Home » D:News » Quadcopter-ul ce poate fi controlat cu gândul, cea mai nouă invenţie a cercetătorilor chinezi (VIDEO)

Quadcopter-ul ce poate fi controlat cu gândul, cea mai nouă invenţie a cercetătorilor chinezi (VIDEO)

Publicat: 31.08.2012
Quadcopter-ul ce poate fi controlat cu gândul, cea mai nouă invenţie a cercetătorilor chinezi (VIDEO)
Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, China, au conceput un quadcopter ce poate fi controlat exclusiv prin puterea gândului. Noua tehnologie doreşte să ofere persoanelor cu abilităţi motorii limitate o nouă cale de a interacţiona cu mediul înconjurător.

Sistemul conceput de experţii chinezi foloseşte o cască electroencefalografică (EEG) Emotiv ce interpretează activitatea cerebrală pentru a transmite comenzi quadcopterului. Comenzile sunt transmise în primă fază prin Bluetooth către un laptop, care le transmite mai departe printr-un sistem wireless către drona zburătoare.

Mişcările pe care le poate efectua quadcopter-ul sunt limitate de sistemul EEG, ce poate percepe un număr redus de comenzi. Utilizatorii pot deplasa quadcopter-ul înainte gândindu-se la comanda „dreapta”, pot zbura în sus gândindu-se „împinge” şi pot să rotească drona în sensul acelor de ceasornic dacă se gândesc la comanda „stânga”. De asemenea, gândul „stânga brusc” este folosit pentru a permite quadcopter-ului să decoleze. Utilizatorii pot transmite comenzi şi strângând din dinţi (pentru a coborî) şi clipind (pentru a face o fotografie), ambele acţiuni producând semnale cerebrale ce pot fi percepute de sistemul EEG. 

Cercetătorii consideră că utilizatorii ce suferă de afecţiuni ce le reduc mobilitatea vor aprecia posibilitatea de a avea o nouă perspectivă şi de a fotografia din aer.

Optimişti, specialiştii chinezi afirmă că tehnologia se va îmbunătăţi în anii ce urmează, ajungând ca în viitor „persoanele paralizate să poată controla cu ajutorul gândurilor o aeronavă personală, ce le va permite să se deplaseze oriunde îşi doresc”.

Sursa: NewScientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase