Home » D:News » Surprinzător: putem lectura şi rezolva exerciţii matematice în mod inconştient

Surprinzător: putem lectura şi rezolva exerciţii matematice în mod inconştient

Surprinzător: putem lectura şi rezolva exerciţii matematice în mod inconştient
Publicat: 14.11.2012
Oamenii pot citi şi pot realiza probleme de aritmetică fără să fie conştienţi de asta, susţine un nou studiu.

Până acum, teoria acceptată de majoritatea specialiştilor în ştiinţele cognitive susţinea că procesarea limbajului şi a aritmeticii se realizează doar în starea de conştienţă. Cu toate acestea, acum, oamenii de ştiinţă din Israel au demonstrat că prelucrarea expresiilor semantice simple şi a celor matematice se poate realiza şi în stare inconştientă. 

„Ceea ce am descoperit a fost că oamenii pot citi câteva cuvinte şi pot face exerciţii aritmetice fără să «vadă» cuvintele sau ecuaţiile. Prin urmare, descoperirea noastră ar trebui să ducă la actualizarea teoriilor ştiinţifice legate de conştienţa şi inconştienţa umană”, a declarat Ran Hassin, de la Universitatea Hebrew, din Israel. 

Pentru a observa dacă oamenii pot procesa limbajul şi aritmetica fără efort conştient, cercetătorii au realizat este de laborator. În studiu, unui ochi al unui participant i se prezenta un stimul ţintă (care nu se observa conştient), în timp ce celălalt ochi era distras de tehnica Constant Flash Suppression (CFS), care presupune etalarea şi schimbarea cu rapiditate a unor imagini colorate. Astfel, specialiştii s-au asigurat că stimulul ţintă nu este observat în mod conştient timp de câteva secunde. După acest timp, stilul ţintă va apărea în atenţia conştientă. 

Pentru a testa procesarea limbajului non-conştientă, stimulul a fost creat din mai multe expresii. Astfel s-a descoperit că participanţilor le-a luat mult mai mult timp să devină conştienţi de propoziţiile sau expresiile logice precum (Eu calc rufe), comparativ cu propoziţiile ilogic de genul („Eu calc cafea”). De asemenea, s-a constatat că expresiile negative, de pildă „ochi vânăt” au fost observate mai repede decât cele neutre sau pozitive, precum „cutie cu nisip”. 

Când participanţii nu au fost supuşi la CFS, nu s-au observat diferenţe legate de durata în care sunt observate propoziţiile, lucru care sugerează că oamenii pot citi şi procesa limbajul fără a fi conştienţi de asta. 

Într-o a doua parte a studiului, un ochi al fiecărui subiect era expus la CFS, în timp ce ochiul celălalt putea vede o ecucaţie de scădere. Ulterior, ecuaţia a fost înlocuită de o valoare numerică, care putea fi rezultatul scăderii sau un număr oarecare. În timpul acestui test, starea de conştienţă a acestui testa a fost distrasă de întrebări directe sau de sarcini ce necesitau judecata. 

În această a doua parte a studiului oamenii de ştiinţă au descoperit că numerele erau observate mai bine dacă ele reprezentau răspunsul la ecuaţie 

„Dacă se dovedeşte că rezultatele sunt de încredere şi dacă vor putea fi replicate, atunci ele vor putea avea un impact major în înţelegerea relaţiilor dintre conştient şi inconştient”, a declarat omul de ştiinţă Ben Newell. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase