Home » D:News » Singurul urs din România urmărit de WWF prin satelit a fost ucis de braconieri

Singurul urs din România urmărit de WWF prin satelit a fost ucis de braconieri

Singurul urs din România urmărit de WWF prin satelit a fost ucis de braconieri
Publicat: 05.09.2012
WWF, cea mai mare organizaţie internaţională independentă care derulează proiecte pentru conservarea naturii, a anunţat că ursul pe care cercetătorii l-au capturat pe raza ocolului silvic Strambu Băiuţ în luna iunie acestui an pentru a-i monta un colar GPS GSM a fost ucis de către braconieri.

Exemplarul a fost descoperit mort în Maramureş, pe raza Fondului de Vânătoare Botiza, analiza autorităţilor arătând că acesta a fost împuşcat. 

Ursul brun urma să furnizeze în următorii doi ani date despre locurile de hrănire, adăpost, înmulţire şi despre coridoarele de deplasare ale speciei, în cadrul proiectului „Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei”, ce este finanţat de Uniunea Europeană. În momentul montării colarului GPS GSM, ursul prezenta o stare generală de sănătate foarte bună.

Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului, afirmă că ”acest urs împuşcat este victima unui sistem bolnav şi corupt de gestionare a carnivorelor mari din ţara noastră. Acest nefast eveniment trebuie să fie un semnal mare de alarmă pentru noi, pentru autorităţile şi organismele responsabile de gestionarea populaţiilor de urs brun din ţara noastră, dar şi pentru Comisia Europeană, având în vedere valoarea şi importanţa speciei pentru ecosistemele forestiere din România dar şi din Europa. Se pare că, pe lângă reducerea şi fragmentarea habitatelor urşilor, trebuie să adresăm în cel mai serios mod posibil şi problematica braconajului, care poate periclita pe termen lung conservarea speciei în multe zone ale ţării, dar şi să obtureze actul cercetării ştiinţifice, atât de necesar pentru definirea celor mai potrivite măsuri de gestionare a populaţiilor acestei specii”.

Organizaţia non-profit atrage atenţia asupra faptului că gestionarul fondului de vânătoare nu a anunţat poliţia după ce a fost informat că ursul a fost găsit mort, deşi acesta are obligaţia de a face demersurile legale necesare pentru soluţionarea cazurilor de braconaj descoperite. Până la urmă, echipa WWF a fost cea care a anunţat autorităţile. 

Conform WWF, în România trăiesc peste 6000 de urşi, fiind ţara cu cei mai mulţi urşi din Europa. Spre comparaţie, în Elveţia mai trăieşte un singur urs, iar în Spania, Munţii Pirinei mai adăpostesc doar 20 de urşi.

Sursa: WWF

Nu rata fotoreportajul realizat în Munţii Carpaţi de fotograful Silviu Matei: Alături de urşi – partea I şi Alături de urşi – partea a II-a!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase