Home » D:News » Oamenii de ştiinţă spun stop petrecerilor cu baloane umplute cu heliu

Oamenii de ştiinţă spun stop petrecerilor cu baloane umplute cu heliu

Publicat: 25.09.2012
Oamenii de ştiinţă spun stop petrecerilor cu baloane umplute cu heliu
Heliul nu ar trebui să fie risipit pe baloanele colorate care se înalţă spre cer în timpul petrecerilor. El ar trebui stocat pentru a asigura funcţionarea aparatelor medicale, susţin specialiştii.

Heliul deţine o combinaţie unică de proprietăţi care îi permit să fie utilizat pentru o gamă largă de aplicaţii . Totuşi, specialiştii spun că cel mai bine, el este folosit pentru răcire. 

Scannerele RMN, de exemplu, unele dintre cele mai importante aparate din spitale, care le permit medicilor să observe ce nu este în regulă în organismul unui pacient, se bazează pe heliu pentru a putea funcţiona. Un singur scanner, are nevoie de 10.000 de litri de heliu pentru a putea fi utilizat. 

În acest context, la nivel global ne confruntăm cu un deficit de heliu, motiv pentru care şi preţul aestui gaz a crescut cu 20 de procente în ultimele luni. 

„Heliul este utilizat, în principal, pentru a răci lucruri, mai ales magneţii mari. Scannerele RMN utilizează astfel de magneţi care se încălzesc puternic şi care pot fi răciţi doar cu ajutorul heliului. RMN-urile nu sunt utilizate pentru a analiza doar un deget inflamat ci pentru a căuta tumori sau alte lucruri care ne afectează. Vorbim despre un aparat esenţial în medicină. Este foarte frustrant să vezi cum tot acest heliu zboară, la propriu, spre cer în baloane”, a declarat Tom Welton, profesor la Imperial College. 

„Nu vom rămâne fără heliu mâine, dar în următorii 30 – 50 de ani vom avea probleme mari dacă nu reuşim să facem ceva între timp”, a concluzionat acesta. 

Heliul este al doilea cel mai abundent element din univers, dar cea mai mare parte din gazul din atmosfera Pământului scapă în spaţiu. Aşa se face că heliul trebuie să fie extras din pământ, odată cu restul gazelor naturale. 

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase