezenta o masura eficienta de lupta contraincalzirii globale", declara Galina Churkina din cadrul LeibnizCentre for Agricultural Landscape Research din Germania.
Echipa de cercetatori a mai descoperit ca orasele americaneinsumeaza o zecime din totalul carbonului din toate ecosistemeleStatelor Unite. In total, orasele americane contin 20 miliarde tonede carbon organic depozitat cu precadere in gunoaie sideseuri.

Sursa : National Geographic

CITESTE SI :