Home » D:News » Cât cântăreşte Oceanul Planetar?

Cât cântăreşte Oceanul Planetar?

Cât cântăreşte Oceanul Planetar?
Publicat: 23.09.2012
Oceanografilor le-a venit, recent, ideea neobişnuită de a cântări oceanul într-un singur punct pentru a afla greutatea apei sale.

Prof. Christopher Hughes, de la Centrul Naţional de Oceanografie, susţine că „măsurarea cu precizie a presiunii variabile dintr-un singur punct va indica masa Oceanului Planetar”. punctul cel mai potrivit pentru măsurarea presiunii, afirmă specialistul, se găseşte în Pacificul tropical central, unde apele de adâncime sunt mai liniştite ca oriunde.

Instrumentul de măsură trebuie să fie plasat departe de sursele de variabilitate, oceanice şi terestre, consideră prof. Hughes, care explică această necesitate printr-o analogie: e ca şi cum am privi cum se umple o cadă şi, pentru a vedea progresul, trebuie să ne uităm nu la capătul dinspre robinet, unde apa face vârtejuri şi stropeşte, ci la capătul opus, unde ridicarea nivelului apei se face încet şi constant.

Dar de ce ar fi important să aflăm cât cântăreşte oceanul?

Se ştie că nivelul global al apelor oceanului creşte cu 3 mm pe an, dar trebuie să separăm diferitele cauze ale acestei creşteri.

De exemplu, apele oceanului se pot încălzi, ceea ce duce la dilatare – adică creşterea volumului fără modificarea masei. În schimb, dacă în ocean ajunge mai multă apă din cauza topirii gheţarilor, masa apei oceanului va creşte.

Şi, deoarece nu ştim cât de multă gheaţă se va topi, transformându-se în apă şi ajungând în ocean, e nevoie de implementarea unui sistem de monitorizare pe termen lung, pentru a măsura aceste creşteri.

Efectuând măsurători ale presiunii în Oceanul Pacific în cursul ultimului deceniu, Christopher Hughes şi echipa sa au reuşit să arate că, în fiecare an, între lunile martie şi septembrie, în ocean intră o cantitate uriaşă de apă – 6 trilioane de tone, care ar determina o creştee a nivelului mării cu 1,7 cm.

O mare parte din această apă se evaporă, părăsind oceanul în următoarele 6 luni – dar nu toată.

În prezent, poate fi urmărit prin măsurători ciclul anual al apei care intră şi iese din ocean folosind fie echipamente de măsurare a presiunii, fie instrumente plutitoare şi sateliţi. Dar niocuna dintre aceste metode nu permite o măsurare cu adevărat precisă a cantităţii de apă care se acumulează în ocean în fiecare an.

Prof. Hughes speră că inginerii vor răspunde provocării de a construi un instrument mai sensibil, capabil să măsoare fracţiuni de milimetru de coloană de apă şi în acelaşi timp să suporte presiunea colosală a apei la adâncimea de 4 km.

Este un obiectiv foarte dificil, recunoaşte el, deoarece schimbările de presiune sunt de vreo 10 milioane de ori mai mici decât presiunea de bază, iar abisul oceanic este un mediu foarte ostil componentelor mecanice ale oricărui instrument.

Sursa: Planet Earth Online

Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase