Home » D:News » A fost identificată o problemă ce afectează jumătate dintre femei în timpul somnului

A fost identificată o problemă ce afectează jumătate dintre femei în timpul somnului

A fost identificată o problemă ce afectează jumătate dintre femei în timpul somnului
Publicat: 10.09.2012
Cu toate că apneea de somn este considerată o boală a bărbaţilor, rezultatele unui nou studiu demonstrează că jumătate dintre femeile participante la cercetare sufereau de această tulburare ce presupune întreruperea temporară a respiraţiei în timpul somnului.

Oamenii de ştiinţă din Suedia au monitorizat somnul a 400 de femei adulte şi au descoperit că jumătate dintre acestea aveau cel puţin câte 5 episoade de întrerupere a respiraţiei, ce durau, în medie, 10 secunde fiecare. Mai mult, fenomenul a fost întâlnit la aproape 84% dintre femeile ce sufereau de hipertensiune sau obezitate. Cu toate acestea, cele mai multe dintre femeile implicate în studiu au prezentat doar cazuri uşoare de apnee de somn. 

Deşi, pentru moment oamenii de ştiinţă nu cunosc importanţa apneii uşoare, este cunoscut faptul că ea este corelată cu un risc crescut de apariţie a atacurilor cerebrale, a celor de inimă şi a morţii premature. 

De aseamenea, un studiu recent a scos la iveală faptul că femeile care suferă de apnee de somn riscă să se confrunte cu probleme de memorie şi demenţă. 

Coordonatorul studiului,  Karl Franklin de la Universitatea Umea, susţine că studiul demonstrează că apneea de somn este o boală des întâlnită. La studiu au luat parte 400 de femei cu vârste între 20 şi 70 de ani, care au fost rugate ca pe timpul nopţii să doarmă cu un senzor ataşat de corp pentru a li se putea monitoriza somnul. Senzorul le-a măsurat ritmul cardiac, mişările ochilor şi a picioarelor, nivelul de oxigen din sânge, fluxul de aer şi undele cerebrale. 

La sfârşitul studiului s-a constat că fiecare eveniment apneic avea cel puţin o durată de 10 secunde şi producea o scădere a nivelului de ocigen din sânge. Cercetătorii au concluzionat că femeile care aveau cel puţin 5 astfel de pauze de respiraţie pe oră, sufereau de apnee de somn. De asemenea, s-a constat că apneea se întâlneşte mai des la femeile care au o vârstă mai înaintată. În grupurile de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 44 de ani, doar un sfert dintre acestea sufereau de apnee de somn, în timp ce apneea era mai des întâlnită (56 de procente) la femei cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani. În grupurile alcătuite din femei cu vârste cuprinse între 55 şi 77 de ani, procentul atingea 75%. 

Vestea bună este că apneea de somn severă, care include mai bine de 30 de întreruperi de respiraţie pe oră, a fost mult mai rar întâlnită. Doar 4,6% dintre femeile cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani şi 14% dintre senioare se confruntau cu această problemă. Studiul arată că apneaa de somn severă se întâlneşte la 14% dintre femeile care suferă de hipertensiune şi la 19% dintre cele care se confruntă cu obezitatea. 

Specialiştii au concluzionat că apneea se întâlneşte cel mai des în rândul femeilor supraponderale sau hipertensive şi a celor care au peste 55 de ani. 

Sursa: Daily Mail 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase