Home » D:News » Au fost create aşternuturile care te protejează împotriva microbilor

Au fost create aşternuturile care te protejează împotriva microbilor

Publicat: 14.11.2012
Au fost create aşternuturile care te protejează împotriva microbilor
Spitalul nu este tocmai cel mai sigur loc. Uneori, când pacienţii împart aerul dintr-o încăpere cu alţi bolnavi, riscă să dezvolte boli mai avansate. Pentru că 10% dintre pacienţi contractează şi alte infecţii în timpul internării, oamenii de ştiinţă spanioli au dezvoltat un material textil care poate distruge bacteriile. Specialiştii susţin că noul material poate fi utilizat pentru crearea aşternuturilor şi a hainelor.

Creat de cei de la Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona Tech (UPC), materialul textil previne apariţia infecţiilor nazocomiale (infecţii bacteriene şi fungice care nu sunt detectabile şi care se pot răspândi rapid în rândul pacienţilor spitalizaţi). 

Deşi rata de contractare a infecţiilor din spital este relativ mică, unele cazuri pot fi mortale. În plus, infectarea cu alţi microbi din spital poate prelungi perioada de tratare a pacientului. 

Pentru a preveni acest lucru, cercetătorii au utilizat enzime adezive pentru a încorpora nanoparticule antimicrobiene în materiale textile. Aplicate sub radiaţii ultraviolete, enzimele ajută agenţii antibacterieni să reziste, în ţesătură, timp de 70 de spălări. 

Pe lângă faptul că protejează pacientul de bacteriile din exterior, materialul conţine şi o serie de materiale hibride care inhibă dezvoltarea microbilor noi. 

Sursa: The Verge

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase