Home » D:News » Evenimentul extraordinar observat pe cer în anul 1006 şi-a găsit explicaţia (FOTO/VIDEO)

Evenimentul extraordinar observat pe cer în anul 1006 şi-a găsit explicaţia (FOTO/VIDEO)

Publicat: 28.09.2012
În perioada cuprinsă între 30 aprilie şi 1 mai 1006, locuitorii planetei Pământ au fost martorii unui eveniment extraordinar: cea mai strălucitoare explozie stelară înregistrată în istoria omenirii. Acum, la mai bine de o mie de ani distanţă, o echipă de cercetători spanioli a ajuns la concluzia că supernova observată de mai multe civilizaţii de pe Terra s-a petrecut ca urmare a ciocnirii a două stele albe pitice.

Mai multe comunităţi de astronomi din întreaga lume au observat supernova petrecută în anul 1006. Mai mulţi astronomi, printre care şi cei chinezi, au lăsat în urma lor scrieri în care subliniau faptul că evenimentul a putut fi observat timp de trei ani. Doctorul şi astronomul egiptean Ali ibn Ridwan (988-1061) este autorul celei mai detaliate descrieri a fenomenului, specialistul scriind că explozia stelară era de trei ori mai luminoasă decât Venus, iar lumina emisă măsura aproximativ un sfert din strălucirea Lunii.

Pilar Ruiz-Lapuente, coautor al studiului publicat în prestigiosul jurnal Nature, afirmă că „cercetarea noastră a ajuns la concluzia că nu există nicio stea rezultată din această explozie”. Jonay González Hernández, celălalt autor al cercetării, explică: „Am efectuat o explorare exhaustivă a zonei în care avut loc explozia supernovei în 1006 şi nu am găsit nimic, ceea ce ne face să concluzionăm că acest eveniment a fost, cel mai probabil, rezultatul unei coliziuni dintre două stele albe pitice cu mase similare”.

Specialiştii afirmă că supernova care a fost observată în 1006 a fost provocată de o explozie termonucleară ce a avut loc atunci când masa unei stele albe pitice a atins limita Chandrasekhar (masa critică, de 1,4 ori masa Soarelui nostru). Explozia a dus la expulzarea în spaţiu a întregii materii, fără a lăsa în urmă vreo rămăşiţă stelară.

O imagine realizată de specialiştii de la NASA arată rămăşiţele exploziei colosale observate în 1006:

SN 1006, cea mai luminoasă supernovă

Acest clip video ilustrează procesele ce duc la apariţia unei supernove:

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase