Home » Descopera in Romania » Fotograful Răzvan Voiculescu lansează albumul „ROST. 12 Hotare”, ultima parte a trilogiei ROST

Fotograful Răzvan Voiculescu lansează albumul „ROST. 12 Hotare”, ultima parte a trilogiei ROST

Autor: Mihaela STOICA 11.18.2017
Fotograful Răzvan Voiculescu lansează, luni, 27 noiembrie, ora 19.00, la JW Marriott Bucureşti, albumul de fotografie şi filmul „ROST. 12 Hotare”, piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care s-a întins pe şase ani şi a inclus şi albumele „ROST – esenţe, gusturi şi stări româneşti” (2013) şi „Dor de ROST” (2015).
În cadrul evenimentului se va proiecta scurtmetrajul documentar liric „ROST. 12 Hotare”, produs de Ana Maria Pîrvan şi Răzvan Voiculescu. Invitaţii vor putea afla poveştile unor Păstrători de ROST, relatate chiar de aceştia, iar seara se va încheia cu un scurt concert susţinut de artistul Grigore Leşe.

ROST. 12 Hotare” este cel mai voluminos album al seriei şi conţine 340 de pagini cu imagini strânse din toate colţurile ţării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meşteşug, biserici de lemn, cule şi conace părăsite care se încăpăţânează să „supravieţuiască” deşi au fost demult abandonate, dar şi obiecte tradiţionale din gospodăriile oamenilor, obiecte ce mai pot fi astăzi găsite aproape numai în muzeele etnografice.

Albumul vine la pachet atât cu un DVD cu filmul (making of al albumului), cât şi cu o hartă artizanală care reuneşte locaţiile tuturor „Păstrătorilor de ROST” din cele trei albume astfel încât, cei care îşi doresc, să poată descoperi zone din România unde meşteşugurile încă se mai păstrează.
 
Sursa foto: Albumul ROST. 12 Hotare
 
„Ca piesă finală a trilogiei ROST, albumul acesta oferă tabloul cât mai complet al ROST-ului românesc din perspectiva mea. Este o colecţie de fotografii de compoziţie, profunde, care aduc împreună diferite ipostaze ale ROST-ului,” afirmă fotograful Răzvan Voiculescu.
 
Trilogia ROST a avut ca temă principală ideea unei lumi aflate la apus şi faptul că în satele şi “târgurile” mici din România majoritatea meşteşugurilor dispar, iar odată cu ele, şi crezul şi cutumele satului tradiţional. Răzvan Voiculescu a vrut să surprindă ideea de ROST pe care o reprezintă păstrătorii de tradiţii, de care auzim din ce în ce mai des ca fiind ultimii de acest fel: „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. 
 
Însă această trilogie se termină într-o notă pozitivă, cu exemple de “Păstrătorilor de ROST” tineri care duc mai departe povestea meşteşugurilor învăţate. Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativă de modele, de eroi autentici, umani, plini de poveşti, consideră Răzvan Voiculescu.