Home » D:News » Un posibil super-Pământ a fost descoperit în vecinătatea noastră

Un posibil super-Pământ a fost descoperit în vecinătatea noastră

Publicat: 09.11.2012
Un posibil super-Pământ a fost descoperit în vecinătatea noastră
Reanalizând o serie de date mai vechi, oamenii de ştiinţă au descoperit un posibil super-Pământ care se află la o distanţă relativ mică de noi şi care ar putea deţine apă în stare lichidă.

Descoperirea a fost posibilă mulţumită unei noi tehnici de analizare a unei stele din apropiere. Studiul adaugă încă trei posibile planete din apropierea stelei pitice HD 40307, aflată la o distanţă de 44 ani lumină. Astfel se ajunge la un total de 6 posibile planete, alte trei fiind descoperite anterior, în 2008. Cinci dintre ele se află aproape de stea, mult mai aproape decât este plasată Mercur faţă de Soare. 

Una dintre aceste trei planete nou descoperite (o planetă care are o masă de 7 ori mai mare decât cea a Pământului) se află la o distanţă destul de mare de stea, în zona locuibilă, acolo unde o planetă ar putea avea capacitatea de a suporta apa în stare lichidă şi chiar viaţa.

Planeta HD 40307-g este plasată la o distanţă destul de mare de steaua ei, astfel încât ea să poată să se rotească în voie şi să aibă o alternanţă zi-noapte. De fapt, se pare că ea realizează o rotaţie completă în jurul propriului soare în aproximativ 320 de zile Dacă situaţia chiar ar sta aşa, atunci planeta ar putea avea un climat asemănător cu al Pământului. 

Deşi planeta se află mai aproape de steaua ei comparativ cu distanţa dintre Pământ şi Soare, steaua pitică este, evident, mult mai mică şi mai puţin strălucitoare decât Soarele. Prin urmare, temperaturile de la suprafaţa planetei par potrivite pentru susţinerea apei lichide. 

Un alt plus la descoperirii este că întregul sistem solar HD 40307 este mai aproape de Pământ decât steaua Kepler 22, a cărei planetă asemănătoare cu Terra se află la aproximativ 600 de ani lumină de noi. 

Singura întrebare pe care oamenii de ştiinţă încă mai reflectează şi care pare să fie una esenţială este dacă planeta chiar există. Comparativ cu semnalele înregistrate de la celelalte 5 planete ce orbitează în jurul lui HD 40307, semnalul primit de la planeta HD 40307-g este foarte slab. Mai mult, este pentru prima dată când noua tehnică este utilizată pentru detectarea unei planete, până acum ea fiind folosită doar pentru planete despre care se ştia deja că există. 

Sursa: LA Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase