Home » DEXcoperă » Camilele si caii erei glaciare, prada oamenilor preistorici

Camilele si caii erei glaciare, prada oamenilor preistorici

Publicat: 04.03.2009
Peste 80 de unelte de piatra preistorice au fost descoperite intamplator in curtea unui locuitor din orasul Boulder, Nevada. Testele biochimice au dezvaluit faptul ca acestea fusesera folosite pentru a transa mai multe camile si cai din era glaciara, specii disparute acum circa 13.000 de ani de pe teritoriul Americii de Nord.

„Este primul test prin care sunt identificate proteine animale apartinand unei camile preistorice si doar al doilea care sustine macelarirea cailor salbatici de catre reprezentantii culturii Clovis”, afirma Douglas Bamforth, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Unelte au fost descoperite la mai putin de jumatate de metru adancime in sol, de catre o echipa de muncitori si, dupa primele aparente, au fost asezate intentionat intr-o cavitate de marime unei cutii de pantofi. „Se pare ca oamenii care le-au ingropat aici in urma cu aproape 13.000 de ani, au uitat de ele, iar de atunci au ramas neatinse. Este ca si cum o comunitate si-a ascuns cele mai eficiente unelte pentru a se intoarce dupa un timp sa le recupereze, fapt care nu s-a mai intamplat niciodata. Este extraordinar faptul ca am descoperit astfel de artefacte preistorice intr-o simpla curte din Boulder”, sustine acelasi Douglas Bamforth.

Suprinzator pentru specialisti este si rolul acestor unelte, despre care se credea ca aveau mai mult un scop ritual decat unul practic, iar faptul ca pe ele au fost identificate proteine animale le face cu atat mai valoroase. „Camilele si caii au disparut din America de Nord acum cel putin 13.000 de ani, aproximativ acelasi moment in care reprezentantii culturii Clovis apar pe continent. Faptul ca ei au vanat astfel de animale reprezinta o noutate pentru antropologi”, concluzioneaza cercetatorul american.

Pana recent, s-a considerat ca primii oameni care au patruns pe teritoriul american au fost membrii asa numitei culturi Clovis, acum 13.000-14.000 de ani. Date recente indica insa faptul ca o alta cultura, cea solutreeana, a ajuns din Europa in America de Nord in urma cu aproape 20.000 de ani.

Sursa:ScienceDaily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase