Home » Descopera in Romania » Un oraş din România are o particularitate fascinantă. ”Oriunde ai păşi, sigur găseşti o cantitate mică de aur”

Un oraş din România are o particularitate fascinantă. ”Oriunde ai păşi, sigur găseşti o cantitate mică de aur”

Un oraş din România are o particularitate fascinantă. ”Oriunde ai păşi, sigur găseşti o cantitate mică de aur”
Publicat: 23.06.2017
Particularitatea aceasta vine în urma exploatărilor industriale ale aurului, fiind în acelaşi timp şi un oraş reprezentativ în Europa din această cauză.

Este vorba de Baia Sprie din judeţul Maramureş. Aici s-a extras aur de pe timpul dacilor, fiind o zonă liberă de ocupaţia romană. Cea mai prolifică perioadă pentru extragerea aurului se pare că a fost în jurul anului 1700, când, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere. Aurul a fost extras până în 2006, când s-a închis ultima mină, scrie Mediafax.

„Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară.  Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele.

Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur”, spune Dorin Paşca, primarul oraşului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Unic în Europa: Lacul din România care îşi schimbă culoarea în funcţie de anotimp – VIDEO

Lacul Albastru, unul din monumentele naturale din România, va fi inclus în circuitul turistic – VIDEO

Ce îi lipseşte celebrei gastronomii din Maramureş

„Maramureş – ţară veche, ţară nouă”, film documentar şi expoziţie de fotografie la sediul ICR

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase